20 Ekim 2013 Pazar

Ev Yapımı Beze (Mereng)


Kurban Bayramı içerisinde iki oğluşunda doğum günleri vardı..
Bir evde aynı ayda doğan iki çocuk olunca genelde doğum günleri ortak kutlanıyor..
Durum bizde de genel itibari ile böyle..
Doğum günü için üzerinde fotoğraflarının olduğu ortak bir pasta yaptım..  
Fotoğraf baskılı bu pastanın tarifini önümüzdeki günlerde sizlerle paylaşacağım..
Üzerimde hala bayram yorgunluğu olduğu için bugün biraz işin kolayına kaçıyorum ve 
sizlere basit ama şirin olan bu beze tarifini veriyorum... 
Pastanın yanında tuttukları takımın renklerinden bezler de yapmak istedim.. 
Sarı kırmızılar onların, beyazlar benim.. 

*
Beze; yumurta akı ve şekerden yapılan bir köpük kurabiyedir.
 Çocukluğumun  pastane vitrinlerini süsleyen,  albenisi olan bir lezzetiydi...
Ev yapımı olduğu için daha sağlıklı en güzeli de bu değil mi sizce?


Yukarıda iki kardeşin küçüklük fotoğraflarını görüyorsunuz..


Malzemeler

3 yumurta akı
3 çay bardağı toz şeker
3 damla limon suyu

Yapılışı

Yumurta beyazlarını cam bir karıştırma kabına alalım..
Şeker ve limon suyunu üzerine ilave edelim..(şekeri yavaş yavaş ilave edeceğiz)
Başka bir tencerenin içerisine üzerine oturtacağımız kabımıza değmeyecek şekildi su koyup kaynatalım. Karıştırma kabımızı bu suyun üzerine oturtalım.. 
Ocağımızın en küçük bölümüne tencereyi alalım ve altını kısalım..
Mikserle yumurta beyazlarımızı çırpmaya başlayalım ve şekerimizi yavaş yavaş ilave ede ede  10 dakika kadar çırpalım..
 10 dakika sonra karıştırma kabımızı tencerenin içerisinden alalım ve hazırladığımız karışım mikserin çırpma aparatından düşmeyecek kıvama gelene kadar çırpmaya devam edelim..(aşağı yukarı 15 dakika kadar daha )


Çırpma sonunda yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize krema sıkma aparatının yıldız ucu ile şekil vererek sıkalım..(sıkma torbanız yoksa kaşıkla da şekil verilebilirsiniz.)


Önceden 110 derecede ısıttığımız fırında bezelerimizi beyaz kalacak şekilde yavaş yavaş pişirelim..  


Çok miktarda beze yapmak isterseniz yumurtayla eşit oranda şeker miktarını artırmamız gerekir
 (4 yumurta akı+4 çay bardağı şeker gibi)


Beze ile ilgili bir kaç püf nokta
*İlk önemli nokta yumurta beyazını sarısından ayırırken kesinlikle sarıları karıştırmadan ayırmak gerekli..Aksi halde bezede istenilen kıvamı tutturamazsınız.
*Yumurtalar taze ve de oda sıcaklığında olmalı..
*Yumurta akları hafif ısıtılırsa daha kolay çırpılıyor ve sert kıvama getirirebiliyor.
*Bezeyi çırpacağınız karıştırma kabının çok temiz olması gerekir..Su damlası dahi olmamalı..
*Yumurta aklarına şekeri yavaş yavaş ilave etmeliyiz.(daha kolay erimesi için)
*Bezeyi ne kadar uzun süre çırparsanız kıvam o kadar güzel olur
*Bezeleri sıkarken bezeler çizgilerini kaybederse biraz daha çırpmamız gerekir..
*Beze karışımına birkaç damla limon suyu veya 1- 2 fiske limon kabuğu rendesi konularak yumurta kokusunu engellebilisiniz.
*Bezelerinizin üzerine damla çikolatada serpiştirebilirsiniz..
*Beze hamurunuza gıda boyası ile siz de benim gibi renk verebilirsiniz.. 
*Bezelerinizi kısa sürede yüksek ısıda pişirirseniz krem renkte olurlar..
İlle de beyaz renk diyenlerdenseniz uzun sürede düşük ısıda pişirmelisiniz.. 
*Bezlerinizi hava almayan bir saklama kabında saklamanızı öneririm..

........Afiyet Olsun........

5 yorum:

  1. ellerinize sağlık bende aynı tarif üzerinden yapıyorum.

    YanıtlayınSil
  2. Nice sağlıklı uzun yıllar çocuklarınıza Elinize sağlık sevgiler..

    YanıtlayınSil
  3. ellerinize saglik cok Tatli görünüyorlar rengarek. Sevgiler....

    YanıtlayınSil
  4. hmmmm canım cekti bayılırımmm :) yavrucuklara allah uzun ömürler versin. bende bloğuma baklerim sevgiler.
    http://burcininhayaladasi.blogspot.com/

    YanıtlayınSil
  5. Rabb'im nice hayırlı ömürler versin yavrularına. Ellerine sağlık.

    YanıtlayınSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...