13 Ekim 2013 Pazar

Ev Yapımı Baklava

Baklava Tarifi
Kolay Baklava Yapımı

Bayram olur da tatlısı olmaz mı?
Bayramda sevdiklerimize, ziyaretinize gelecek dostlarınıza hafif tatlılar ikram etmek en güzelidir tabii..
Ama benim için baklavanın yeri başka diyenlere geliyor bu günkü baklava tarifimiz..
Bir hamurla dört ayrı çeşit baklava yaptık..
Yaptık diyorum çünkü meraklı eşimde yardım etmeden duramadı.
Öyle zorla değil, baya baya merak ederek isteyerek..

Bu arada hayırlısı ile yeni fotoğraf makinama da kavuştum.. 
Sanki eksik bir parçam yerine konulmuş gibi oldu..

Hamur sabit siz farklı şekillerde değerlendirebilirsiniz..
Benim yaptığım 4 çeşit baklava ise şöyle..

Fındıklı Tepsi Baklavası
Fındıklı Burma Baklava
Fındıklı Gül  Baklava
ve 
Fındıklı Büzgü Baklava

Bugün Fındıklı Tepsi Baklavasının tarifini vereceğim..
En bilineni ve en çok yapılanı..



Malzemeler

2 yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı sirke
Yarım çay tuz
Yarım paket kabartma tozu
4- 4,5 su bardağı kadar un

İçi için 
İnce dövülmüş fındık içi (ceviz ,fıstıkta olabilir)

Üzerine
200 gr tereyağı

Açmak için
3-4 su bardağı nişasta

Şerbeti için
4 su bardağı şeker
4 su bardağı su
1 Yemek kaşığı limon suyu

Yapılışı

Yumurtayı, yoğurdu, sıvı yağı, kabartma tozunu ve tuzu yoğurma kabına alalım..
Elimizle bunları karıştıralım.
Unu yavaş yavaş ilave ederek yoğurmaya devam edelim..
Sirkeyi de unu ekledikten sonra ekleyelim..
Kulak memesi kıvamından azıcık daha sert kıvamda ele yapışmayan ,özleşmiş bir hamur elde edelim..
Hamuru hava almayacak şekilde bir yarım saat buzdolabında dinlendirelim..
Dinlenen hamuru küçük ceviz boyutunda 45 eşit parçaya ayıralım ve yuvarlayalım..
( 15'şer adetten oluşan 3 yufkadan oluşacak ve  üç kat olacak)
İlk 15 lik gruptaki yuvarlak bezeleri nişasta serperek tek tek kahve fincanı tabağı boyutunda açalım..
Açtığımız kahve fincanı boyundaki bezeleri aralarına nişasta serperek üst üste koyalım ve merdane yardımı ile tepsi boyutunda açalım.. (Hamuru açarken büyümeye başlayınca oklava ile devam edelim.


İlk 15'lik hamurdan oluşturduğumuz baklava yufkasını tepsi boyutuna gelince tepsiye yerleştirelim ve üzerine fındık serpiştirelim..

Aynı şekilde diğer 15 bezeyi de tepsi boyutunda açıp tepsiye ikinci kat olarak koyalım.

Arasına fındık serpiştirip son kat için diğer 15 bezeyi açıp  en üst tabakayı oluşturalım.


Tepsi baklavamızın açım aşaması tamamdır..
Kesim işlemine sıra geldi..
Kesim için aslında çok pratik bir yöntem var..
Ama hem hamuru aç hem de unlu ellerle fotoğraf çekmek zor olduğu için bu aşamayı azıcık atladım..   

Baklavamızı dilimledikten sonra tereyağımızı eritip kaynama noktasına getirelim..
Üzerinde oluşan köpükleri bir kaşık yardımı ile alalım yada süzerek baklavamızın her yerine gelecek şekilde dökelim..

Baklavamız pişirilmeye hazırdır..
200 derecede ısıttığımız fırına pişirilmek üzere alalım.. 
Baklava kızarmaya başlayınca fırının ısısını 170 derece düşürelim..  
Baklavamı tamamen kızarınca işlem tamamdır..

Şerbet malzemelerini kaynamaya alalım..
Birkaç taşım kaynayınca limonunu ilave edelim ve şerbeti ılımaya bırakalım..

 Soğuk baklavanın üzerine ılık şerbeti dökebiliriz...
(Biz ailece kıyır kıyır bir  kıvam sevdiğimiz için şerbeti bu şekilde koymak iyi oluyor) 

2-3 saat sonra şerbetle bütünleşmiş olan baklavamız servise hazırdır..
Altta fındıklı burma baklavayı görüyorsunuz..
Fındıklı burma baklava Giresun'a has bir baklavadır.. Onunda daha sonra tarifini vereceğim..



Baklava yapımında dikkat edilecek bir kaç püf nokta.
*İyi bir baklava yapmak istiyorsak dikkat edeceğimiz en önemli husus malzemelerimizin taze ve kaliteli olmasıdır.
Açılan yufkalar karşısı görülecek kadar ince olmalıdır.
*Baklava yaparken baklavalık un kullanırsanız daha iyi sonuç elde edersiniz..
*Baklava bezelerini açarken nişasta miktarı iyi ayarlanmalıdır. Fazla nişasta, yufkayı kurutuyor ve yırtılmasına sebep oluyor. Yufkalar oklavaya ilk kez sarılırken bolca nişastalanmalıdır. Daha sonraki sarışlarda, az nişasta yeterli oluyor. Bunu açtıkça siz de göreceksiniz..
*Baklavanın üzerine dökmek için erittiğiniz tereyağının üzerinde oluşan köpükleri özellikle süzelim.. Aksi halde baklavamız pişince üzerinde siyah siyah noktacıklar oluşacaktır..
  

Bu baklavayı pişirdikten sonra hava almayacak şekilde şerbetsiz olarak saklayabilirsiniz. 
Daha sonra şerbetleyebilirsiniz.  



9 yorum:

  1. bizde bugun anneme actik ve annemde ayni boyle kesti once 4 buyuk ucgen kesti sonra ucgenlerin kenarindan baslayip dilimledi birde gazete baklavasi yapti. bende yardim ettim tabi:)agiz tadiyla yiyin ablacim nefissler bayraminizi kutlarim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ağız tadıile tüketin inşallah sizde baklavanızı mavicim hayırlı bayramlar inşallah..

      Sil
  2. İyi günler ben boludan elif herzamanki gibi süpersiniz o kadar becerikli bi bayansınız ki size özeniyorum yaptığınız herşeyi evimde mutlaka uygulamaya çalışıyorum tutarmı tutmazmı diye düşünmüyorum zaten oluyo.Resmen benim kalbimi okudunuz bende baklava yapmayı düşünüyordum ama bir türlü cesaret edemedim daha önce hiç yapmadım ama sizin tarifi denemek istiyorum bakalım ilk deneyim nasıl olucak.deniyecem inşallah yorumumu yazıcam.şimdiden iyi bayramlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi bayramlar Elifcim kolay gelsin inşallah..

      Sil
  3. BEN YİNE ELİF BİRŞEY SORMAYI UNUTTUM BUNU NORMAL DİKDÖRGEN FIRIN TEPSİSİNE YAPSAK OLURMU?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dikdörtgen fırın tepsisine göre de yapabilirsin tabii ama açtığın yufkayı biraz büyük açman gerekecek kesim şeklide farklı olacak dolayısı ile..

      Sil
  4. merhabalar görüntü ve anlatim cok güzel ellerinize saglik...

    YanıtlaSil
  5. Merhaba tarifini en kısa zamanda yapıcam Selamlar Sultan

    YanıtlaSil
  6. Tarifin için çok teşekkürler. Eşim baklavayı sevdiğinden onun için evde birkaç kez baklava yapmaya çalıştım ama pek başarılı olamadım. Sonra bir gün dışaradıdan alayım dedim ve Tatbak’a gittim. İyiki o gün gitmişim çünkü Tatbak’ın baklavası çok kaliteli üstelik fiyatı da uygun. :)

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...