Sunumuyla da lezzetiyle de kendisine hayran bıraktıran bir yemekle karşınızdayım bugün
Kebap dendi mi ilk etapta akla gelen doğu illeri oluyor..
İşte çökertme kebabında iş tersine dönüyor;
Ege Bölgesine özellikle de Muğla, Bodrum dolaylarına ait bir kebaptır kendisi..
*
Çökertme kebabının aslı uzun uzun kesilmiş biftek parçaları ile yapılıyor..
Ben köfte ile denedim; biz bu şekliyle de çok seviyoruz..
Köfte ile patates ayrılmaz ikili bu yüzden bu yemeğe köfte de pek ala yakıştı..
Özellikle misafirleriniz için yanında istediğiniz bir pilavla
vazgeçemeyeceğiniz şık bir tarif olabilir..
Malzemeler
Köfte için
Yarım kilo dana kıyma(orta yağlı)
1 orta boy kuru soğan rendesi
2 diş sarmısak(rendelenmiş)
3 yemek kaşığı galeta unu
1 yumurta
Bir kaç dal maydanoz
Tuz ,karabiber çok az kekik ve yeni bahar
Patates kızartması için
3 büyük boy patates
2 su bardağı sıvı yağ
Soslar için
2 kase yoğurt
1 adet sarmısak rendesi
Tuz
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Yapılışı
Kıymayı derin bir karıştırma kabına alalım.
Soğanı ve sarmısakları rendeleyelim.
Galeta unu, yumurta, soğan ve sarmısak rendesini, ince doğradığımız maydanozu,
tuz ve karabiberi de ilave ederek köfte harcımızı yoğuralım..
Harç iyice özleşene kadar yoğuralım.
Aceleniz yoksa harcı biraz (yarım saat kadar)buzdolabında bekletirseniz daha da lezzetlenir..
Benim zamanım olmadığı için harçtan bekletmeden uzun uzun köfteler yaptım..
Fırında 200 derecede kızarıncaya kadar pişirdim..
Köftem kızarırken patates bölümünü hazırlayabiliriz..
Patateslerimin kabuklarını soydum ve yıkadım.
Rendenin kalın bölümüyle rendeledim.
Patateslerimin kızarırken birbirine yapışmasını engellemek için
rendelediğim patatesi sıkarak suyunu çıkardım..
Ve kızgın yağda parça parça kızarttım..
Patates rendemizi karartmadan kıtırlaşana kadar kızartalım.
Bir havlu kağıt üzerine alıp fazla yağını alalım..
Sıra geldi soslarımız hazırlamaya..
Salçayı sıvı yağ ve tereyağ da kavuralım..
sosu çok az sulandıralım ki sos akıcı kıvama ulaşsın..
Yoğurdu da sarmısak ve tuz ilavesi ile çırparak akıcı kıvama getirelim..
Servis tabağımıza önce kızarmış ince patatesimizi alalım..
Üzerine sarmısaklı yoğurdumuzdan dökelim.
Yoğudun üzerine köfteyi yeterince dizelim..
Köftelerimizin üzerine de salçalı sosumuzu dökelim..
Yemeğimiz servise hazırdır..
Özellikle Sıcak sıcak servis etmenizi tavsiye ederim..
*Patates bol nişasta içerdiği için rendeledikten sonra özellikle suyunu sıkıp kızartın..
Bir çok yerde rende patatesi sudan geçirin ve kurulayın denmiş ama buna hiç gerek yok aynı sonucu böyle de elde edebilirsiniz..
* Bu kebabın orjinali biftekle yapılsa bile kuşbaşı et ya da tavuk etiyle de hoş olabilir..
............Afiyet Olsun........
Sevgi Hanım cım gene harika bir lezzet şöleni.
YanıtlaSilEllerinize sağlık bereketi ile.
Sevgiler.
SeViL:..
E-Posta atdım size bir bakarsanız iyi olur.
Sevil hanım teşekkür ederim ;mailinizi göremedim tekrar atmanız mümkünse bekliyorum..
SilSevgi Hanım cım ;
SilTekrar gönderdim.( sevgitekinalp@yahoo.com.tr, bu mail adresine..
Sevgiler.
SeViL:...
SilSevil Hanım mailinizi gördüm teşekkür ediyorum ilginize..
Bu sahtekar siteyi daha önce görmüş şikayette etmiştim aslında ama
insanlarda kul hakkına riayet diye bir kavram olmayınca
ne söylediğiniz çokta önemli olmuyor..
Bunun için Facebook üzerinden EMEĞE SAYGI adlı bir sayfa hazırlandı..
Orada birşeyler yapılmaya çalışılıyor..
tekrar teşekkür ederim..
Asıl bize sunduklarınız için ben teşekkür ederim.
SilHarika leziz tarifleri sunmak kolay mıdır ? Elbetde değildir.
Emek zaman ister..
Çok sağolun..
Yaşam da tüm güzellıkler sizinle olsun.
Sevgiler.
SeViL :...
nefis görünüyor eline sağlık sevgi
YanıtlaSilhiç denemedim ama senden sonra bir iştaha geldim hani
bakalım ne zamana kısmet
kal sağlıcakla
Teşekkür ederim ama bu yemeği denemelisin çok lezzetli..
SilEllerine sağlık nefis olmuşlar..
YanıtlaSilTeşekkür ederim..
SilDün aksam denedim ,dısardan baksanız ne var bıldıgımız patates köfte dersınız ama kesınlıkle degıl cok lezzetlı oldu
YanıtlaSiltesekkur ederız
Ön yarğılı olmamak lazım denemek görmek lazım..
YanıtlaSilAfiyet olmuştur inşallah ..
Ellerinize sağlık.. Tam ana yemek ve aparatif arası oluyor.
YanıtlaSil