Pepeçura bir tatlı için ilginç bir isim değil mi ?
Pepeçura bir laz tatlısıdır..
Doğu Karadeniz'de özellikle de Rize de kokulu siyah üzümlerden yapılan bir tür üzüm peltesi... ..
Pepeçura bir laz tatlısıdır..
Doğu Karadeniz'de özellikle de Rize de kokulu siyah üzümlerden yapılan bir tür üzüm peltesi... ..
Hatta bu tatlı için Rizelilerin sütlacı tabirini bile duymuştum..
Bu üzümlerin normal siyah üzümden farkı mis gibi aromalı kokmaları..
***
Bu çarşamba yağmura rağmen Fatih pazarı'na gittik annemle..
Yine büyük bir zevkle pazarın altını üstüne getirdik.
Burda en sevdiğim bölümlerden biri Silivri'den, Beykoz'dan ,
Bolu'dan gelen köylülerin ürünlerini sattığı yerler..
İşte bu kokulu üzümleride oradan aldım, koklaya koklaya...
Malzemeler
1 kilo siyah kokulu üzüm
6 su bardağı su
1 su bardağı toz şeker
Yarım çay barağı mısır nişastası
Yarım çay bardağı mısır unu
Yapılışı
Siyah kokulu üzümleri yıkayalım.
Tanelerini 6 su bardağı suyla birlikte bir tencerede yumuşayıncaya kadar kaynatalım.
Bir çatal yardımıyla üzümleri süzgeçten ezerek geçirelim.
Yaklaşık 5 su bardağı kadar üzüm suyu(ve içindeki püresi) elde ediyoruz..
Bunun 4 su bardağını tencereye alalım.
Kalan 1 su bardağının içersine ben mısır unu ile nişastayı karıştırarak ekledim .
Yani yarım çay bardağı nişasta yarım çay bardağı mısır unu.
Karadenizde bu tamamen mısır unu kullanılarak yapılıyormuş.
Karışımı tenceredeki üzüm suyuna ilave edelim. 1 su bardağı toz şeker ekleyip bir süre daha kaynatalım Hızlı hızlı sürekli karıştıralım koyulaşıp, kaynayıncaya kadar pişirelim.
Küçük kaselere ya da kuplara sıcak dökelim buzdolabında iyice soğutup servis yapalım..
***
Tatlı hafif ekşimsi oluyor ve kokusu enfes.
Belirttiğim gibi bu tatlının orjinalinde mısır unu kullanılıyor, eğer mısır unu kullanmak istemezseniz nişasta ve un karışımı da kullanabilirsiniz.
O zaman pelteniz biraz daha üzüm muhallebisi kıvamında olacaktır..
Rengi ise göründüğü gibi çok güzel bir bordomu desem koyu pembe mi desem çok güzel yani..
.......................Afiyet Olsun..................
ellerine sağlık görüntüsü bile yetti tadı kimbilir nasıldır size afiyetler olsun.
YanıtlaSilPekmezle yapılan hasıda aklıma geldi :) çorumdada ekşi pekmezden yaparlar böyle bir tatlı ellerinize sağlık
YanıtlaSilbir kaç gün önce bende bu tarifi araştırdım desem inanırmısın :) çok küçükken trabzonlu bir komşumuzda çok yerdim tadı görüntüsü aklımda kalmış adını bile bilmeden googlede siyah üzüm tatlısı diye aratmıştım sonrada adının pepeçura olduğunu öğrenmiştim.pazarda istediğim gibi kokulu üzüm bulamadım yoksa bu hafta bende yapıcaktım :( üzümler bitmeden yapmak istiyorum inş.bakalım çocukluğumdaki lezzeti alabilecekmiyim...seninde ellerine sağlık gerçekten çok güzel görünüyolar..
YanıtlaSilŞahsen bir Rize'li olarak ilk defa gördüm ve kendimi kınadım :)
YanıtlaSilAnneme gösterdim hemen o da bilmiyormuş ama deneyeceğiz :)
ellerine sağlıııkk....
Lezzet sarayı hafif,kokulu pelte kıvamında güzel bir tatlı bu.Teşekkürler
YanıtlaSilDatlım evet evet bu tatlıyı pekmez suyundan da yapıyorlarmış bu üzümden dolayı hafif mayhoş zaten..
İçses teşekkürler canım, bu tatlı özellikle de çocuklar açısından bence çok besleyici ..
Kokulu üzüme gelince ben her pazarda bulamıyorum.. Özellikle fatih,bakırköy gibi köy ürünlerinin satıldığı pazarlarda görüyorum.
Mavi; ben Karadenizliyim ama Rizeli değilim googleden biraz araştırdım ve bu tatlıyı daha çok Rizeliler yapıyormuş google'nin yalancısıyım yani.
Belki de köylerinde biliniyordur..
mmmmhhhh bayilirim pepecura ya, olsa da yesek...
YanıtlaSilEllerinize saglik harika görünüyor
o siyah kokulu üzümü bende cok severim. hatta esimin ailesinin yazliginda pek boldur.kesin denemeliyim birdefa ellerine saglik hic duymamistim
YanıtlaSilEllerien saglik canim, hic tadini bilmedigim bir tatli.ama denemek istiyorum.
YanıtlaSilSevgiler
sefa
nasıl güzel bir renk bu...elllerine sağlık, tarif için teşekkürler...
YanıtlaSilPeki kokulu üzüm bulamazssak istedigimiz tadda olmazmi? Yani normal üzümle yapilmiyormu ?
YanıtlaSilCok degisik,ilk kez duyudugum bir tarif,cok ama cok faydali siyah üzüm,özellikle demir ve biz bayanlarin cilt güzelligi icin:)
Sevgiler.
Serpil bu tatlının özelliği kokulu üzümle yapılması,üzümdeki koku tatlıya da geçiyor besleyiciliğide ayrı bir konu tabii..
YanıtlaSilKokmasın, rengi aynı olsun dersen normal siyah üzümle de yapabilirsin,o zaman 1 paket vanilya ekle derim....
Bazı insanların bu tatlıyı nar suyu veya mürdüm eriği ile de yaptığını gördüm..
ben tv de izledim yakın zamanda tarifini denesem mi diye düşünürken siz benden erken davranmışsınız. güzel görünüyor ellerinize sağlık
YanıtlaSilOy babaannem geldi aklima rahmetli :( dogu karadenizde lazlar bilir bu tatliyi rizeli trabzonlu olup bilmeyen cok olmasi normal mutlaka kokulu uzumden olmasi sart gordugunuzde o kokusunu duydugunuzda bi kazan olsa yerim dersiniz ama bi kasede tikar
YanıtlaSilOy babaannem geldi aklima rahmetli :( dogu karadenizde lazlar bilir bu tatliyi rizeli trabzonlu olup bilmeyen cok olmasi normal mutlaka kokulu uzumden olmasi sart gordugunuzde o kokusunu duydugunuzda bi kazan olsa yerim dersiniz ama bi kasede tikar
YanıtlaSil