Bu gün sizlerle arşivde neredeyse bir senedir bekleyen bir poğaça tarifini paylaşmak istiyorum..
Tarif Cahide'ye ait..
Geçen sene bu zamanlarda yapmıştım sanırım..
Ne kadar istikrarlıyım değil mi ama sizlerle paylaşmak bir sene sonraya ancak nasip oldu..
Birazcık el oyalayan ama sonuçta göz dolduran bir tarif..
Poğaçaları ben sade yaptım ama arasına harçta konulabilir..
Özellikle kavrulmuş haşhaş ya da peynirli bir harç yakışır diye düşünüyorum..
Malzemeler
2 su bardağı ılık süt
1 çay bardağı sıvı yağ
2 adet yumurta (sarının biri dışı için ayrılacak)
1,5 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket kuru maya (instant)
5-6 su bardağı kadar un
Arasına sürmek için yarım paket yumuşak tereyağ
Yapılışı
Poğaçamızın hamurunu yukarıdaki malzemeleri kullanarak
çok az ele yapışacak kıvamda yoğuralım..
Yoğurduğumuz hamuru 1 saat kadar mayalanması için ılık bir ortamda üzerini kapatarak bekletelim..
Hamurumuz mayalanınca mandalina kadar parçalar alıp sıvı yağ ile
yağladığımız zeminde(yapışmaması için) uzunlamasına oval olarak açalım..
Açtığımız hamuru uzunlamasına şeritler olarak keselim..
Kestiğimiz şerit hamurun üzerine yumuşak tereyağından sürelim..
Tereyağını her yerine yedirdikten sonra hamuru bir köşesinden başlayarak
çapraz olarak rulo yapalım..
Elde ettiğimiz bu ruloyu kendi etrafında döndürelim. (gül böreği gibi)
Bu şeklide hazırladığımız yumak poğaçalarımızı yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize yerleştirelim..
Poğaçaların üzerine son olarak ayırdığımız bir yumurta sarısını sürelim ,üzerine de susam serpelim.
Tepsi mayası için poğaçalarımızı 20 dakika kadar tepside bekletip,
200 derecede ısıttığımız fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.
Sıcak sıcakta servis yapalım..
.........Afiyet Olsun.........
Ben böyle güzel şeyler görünce acıkıyorum :)Ellerine sağlık.Bloğunu takibe aldım canım bana da beklerim.İstanbuldaki farklı mekan ve lezzetlerle ilgili paylaşım yapıpyorum.Sevgiler..
YanıtlaSilTeşekkür ediyorum Büşra Hanım.
Silİstanbulda oturan biri için yararlı bir bloğunuz var hemen bir göz gezdireyim ben en iyisi..
Ellerine saglik ablacim enfes olmustur eminim ama yapim asamasinin fotograflarida olsa daha iyi olmazmiydi Bursadan Canan
YanıtlaSilSevgili Canan evet çok haklısın ,aslında bu poğaçaları yaparken ayrıntılı fotoğraflamıştım ama ne hikmetse fotolar sır olup uçtu sanki elimde kala kala bu foto kalıncada tek başına yayınlanmak zorunda kaldı..
Silİnşallah bulabilirsem ekleyeceğim..