16 Ekim 2010 Cumartesi

Pepeçura...

Pepeçura bir tatlı için ilginç bir isim değil mi ?
Pepeçura bir laz tatlısıdır..
Doğu Karadeniz'de özellikle de Rize de kokulu siyah üzümlerden yapılan bir tür üzüm peltesi... ..
Hatta bu tatlı için Rizelilerin sütlacı tabirini bile duymuştum..
Bu üzümlerin normal siyah üzümden farkı mis gibi aromalı kokmaları..
***
Bu çarşamba yağmura rağmen Fatih pazarı'na gittik annemle..
Yine büyük bir zevkle pazarın altını üstüne getirdik.
Burda en sevdiğim bölümlerden biri Silivri'den, Beykoz'dan ,
Bolu'dan gelen köylülerin ürünlerini sattığı yerler..
İşte bu kokulu üzümleride oradan aldım, koklaya koklaya...

Malzemeler
1 kilo siyah kokulu üzüm
6 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
Yarım çay barağı mısır nişastası 
Yarım çay bardağı mısır unu

Yapılışı
Siyah kokulu üzümleri yıkayalım.
Tanelerini 6 su bardağı suyla birlikte bir tencerede yumuşayıncaya kadar kaynatalım.
 Bir çatal yardımıyla üzümleri süzgeçten ezerek geçirelim.
Yaklaşık 5 su bardağı kadar üzüm suyu(ve içindeki püresi)  elde ediyoruz..
Bunun 4 su bardağını tencereye alalım.
Kalan 1 su bardağının içersine ben mısır unu ile nişastayı karıştırarak ekledim .
Yani yarım çay bardağı nişasta yarım çay bardağı mısır unu.
Karadenizde bu tamamen mısır unu kullanılarak yapılıyormuş.
 Karışımı tenceredeki üzüm suyuna ilave edelim.  1 su bardağı toz şeker ekleyip bir süre daha kaynatalım   Hızlı hızlı sürekli karıştıralım koyulaşıp, kaynayıncaya kadar pişirelim.
Küçük kaselere ya da kuplara sıcak dökelim buzdolabında iyice soğutup servis yapalım..
***
Tatlı hafif ekşimsi oluyor ve kokusu enfes.
Belirttiğim gibi bu tatlının orjinalinde mısır unu kullanılıyor, eğer mısır unu kullanmak istemezseniz nişasta ve un karışımı da kullanabilirsiniz.
O zaman pelteniz biraz daha üzüm muhallebisi kıvamında olacaktır..
Rengi ise göründüğü gibi çok güzel bir bordomu desem koyu pembe mi desem çok güzel yani..

.......................Afiyet Olsun..................

14 yorum:

  1. ellerine sağlık görüntüsü bile yetti tadı kimbilir nasıldır size afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  2. Pekmezle yapılan hasıda aklıma geldi :) çorumdada ekşi pekmezden yaparlar böyle bir tatlı ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. bir kaç gün önce bende bu tarifi araştırdım desem inanırmısın :) çok küçükken trabzonlu bir komşumuzda çok yerdim tadı görüntüsü aklımda kalmış adını bile bilmeden googlede siyah üzüm tatlısı diye aratmıştım sonrada adının pepeçura olduğunu öğrenmiştim.pazarda istediğim gibi kokulu üzüm bulamadım yoksa bu hafta bende yapıcaktım :( üzümler bitmeden yapmak istiyorum inş.bakalım çocukluğumdaki lezzeti alabilecekmiyim...seninde ellerine sağlık gerçekten çok güzel görünüyolar..

    YanıtlaSil
  4. Şahsen bir Rize'li olarak ilk defa gördüm ve kendimi kınadım :)

    Anneme gösterdim hemen o da bilmiyormuş ama deneyeceğiz :)

    ellerine sağlıııkk....

    YanıtlaSil
  5. Lezzet sarayı hafif,kokulu pelte kıvamında güzel bir tatlı bu.Teşekkürler

    Datlım evet evet bu tatlıyı pekmez suyundan da yapıyorlarmış bu üzümden dolayı hafif mayhoş zaten..

    İçses teşekkürler canım, bu tatlı özellikle de çocuklar açısından bence çok besleyici ..
    Kokulu üzüme gelince ben her pazarda bulamıyorum.. Özellikle fatih,bakırköy gibi köy ürünlerinin satıldığı pazarlarda görüyorum.

    Mavi; ben Karadenizliyim ama Rizeli değilim googleden biraz araştırdım ve bu tatlıyı daha çok Rizeliler yapıyormuş google'nin yalancısıyım yani.
    Belki de köylerinde biliniyordur..

    YanıtlaSil
  6. mmmmhhhh bayilirim pepecura ya, olsa da yesek...
    Ellerinize saglik harika görünüyor

    YanıtlaSil
  7. o siyah kokulu üzümü bende cok severim. hatta esimin ailesinin yazliginda pek boldur.kesin denemeliyim birdefa ellerine saglik hic duymamistim

    YanıtlaSil
  8. Ellerien saglik canim, hic tadini bilmedigim bir tatli.ama denemek istiyorum.
    Sevgiler
    sefa

    YanıtlaSil
  9. nasıl güzel bir renk bu...elllerine sağlık, tarif için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  10. Peki kokulu üzüm bulamazssak istedigimiz tadda olmazmi? Yani normal üzümle yapilmiyormu ?

    Cok degisik,ilk kez duyudugum bir tarif,cok ama cok faydali siyah üzüm,özellikle demir ve biz bayanlarin cilt güzelligi icin:)

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. Serpil bu tatlının özelliği kokulu üzümle yapılması,üzümdeki koku tatlıya da geçiyor besleyiciliğide ayrı bir konu tabii..
    Kokmasın, rengi aynı olsun dersen normal siyah üzümle de yapabilirsin,o zaman 1 paket vanilya ekle derim....
    Bazı insanların bu tatlıyı nar suyu veya mürdüm eriği ile de yaptığını gördüm..

    YanıtlaSil
  12. ben tv de izledim yakın zamanda tarifini denesem mi diye düşünürken siz benden erken davranmışsınız. güzel görünüyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  13. Oy babaannem geldi aklima rahmetli :( dogu karadenizde lazlar bilir bu tatliyi rizeli trabzonlu olup bilmeyen cok olmasi normal mutlaka kokulu uzumden olmasi sart gordugunuzde o kokusunu duydugunuzda bi kazan olsa yerim dersiniz ama bi kasede tikar

    YanıtlaSil
  14. Oy babaannem geldi aklima rahmetli :( dogu karadenizde lazlar bilir bu tatliyi rizeli trabzonlu olup bilmeyen cok olmasi normal mutlaka kokulu uzumden olmasi sart gordugunuzde o kokusunu duydugunuzda bi kazan olsa yerim dersiniz ama bi kasede tikar

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...