14 Ekim 2013 Pazartesi

Fındıklı Büzgü Baklava ve Bayramınız Mübarek Olsun..


Büzgü baklavada da bir önceki baklava hamurunun aynısını kullandım..
Yapımı eğlenceli bir baklava..
Özellikle belirteyim kıyır kıyır hatta çıtır çıtır bir baklava oldu..
Hazır baklavalardaki o çatalı batırınca hissedilen çıtırtıyı fazlasıyla hissettiren bir lezzet.

Hamur için gerekli olan malzeme bir önceki baklava postu ile aynı sadece yapım aşamaları biraz farklı. Onu da detayıyla anlatıyorum..

Malzemeler

2 yumurta
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı sirke
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım paket kabartma tozu
4-4,5 su bardağı un

İçi için
İnce dövülmüş fındık içi

Üzerine
200 gr. tereyağı

Açmak için
3-4 su bardağı nişasta

Şerbeti için
4 su bardağı şeker
4 su bardağı su
3 yemek kaşığı limon suyu

 Yapılışı
Yumurtayı, yoğurdu, sıvı yağı, kabartma tozunu ve tuzu yoğurma kabına alalım..
Elimizle bunları karıştıralım.
Unu yavaş yavaş ilave ederek yoğurmaya devam edelim..
Sirkeyi de unu ekledikten sonra ekleyelim..
Kulak memesi kıvamından azıcık daha sert kıvamda ele yapışmayan ,özleşmiş bir hamur elde edelim..
Hamuru hava almayacak şekilde bir yarım saat buzdolabında dinlendirelim..

Dinlenen hamuru küçük ceviz boyutunda bezeler olarak yuvarlayalım..
Dinlenen bezelerin her birini sırayla nişasta yardımı ile açabildiğimiz kadar ince açalım..
sonra ikiye keselim..Kestiğimiz her bir parçayı altta gördüğünüz gibi parmağımızla ortasından büzüp buruşturalım...
Üst orta kısmına biraz iç fındık koyalım ve sivri iki ucu üzerine kapatarak dikkatlice elimizle ters çevirerek tepsiye yerleştirelim.
Diğer her bir bezeyi de aynı işlemleri yaparak hazırlayalım..

Sonra tereyağımızı kaynama noktasına gelecek şekilde eritelim.. 
Tereyağının üzerinde oluşan köpüğü süzerek büzme baklavalarımızın her tarafına yağ gelecek şekilde gezdirelim.
Önceden 200 derecede ısıttığımız fırında kızarmaya başlayana kadar tutalım..
Kızarma işlemi başlayınca fırını 180 dereceye alalım ve nar gibi kızarıncaya kadar 
fırında pişirmeye devam edelim...

Baklavamız pişerken şerbetini hazırlayıp soğutalım..
Tencereye su ve şekeri alalım..
Kaynadıktan sonra kısık ateşte 15 dakika daha kaynatalım sonra limon suyunu ilave edelim, 
böylede bir 5 dakika kaynatalım.


Şerbetimizi ılımak üzere kenara alalım..
Kızarıp tamamen soğumuş olan baklavamıza soğuğa yakın olan şerbetimizi yavaş yavaş dökelim..
bir kaç saat sonra baklavamız servise hazırdır.. 
Üzerine toz fındık serperek servis yapabilirsiniz..


Baklavayı bayram için yapacak olanlar size tavsiyem daha önceden pişirmiş olduğunuz baklavayı şerbetleyeceğiniz gün fırında ısıtarak tazeledikten sonra şerbetlemeniz.
Yine baklava ve şerbet soğuğa yakın ılık kıvamda olacak..
Bu şekilde baklavamız hamurlaşmayacak ,kıyır kıyır bir kıvamda olacaktır..


Yapımı kolay pratik bir baklavadır bu baklava
Şekil olarak güzel kıyır kıyır bir tad arıyorsanız bu baklava tam size göredir derim..

İyi bir baklava ile ilgili dikkat edilmesi gereken 
 püf noktaları burada sizlerle paylaşmıştım ..Tekrar hatırlamak isterseniz bir okuyun derim..Ağız tadıyla geçireceğimiz huzurlu, mutlu bir bayram diliyorum hepimize..

Hayırlı bayramlar,sevgiyle kalın 

13 yorum:

  1. Sevgicim sanada hayırlı bayramlar...
    Arkadaşım baklava ye beni ye beni diye mesaj yolluyor banaaa :)) çıtır çıtır hımmm ellerine sağlık....
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mütevazi olamayacağım gerçekten de incecik kıyır kıyır olmuşlardı ..

      Sil
  2. Muhtesem gorunuyor. Ellerinize saglik. Bende buzgulu gul tatlisi yaptim. Beklerim. Suslu mutfak.blogspot.com. Sevgilerimle. İyi bayramlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size de iyi bayramlar ve de afiyet olsun Arzu hanım..

      Sil
  3. Ellerinize sağlık,çok güzel gözüküyor.Hayırlı,mutlu bayramlar:)

    YanıtlaSil
  4. Bloglar Yarışıyor ile siz de blogunuzla kazanmaya aday olun, promosyon ödüller kazanın. Sponsorlarımızın desteği ile bloglar arası etkinlik yarışmamızı 4. kez düzenliyoruz. Siz de başvurun. Detaylı bilgiyi websitemizden öğrenebilirsiniz.
    İlginiz ve desteğiniz için teşekkürler!


    Web: http://www.bloglaryarisiyor.net
    Mail: iletisim@bloglaryarisiyor.net


    YanıtlaSil
  5. elıne sağlık ıyı bayramlar

    YanıtlaSil
  6. elinize saglik..boyle el yapimi tatlilari yayginlastrmak gerek.hazir tatlilarin neredeyse tamami glikoz surubu ile yapiliyormus..sonrada karaciger, bobrek, pankreas rahatsizliklari boyle patliyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bende aynen böyle düşünüyorum.. Hazır baklava yufkaları ile ilgili duyduğum bir şaibe beni de evde baklava yapmaya itti.. Evet dediğiniiz gibi onların kullandıkları şerbette şerbet değil Allah sonumuzu hayretsin ..

      Sil
  7. Valla harika ellerine kollarina saglik,bayramin kutlu olsun canim!

    YanıtlaSil
  8. http://pinarintarifdefteri.blogspot.com/ canım gecmıs bayramın mübarek olsun...sevgılerımı bırakıyorum...

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...