16 Ekim 2012 Salı

Örgü Poğaça


Herkese merhaba;
Nasılsınız bakayım bu güzel havada
Dışarıda maşallah kendini iyi hissettiren yazdan kalma bir hava var..
Bendeniz de bu havadan aldığım enerji ile
ve de
hazır küçük hanımı uyurken fırsattan istifade buradayım..
Tarif stoğumdan bir şeyler paylaşayım dedim..
*
Aslında niyetim, bu hafta sonu gerçekleştirdiğimiz akraba günümüzde ki lezzetleri paylaşmaktı amaaaa...
Post öyle pat diye hazırlanmıyor malumunuz..
Fotoları hazırlamak biraz uzun zaman alır diye biraz erteledim..
Zaman bulabilirsem yarın bile paylaşabilirim..

Bu örgü poğaçaları bir kaç kez yaptım..
İlkini burada ki doğum günü menüsü için hazırlamıştım..
 
Malzemeler
1 su bardağı sıvıyağ
150 gr tereyağ(yumuşak)
2 yumurta akı
1 paket yaş maya
1,5 çay bardağı ılık su
1 çay bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz
6 su bardağı un

2 yumurta sarısı
susam

Yapılışı
Süt ve suyu karıştıralım maya ve şekeri ilave edelim, karıştırarak mayanın erimesini sağlayalım.
Unumuzu yoğurma kabına alalım..
Ortasını açalım; mayalı karışımımızı yağı tuzu ilave ederek hamuru yoğurmaya başlayalım.
Hamurun kıvamı ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur olacak..
Un ilavesi gerekirse ekleyin..
Elde ettiğimiz hamurun üzerini hava almayacak şekilde örtelim ,bir saat kadar mayalanması için ılık bir ortamda bekletelim.
Aynı hamuru iki değişik şekilde şekillendirebilirsiniz..
Altta kolajda gördüğünüz üzere biri normal açma şeklinde
 bunun için;
   Mayaladığımız hamurdan  ceviz büyüklüğünde parçalar alalım..
        Elimizin içiyle uzatarak şerit haline getiriyoruz, şeritleri yan yana getirip iki ucundan ters yöne doğru çevirip büküyoruz .
Son  olarakta uçlarını birleştirip simit şeklini veriyoruz..
 
 
Diğer şekil ise örgü şekli..
Bunun içinse hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım elimizle şeritler oluşturalım..
Üç şeriti yukarıda gördüğünüz gibi yan yana getirelim ve saç örgüsü şeklinde örelim
 uçlarını  sıkarak kapatalım.
Hamurumuzun tamamı bu şekilde hazırlayalım ve yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize yerleştirelim..
Tepside de tekrar mayalanmaları için 30 dakika kadar yine ılık bir ortamda bekletelim.
 Üzerlerine yumurta sarısı sürüp  susam , çörekotu vb. serpip 180 derecede ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.
 

.........Afiyet Olsun.........

13 yorum:

  1. bu ye beni diyor fistigim ;)
    ellerine bedenine saglik canisi
    sevgilerimi dualarimi biraktim ablam .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yedik zaten ,amin..
      Melek abla tekrar geçmiş olsun Rabbim şifa versin tez zamanda..

      Sil
  2. Merhabalar, ne kadar güzel, leziz ve iştah açıcı bir görüntüsü var. Ellerinize, emeğinize sağlık.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  3. merhabalar bır şey sormak isterım acaba fazlasını buzluğa atabılırımıyız?ellerinize sağlık buarada nefıs görünüyor

    YanıtlaSil
  4. azize selam sevgi hanım poğaçanız enfes görünüyor ..birşey sormak istiyorum acaba fazlası buzlukta bekletılebılır mı?yardımcı olursanız sevınırım...şimdiden sağ olun...saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üstteki iki yorum aynı mı farklı kişiler tarafından yazıldı anlayamadım ama ortak cevap olsun
      Mayalı bir poğaça hava almayacak şekilde dondurucuda saklayabilirsiniz..
      Hava almadığı sürece tazeliğini koruyacaktır..
      Kullanacağınız zaman fırında ısıtırsanız iyi olur..

      Sil
  5. evet sevgi hanım aynı kişiye ait çok teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
  6. çok güzel görünüyor.bende yapabilirim inş.

    YanıtlaSil
  7. Ben yas maya nasil kullanilir bilmiyorum lutfen detaylandirin bu tarifleri anlatirken beginnerleri da dusununnnnn:(((((




    YanıtlaSil
  8. Hakan Bey; tarifin yapılışını anlatırken ilk satırda yaş mayayı nasıl kullanacağınızı belirtmiştim.. Gözünüzden kaçtı sanırım tarifi tekrar okuyun isterseniz..

    YanıtlaSil
  9. Esra
    İyi gnler segi hanım
    Bu poğacayı kuru maya ilede yapsak olurmu? Kuru maya ile yaparsak peki nasıl yapacağız onu da yazarsanız sevinirim sevgiyle kalın:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esra hanım kuru mayada kullanabilirsiniz..Bir paket instant (kuru) maya yeterli olacaktır..Mayayı eritmeden direkt unun üzerine serperek kullanabilirsiniz..

      Sil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...