26 Nisan 2013 Cuma

Beşamel Soslu Püreli Patlıcan Kebabı ve Mısırlı Pilav


Eşimin rutin arkadaş toplantısı bu hafta bizdeydi..
Patlıcan kebabı ve beraberindeki lezzetler de o akşam için hazırlandı..
Yemek yemeği severim aslında ama 
yemeği yaptıktan sonra süsleyip püsleyip servis etmeyi daha bir çok seviyorum sanki..
Hele bir de yapttığım yemek beğenildi ise değmeyin keyfime..

Bugün öncelikle patlıcan kebabının tarifi ile başlayacağım..
Sonrasında da mısırlı pirinç pilavı tarifi gelecek..
Uzun bir post olacak benden söylemesi..

Malzemeler
6 adet patlıcan(uzunlarından)
700gr kuşbaşı
2 adet kuru soğan
3 adet sivri biber
400 gr mantar
Yarım yemek kaşığı biber salçası
1 su bardağı domates püresi
ya da
(1 yemek kaşığı domates salçası)
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz, karabiber

Üzeri için
dilim kaşar peyniri

Püre için
3 adet patates
1,5 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağ
tuz

Beşamel sos için
1,5 su bardağı süt
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı sıvı yağ (tereyağ da olabilir)
Tuz

Yapılışı
Patlıcanların kabuklarını soyalım..
Sonrasında önce boylamasına sonrada enlemesine çok ince olmayacak şekilde dilimleyelim..
Dilimlediğimiz patlıcanları 15 dakika kadar tuzlu suda bekletelim.
Siyah suyu çıkmış olan patlıcanları süzüp kurulayalım ve kızgın yağda kızartalım.
Fazla yağını çektirmek üzere havlu kağıt üzerine çıkartalım.
  

Kuş başı etimizi yıkayalım.. 
Tencereye alalım önce suyunu salıp tekrar çekene kadar karıştıralım..
Sonra üzerini geçmeyecek kadar su ve iki yemek kaşığı sıvı yağımızı ilave edip
 yumuşayana kadar pişirelim..
Mantarı haşlayıp süzelim..
Yumuşayıp suyunu çeken etlerin üzerine soğanı ve biberi minik minik doğrayalım ilave edelim..
Mantarı da ilave edip kavuralım.
Bu aşamada domates püresi ve biber salçamızı da ilave edim..
Tuz ve karabiberle tatlandıralım..
*
Patates püresi için
Patatesleri küp küp doğrayalım üzerini geçmeyecek kadar su ilave ederek haşlayalım ve 
sonrasında ezelim..
Ezdiğimiz patateslere sıcak sıcak tuz, süt ve tereyağı ilave ederek karıştıralım.

Beşamel için
Unu tereyağ da pembeleşene kadar kavuralım. 
Unun topaklaşmaması için sütü yavaş yavaş kavrulan una karıştırarak ilave edelim.
Koyu bir bulamaç elde edince tuzunu da ilave edip ocaktan alalım..
*

Kızarttığımız patlıcan dilimlerini altta kolajda gördüğünüz gibi ortası boş kalacak
 şekilde, kafes gibi yerleştirelim.
Ortadaki boşluğa yeterince kavurduğumuz mantarlı etten koyalım.


Beşamel sosunu patates püresi ile iyice karıştıralım..
Ortaları etli patlıcanlarımızın üzerine beşamelli püremizi tepeleme yerleştirelim.

1 yemek kaşığı dolusu domates salçasını 2 diş sarmısak rendesi, tuz ve su ilavesi le karıştıralım..
Patlıcanlarımızın yanlarından bu sosu dökelim..



200 derecede ısıttığımız fırında kebabımızı 15 -20 dakika kadar pişirelim.
Fırından çıkarmadan önce dilim kaşarlarımızı da her bir kebabın üzerine yerleştirelim.
Peynirler eriyince fırından çıkarıp sıcak sıcak servis yapalım.  



Malzemeler
2 su bardağı pirinç
3 su bardağı su
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz ,bir kaç damla limon suyu
Yarım su bardağı mısır
  • Yapılışı
  • Pirinci iyice yıkayıp süzelim..
  • Derin bir kase de üzerini geçecek şekilde ılık su ve bir yemek kaşığı kadar tuz ekleyerek
  • yarım saat kadar bekletelim..
  • Beklettiğimiz pirincin suyunu süzüp tekrar üzerinden su geçirip süzelim..
  • Tenceremize tereyağ ve sıvı yağımızı alalım.
  • Pirinci de ilave edelim.
  • Pirinçler kavrulurken birbirine yapışmadan tane tane ayrılıncaya kadar kavuralım..  
  • Üzerine yıkayıp süzdüğümüz mısırı, tuzumuzu ,limon suyumuzu da ilave edip karıştıralım.
  • Sıcak suyumuzu pirinçlerin üzerine dökelim..
  • Suyunu ilave ettiğimiz pilavımız kaynayana kadar ocağın altı açık olsun
  •  suyu kaynamaya başlayınca ocağı tamamen kısalım.
  • Pilavımız suyunu çekince ocağı kapatalım..
  • Üzerine servis edene kadar dinlenip demlenmesi için havlu kağıt koyup kapağını kapatalım.

*Pirincinizin kalitesi ve ne çeşitte olduğunu bilmeniz iyi pilav pişirmeniz için çok önemlidir..
Mesela benim kullandığım pirinç Samsun iline ait olup çok su çeken bir pirinçti (satıcıdan öğrendim).
Normalde bire iki su koymam gerekirken benim üç bardak su koymam gerekti..
İyi pilav için kullandığınız pirinci tanımanız gerekiyor..  

**
*
Püreli patlıcan kebabı ve pilavın yanında servis yaptığım kıtır patetes kızartmasını Çökertme kebabından hatırlarsınız..
Çökertme kebabı için sizi buraya alayım.. Tıklayın görün.. 

5 yorum:

  1. çok güzel gözüküyor ellerine sağlık:) görüntüsü çok iştah açıcı.
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. ellerinize sağlık cok güzel görünüyorlar

    YanıtlaSil
  3. Sevgi Hanım, yemek nefis görünüyor. ellerinize sağlık. benim zeytinlerle ilgili sorum olacaktı. geçmiş konuların yorumlarına bakıyor musunuz bilmiyorum o yüzden buraya yazıyorum. evde yeşil zeytin yaptım ama tuzunu tarifinizdekinden az koymuştum. ilk başta harikaydı ama sonradan yumuşadı. tadı kötü değil ama yumuşakta insanın yiyesi gelmiyor. acaba zeytin ezmesi yapsam olur mu? bildiğiniz tarif var mı? 2 kilo yapmıştım atmak istemiyorum. ne yapmalıyım. dönüş yapacağınız ümidiyle bekliyorum
    emine

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emine hanım geçmiş postlarla ilgili yapılan yorumları görüyorum vemümkün olduğu kadar cevap vermeye çalışıyorum.. Zeytin ezmesi yapmak çok kolay zeytinlerin çekirdeklerini ayıklayın biraz zeytinyağı ve kekik biberiye ilavesi ile rondodan geçirin . Sizin zeytinlerin tuzu azdı değilmi tuz ilaveside yapabilirsiniz..Hepsi bu kadar . Kolay gelsin..

      Sil
  4. Sunuma bayıldım canım, ellerine sağlık :)
    Çok iştah açıcı görünüyor. Afiyetler olsun....
    Sevgiler canım :)

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...