Herkese merhaba;
Nasılsınız bakayım bu güzel havada
Dışarıda maşallah kendini iyi hissettiren yazdan kalma bir hava var..
Bendeniz de bu havadan aldığım enerji ile
ve de
hazır küçük hanımı uyurken fırsattan istifade buradayım..
Tarif stoğumdan bir şeyler paylaşayım dedim..
*
Aslında niyetim, bu hafta sonu gerçekleştirdiğimiz akraba günümüzde ki lezzetleri paylaşmaktı amaaaa...
Post öyle pat diye hazırlanmıyor malumunuz..
Fotoları hazırlamak biraz uzun zaman alır diye biraz erteledim..
Zaman bulabilirsem yarın bile paylaşabilirim..
İlkini burada ki doğum günü menüsü için hazırlamıştım..
Malzemeler
1 su bardağı sıvıyağ
150 gr tereyağ(yumuşak)
2 yumurta akı
1 paket yaş maya
1,5 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz
6 su bardağı un
2 yumurta sarısı
susam
Yapılışı
Süt ve suyu karıştıralım maya ve şekeri ilave edelim, karıştırarak mayanın erimesini sağlayalım.
Unumuzu yoğurma kabına alalım..
Ortasını açalım; mayalı karışımımızı yağı tuzu ilave ederek hamuru yoğurmaya başlayalım.
Hamurun kıvamı ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur olacak..
Un ilavesi gerekirse ekleyin..
Elde ettiğimiz hamurun üzerini hava almayacak şekilde örtelim ,bir saat kadar mayalanması için ılık bir ortamda bekletelim.
Aynı hamuru iki değişik şekilde şekillendirebilirsiniz..
Altta kolajda gördüğünüz üzere biri normal açma şeklinde
bunun için;
Mayaladığımız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alalım..
Elimizin içiyle uzatarak şerit haline getiriyoruz, şeritleri yan yana getirip iki ucundan ters yöne doğru çevirip büküyoruz .
Son olarakta uçlarını birleştirip simit şeklini veriyoruz..
1 su bardağı sıvıyağ
150 gr tereyağ(yumuşak)
2 yumurta akı
1 paket yaş maya
1,5 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz
6 su bardağı un
2 yumurta sarısı
susam
Yapılışı
Süt ve suyu karıştıralım maya ve şekeri ilave edelim, karıştırarak mayanın erimesini sağlayalım.
Unumuzu yoğurma kabına alalım..
Ortasını açalım; mayalı karışımımızı yağı tuzu ilave ederek hamuru yoğurmaya başlayalım.
Hamurun kıvamı ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur olacak..
Un ilavesi gerekirse ekleyin..
Elde ettiğimiz hamurun üzerini hava almayacak şekilde örtelim ,bir saat kadar mayalanması için ılık bir ortamda bekletelim.
Aynı hamuru iki değişik şekilde şekillendirebilirsiniz..
Altta kolajda gördüğünüz üzere biri normal açma şeklinde
bunun için;
Mayaladığımız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alalım..
Elimizin içiyle uzatarak şerit haline getiriyoruz, şeritleri yan yana getirip iki ucundan ters yöne doğru çevirip büküyoruz .
Son olarakta uçlarını birleştirip simit şeklini veriyoruz..
Diğer şekil ise örgü şekli..
Bunun içinse hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım elimizle şeritler oluşturalım..
Üç şeriti yukarıda gördüğünüz gibi yan yana getirelim ve saç örgüsü şeklinde örelim
uçlarını sıkarak kapatalım.
Hamurumuzun tamamı bu şekilde hazırlayalım ve yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize yerleştirelim..
Tepside de tekrar mayalanmaları için 30 dakika kadar yine ılık bir ortamda bekletelim.
Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam , çörekotu vb. serpip 180 derecede ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.
Bunun içinse hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım elimizle şeritler oluşturalım..
Üç şeriti yukarıda gördüğünüz gibi yan yana getirelim ve saç örgüsü şeklinde örelim
uçlarını sıkarak kapatalım.
Hamurumuzun tamamı bu şekilde hazırlayalım ve yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize yerleştirelim..
Tepside de tekrar mayalanmaları için 30 dakika kadar yine ılık bir ortamda bekletelim.
Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam , çörekotu vb. serpip 180 derecede ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.
.........Afiyet Olsun.........
bu ye beni diyor fistigim ;)
YanıtlaSilellerine bedenine saglik canisi
sevgilerimi dualarimi biraktim ablam .
Yedik zaten ,amin..
SilMelek abla tekrar geçmiş olsun Rabbim şifa versin tez zamanda..
Fuat Bey teşekkür ederim..
YanıtlaSilmerhabalar bır şey sormak isterım acaba fazlasını buzluğa atabılırımıyız?ellerinize sağlık buarada nefıs görünüyor
YanıtlaSilazize selam sevgi hanım poğaçanız enfes görünüyor ..birşey sormak istiyorum acaba fazlası buzlukta bekletılebılır mı?yardımcı olursanız sevınırım...şimdiden sağ olun...saygılar
YanıtlaSilÜstteki iki yorum aynı mı farklı kişiler tarafından yazıldı anlayamadım ama ortak cevap olsun
SilMayalı bir poğaça hava almayacak şekilde dondurucuda saklayabilirsiniz..
Hava almadığı sürece tazeliğini koruyacaktır..
Kullanacağınız zaman fırında ısıtırsanız iyi olur..
evet sevgi hanım aynı kişiye ait çok teşekkür ederim...
YanıtlaSilçok güzel görünüyor.bende yapabilirim inş.
YanıtlaSilBen yas maya nasil kullanilir bilmiyorum lutfen detaylandirin bu tarifleri anlatirken beginnerleri da dusununnnnn:(((((
YanıtlaSilHakan Bey; tarifin yapılışını anlatırken ilk satırda yaş mayayı nasıl kullanacağınızı belirtmiştim.. Gözünüzden kaçtı sanırım tarifi tekrar okuyun isterseniz..
YanıtlaSilEsra
YanıtlaSilİyi gnler segi hanım
Bu poğacayı kuru maya ilede yapsak olurmu? Kuru maya ile yaparsak peki nasıl yapacağız onu da yazarsanız sevinirim sevgiyle kalın:)
Esra hanım kuru mayada kullanabilirsiniz..Bir paket instant (kuru) maya yeterli olacaktır..Mayayı eritmeden direkt unun üzerine serperek kullanabilirsiniz..
Sil