23 Ekim 2013 Çarşamba

Fotoğraf Baskılı Doğum Günü Pastası Nasıl Yapılır?


Bugün doğum günümüz için hazırladığım fotoğraf baskılı pastayı nasıl yaptığımı paylaşacağım siz takipcilerimle..
Bu post azıcık uzun olabilir şimdiden belirteyim..
Çocuklar 3-4 yaşlarındayken doğum günleri için yine böyle bir fotoğraflı pasta yaptırmıştık ..
Pastaya bir ton para ödeyince o zamanki aklımla yapımı her halde zor diye düşünmüştüm..
Ama gel gör ki işin aslı öyle değilmiş.. 
Bu sefer pasta için gerekli olan fotoğrafı basabilirler mi diye sormak için girdiğim pastahanede bu ebatta bir pastanın benim malettiğimin resmen 5 katı fiyatla satıldığını görünce ikinci kez şaşırdım..

Demek ki neymiş sağlıklısı ve hesaplısı ev yapımı olanmış dedim kendi kendime;
 sonun da yorgunluk olsa da kuzularım için değerdi..

**
*
Bu pasta için en önemli malzeme yenilebilir gıda boyaları ile basılmış bir fotoğraf..
Böyle bir fotoğrafı pasta malzemeleri satan dükkanlarda bastırabilirsiniz.
İçinde gıda boyası olan özel kartuşlu yazıcıları kullanarak şekerli kağıt üzerine baskı yapıp elinize veriyorlar..Ben bu işlem için Eminönü'ne gittim..
İmkanı olmayanlar internet üzerinden de bu baskıyı fotoğraf göndererek kargo iadeli yaptırabilir belki ama
 elinize sağlam geçer mi bilemiyeceğim.. 

Malzemeler

Pandispanya için
5 Adet yumurta
1 Su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı elenmiş un
Yarım paket kabartma tozu
Yarım çay bardağı kaynar su
1 Limonun kağunun rendesi
1 Paket vanilya

İç dolgu için
1 Paket kakaolu kremşanti
1 Su bardağından iki parmak eksik soğuk süt
1 Çay bardağı ahududu marmelatı(Frambuaz)
1 Çay bardağı çakıl taşı çikolata

Pandispanyayı ıslatmak için
1 çay bardağı komposto ya da şekerli su 

Dış kaplama için
1 Adet yenilebilir baskılı fotoğraf

2 Paket vanilyalı sade kremşanti
1.5 Su bardağı soğuk süt
1 Çay bardağı hindistan cevizi

Yapılışı
Öncelikle pandispanyayı hazırlamamız gerekiyor..(isterseniz hazırda kullanabilirsiniz)
Bunun için, pişirmek için kullanacağımız tepsimizi iyice tereyağı ile yağlayalım ve üzerine un serpiştirelim.. Tepsinin her yerine un gelecek şekilde çevirelim ve fazlalık unu alalım..

Pandispanya için kullanacağımız yumurtanın oda sıcaklığında olması gereklidir..
Pandispanya için yumurtaların sarı ve beyazlarını ayrı karıştırma kaplarına alalım.(cam tercih ederseniz iyi olur)
Yumurta beyazlarına bir fiske tuz atarak köpük kıvamına gelene kadar çırpalım.. Kıvamı karıştırma kabını ters çevirdiğinizde düşmeyecek şekilde olmalı..(altta kolajda 1 nolu fotoğraf)

Daha sonra yumurta sarılarına azar azar şeker ilave ederek arada da kaynar sudan kaşık kaşık ilave ederek çırpmaya başlayalım..
Şeker tamamen eriyip karışım sarı bir krem şeklini alana kadar mikserleyelim...(kolajda  3. fotoğraf)
Şeker tamamen erimeli buraya dikkat (kaynar su koymamızda ki amaç şekerin erimesine yardımcı olmak).


Yumurta sarıları krema formunu alınca beyaz köpüğümüzü çok karıştırmadan sarıların üzerine ilave edelim.. Ve özellikle tahta bir kaşıkla alttan üstte olacak şekilde birbirine karışmasını sağlayalım..(4 nolu foto)
Limon kabuğu rendesini ilave edelim(çok ince rendeleyelim)
Bu arada un, vanilya ve kabartma tozumuzu ayrı bir yerde birbirine karıştırarak birkaç defa eleyelim..
Elediğimiz bu kuruları yumurtalı karışımıza ilave edelim.. 
Tahta kaşıkla yine yumurta beyazlarımızı söndürmeyecek şekilde unu sıvı karışıma yedirmeye çalışalım..
Pandispanya hamurumuz hazırdır..

Fırınımızı 200 derecede ısıtalım..
Yağladığımız fırın kabımıza hamuru eşit şekilde dökelim..
Fırına vermeden önce hamurun içindeki hava kabarcıklarının çıkması ve eşit dağılması için 
fırın kabımızı bir kaç defa yere vuralım..
Pandispanyamız kabarıp kızarmaya başlayınca fırının ayarını 160 dereceye düşürelim..
Pandispanyanın içi tamen pişince(çok kızartmadan ve de kurumadan)  fırından çıkaralım.
(kürdanla içini kontrol edebilirsiniz)
Pişen pandispanyayı tepsiden düz bir zemine ters çevirerek çıkaralım..
Bu şekilde biraz dinlensin ve tabii soğusun..

Biz bu arada soğuk süt ile toz kremşantiyi (sade ve kakaolu şantilerimizi ayrı ayrı) çırparak hazırlayalım ve buz dolabında biraz dinlendirelim.. 


Pişip soğumuş olan pandispanyayı diklemesine ortadan keserek iki pata ayıralım..
Pişerken üstte olan kısmı alta gelecek şekilde servis tabağımıza alalım..
1 su bardağı böğürtlen kompostosunun bir kısmı ile ıslatalım.. 
Kakaolu kremşantimizle eşit şekilde üzerini kaplayalım..
Üzerine frambuaz marmelatımızdan sürelim ve çakıl çikolata parçalarından bolca serpiştirelim.. 

İkinci katı da ıslatalım ve üzerine kapatalım..
Hazırladığımız sade kremşantinin yarısı ile pastanın dışını tamamen kaplayalım..  
Pastayı beş dakika kadar buzdolabında dinlendirelim..

Bu aşamadan sonra baskı fotoğrafımızı yerleştireceğiz dikkat....

Yerleştirmeyi kolaylaştırmak ve fotoğrafı altındaki jelatini kolayca ayırabilmek için fotoğrafı düz bir şekilde iki üç dakikalığına dondurucu da bekletelim..

Bu işlemi kolaylaştırmak için fotoğrafı tersten ıslatmak ya da fön makinasını yine tersten tutmakta fayda sağlıyormuş ama bana riskli geldi; benim kullandığım yöntem daha temiz ve kolay oldu sanki..
Fotoğrafın kenarında kalan beyaz kısımları düzgünce kestikten sonra altta gördüğünüz gibi fotoğraf plastik jelatinden kolayca ayrıldı..(etiketi ayırmak gibi bir şey)
(siz yine de hassas davranın nihayetinde şekerden bir baskı nazik davranmak gerekir)


Buz dolabında dinlendirdiğimiz pastamıza elimizdeki fotoğrafımıza düzgünce yerleştirelim ve çok bastırmadan üzerinden elimizi hafifçe gezdirelim..
Sonrası size kalmış..
Ben kremşanti ile kapladıktan sonra fotoğrafın dışındaki alanı hindistan cevizi ile kapladım..
Hindistan cevizi rendesi kremşanti ile kaplanmış pastalara daha pürüzsüz bir hava veriyor tavsiye ederim.. 
*
Bu arada pandispanya yapımındaki püf noktaları okumak isterseniz buraya bakabilirsiniz. 


Doğum günlerimiz bayram içinde olduğu için ancak bu kadarını yapabildim..
Hazır pasta da alabilirdim belki ama evlatçıklarımı içinde kendi emeğim olan bir lezzetle sevindirmek istedim..
Yüzlerindeki gülüş bunu fazlasıyla gösteriyor zaten..
Yukarıda öncesi ve sonrası hallerini görüyorsunuz;
 Rabbim hepimizin çocuklarına hayırlı ömür, versin hayırlı evlat eylesin inşallah..    

66 yorum:

  1. Merhabalar,
    Ellerinize emeğinize sağlık. Harika bir şey olmuş….. Sevgilerimi bıraktımmmm…..:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Selda Hanım.. Sevgi sevgileri almıştır efendim..

      Sil
    2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

      Sil
  2. Ay maşallah ne kdr büyümüşler :) Hayırlı evlat olsunlar inşallah. iyiki doğmuşlar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Zeynep Hanım; kaşla göz arasında büyüyorlar işte amin....

      Sil
  3. ımmm çok lezzetli vede güzel gözüküyor ellerine sağlık :)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize saglik cok guzel olmus bize harika fikir verdiniz tesekkurler ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana..

      Sil
  5. tebrik ediyorum :)
    hiç aklıma gelmemişti, ve hiç merak etmemiştim bunu nasıl yapıyorlar diye :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazdığım gibi 150 tl yi pasta parası olarak ödeyince benim aklıma geliverdi birden.. Aslında ben yaparken çok zevk aldım..

      Sil
  6. merhaba pastanız harıka olmuş elinize sağlık sade pandispanya bile müthiş olmuş.yeni bir blogger olarak sayfanızı takipteyim.sevgiler. http://emekkafee.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emek Kafee teşeüür ederim.. Size de blog hayatınızda başarılar diliyorum..

      Sil
  7. merhaba canım :)
    harika görünüyor eline koluna sağlık ...
    doğum günleri kutlu olsun yakışıklıların :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Mukocum..
      Teşekkür ederim ve ederiz..

      Sil
  8. Sevgicim yine harikalar yapmissin,bende cok zor diyordum bu resim bastirma isi,tabiki deger cocuklarimiz icin,ben sadece bir kez kocaman bir pasta yaptirmistim,hic begenmemistim,o günden beride kendim yapiyorum,seninde ellerine saglik canim,yeni yaslariniz kutlu olsun!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serpicim fotoğrafı bastırma işlemi işin en kolay kısmı aslında..
      Bende işin içinde daha bir değer verme olduğu için çocuklarımın doğum günü pastalarını genelde evde kendim yapmaya çalışıyorum..

      Sil
    2. Merhaba..pastanizi 2015te ilk kızımın ilk yaş gününde görmüştüm ondan esinlenip bende kendi pastasını kendim yaptim..Yalnız benim resmim suyla ıslatılıp koyulan türden geldi ..Sizinki jelatinli felan yazmissiniz daha güzel geldi gözüme ..Farklı yani sizinki..İsmi nedir sizin baskının acaba..

      Sil
  9. Cok guzel anlatmissiniz, elinize saglik:)) seker hamuru uzerine de yapabilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülay Hanım; teşekkür ediyorum.. Şeker hamurunun üzerine de çok güzel oluyor ama fotoğrafta inceltilmiş şeker hamuru gibi birşey zaten yenirken biraz zor olur sanki.. Bizde şeker hamuru çok sevilmiyor..Üzerini sıyırıp altındakini yiyorlar o yüzden o şekilde yapmadım.. Ama görsel açıdan güzel olur tabii..

      Sil
  10. ablacim bende boyle bir pasta yapmak istiyordum ama gida boyali makina her yerde yok emin onune gidip hazir winksli kagitlardan alicaktim ama cocuklarin resmi cok daha guzel ya bayildim.pasta kocaman hemde mutis guzel.abla peki magaza ve fiyat bilgisi verebilir misin kizimin dogum gunu yaklasti da.yanimizda resmimi goturucez?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mavicim; İstanbul'da merkezi yerlerde pasta malzemeleri satan çoğu yerde basıyorlar bu fotoğrafları ,hatta bazı pastahanelere de sormak lazım..
      Ben Eminönü nüansta bastırdım ama nüansın bulunduğu sokakta bu işlemi yapan çok yer var..
      Yanımda Usb içinde istediğim fotoğrafı götürdüm A4 boyutunda 10 tl ye basıyorlar..
      Hatta pastayı yapmadan bir hafta önce gitmiştim evde bekledi biraz..

      Sil
    2. Bilgi icinn cok cok tesekkur ederim ablacim buralarda sanmiyorum ama sormak lazim az zamanim kaldi esime diyim olmazsa ayni yerden alsin ciktiyi cok tesekkur ederim tekrardan:)

      Sil
    3. Ablacim cok kafani sisirdim ama pandispanyayi kalp seklinde yaptim resmi kesmem gerek dondurucuda bekletiten sonra mi keseyim once mi bilemedim.cvp yazarsan sevinirim

      Sil
    4. Estağfirullah canım, Resmi bence önce kes sonra dondurucuda beklet biraz sertleşiyor daha sonra keserken kırılmalar yaşayabilirsin.. Dondurucuda da çok fazla bekletmemeye dikkat et.. Cevap biraz geç oldu kusura bakma malum hafta sonu ancak görebildim..

      Sil
  11. işte blogları bu tarz yeni şeyler öğrendiğim için çok seviyorum: ) süper bir fikir olmuş.. ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  12. Bu güne kadar yaptığım tarifleriniz çok güzel oldu bir pandispanya yapmayı beceremedim sizin tarifi deniycem inşallah yaparım .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pandispanya ufak tefek püf noktasına dikkat ettiğinizde çok kolaydır aslında..

      Sil
  13. süpersin, çok teşekkür ederim paylaştığın için

    sevgiler

    YanıtlaSil
  14. Sevgicim ellerine sağlık harikasın benim diyen şeflere taş çıkartırsın...
    Canım evlatlarını Rabbim bağışlasın doğum günlerini kutlarım ablaları gözlerinden öper nice mutlu huzurlu yıllar dilerim sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  15. Ellerine saglik cok guzel olmuş Sevgi... Maşallah ne kadarda büyümüş bu yakışıklılar hayırlı evlat osunlar inşallah..nice mutlu huzurlu yıllar dilerim sevgilerimle... ikbal poscu

    YanıtlaSil
  16. Çok güzel bir pasta, bu baskı işi gerçekten çok kullanışlı, hele yenilebilir olması ayrıca güzel, ellerinize sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  17. Ayy cok guzel olmus emeginize saglik.amator olarak bu isin yapilabilecegini hic dusunmemistim.iyiki yapmissiniz kesinlikle benimde denemem lazim.

    YanıtlaSil
  18. Emeyinize saglık çok güzel olmuş kızıma arımayalı pasta yapmak için araştırma yaparken sayfanızı gördüm benim için çok faydalı oldu taşekkürler...EMİNE AKGÜN

    YanıtlaSil
  19. Mrb resmi bastırdıktan sonra en geç ne zamnkullanılır ve nerede Bekletmeliyiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ali Bey ben fotoğrafı bastırdıktan bir hafta sonra kullanmıştım... Fotoğraf şeker baskı olduğu için hassas kırılmasına fırsat vermeyecek şekilde ne çok soğukta ne de çok ılık olmayacak şekilde saklayabilirsiniz.

      Sil
    2. Sadece
      fotografi ne kadara bastirdiniz

      Sil
  20. Mrb resim bastırıldıktan en gec ne zaman kullanılır ve nerede kullanılır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fotoğrfı bastırdığım kişi hava almamasını sağladığım halde 2 sene saklanabilir dedi..Amaaa ben bu kadar bekletilmeyeceğini düşünüyorum ben bir hafta sonra kullanmıştım hiç bir sorunla karşılaşmadım dikkat hava almayacak..

      Sil
  21. merhaba ben resim baskısını şeker hamuru üzerine çok az bal ile yapıştırdım ancak sabah kalktığımda kağıdımda kabarmalar meydana gelmiş. şeker hamurlu pastalar buzdolabına konmadığı için kapalı balkonda soğuk ortamda beklettim. bu işin bir püf noktası var mıdır? siz krem şanti üzerine ve buzdolabına koyduğunuz halde pastanız da boyle bir sorun yaşadınız mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duygu Hanım fotoğraf baskıyı şeker hamuru üzerinde kurabiyede kullandım ve kurabiye üzerindeki şeker hamuruna fotoğraf baskısını su ile yapıştırdım.. Pasta üzerindeki şeker hamuru üzerine yapıştırmadım yani.. Kremşanti üzerine direkt yapıştırdığım fotoğraf baskında göze batmayacak şekilde (bir yerinde hafif bir kabarma olmuştu) ama önemsenmeyecek şekildeydi..Ben pasta üzerinde kullandığım kremşantinin kıvamını koyuluğu kabarmayı önlemişti diye düşünüyorum..

      Evet ben, pastanın boyutunun büyüklüğünden dolayı dışarıda saklamak zor olacağı için buzdolabında sakladım..

      Sil
  22. merhaba, peki bu pastayı ben dikdörtgen borcamda yapsam tarifi aynı sekılde yapsam uygun olurmu sız nasıl bi tepside pişirdiğinizi yazarsanız cok memnun olurum.. bu arada elınıze emegınıze saglık cok guzel gorunuyor :) ESRA

    YanıtlaSil
  23. Sevgi hanım merhaba;
    Geçen hafta bir müşterime ilk defa fotoğraf baskılı bir pasta yaptım. Üzerini krem şanti ile kapladım ve fotoğrafı koydum ama sadece kenarlarına bastırdım, fotoğrafın üzerini elimle sıvamadım çünkü korktum yapmaya. Pasta bitti, dolaba girdi fakat 1-2 saat sonra kabartılar ve dalgalanmalar oldu fotoğrafta. görüntü bana göre çok kötü oldu. Bunun bir püf noktası varmı acaba? fotoğrafı pastaya yerleştirirken nasıl bir yol izlemek gerek?
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  24. SevdaHanım ;Pastada ben fotoğraf baskıda ,pirinç baskı kullandım.. Bu tarz pastalarda da kesinlikle onu tavsiye ediyorum..
    Bir de gofret baskı var ki ondan hiç memnun kalmadım bende. Sizinki hangisidir belirtmemişsiniz.. Fotoğraf baskısını ben pastaya yerleştirdikten sonra üzerinden hafifçe bastırarak yerleştirmiştim.. Hiç sorun olmadı.. Acaba sizin altta kullandığınız şanti kıvam olarak biraz sıvı olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgi hanım, bende pirinç baskı kullandım, krem şanti sıvı değildi ama o gün hava çok sıcaktı maalesef, ondan olabilir mi ama tabi ben ilk defa baskılı yaptım ve açıkçası üzerinden elimle geçmeye biraz korktum, kenarlarına hafifçe bastırdım sanırım ondan oldu.

      Sil
  25. Merhabalar pastaniz cok gzuel olmus acaba fotograf baskisini nerede yaptirdiniz? -ege

    YanıtlaSil
  26. fotoğraf baskısı pirinç kağıdı mı yoksa gofret kağıdı mı hangisi daha iyi oluyor? bir de baskı kağıdı krem şantili bir pastada erimiyor mu? şeker hamuru üzerine uygularken aynı yöntemler mi uygulanmalı? ıslatıp mı pastanın üzerine yerleştirmek gerekiyor aarkadan ıslatınca eriyecek diye endişe duyuyorum.

    YanıtlaSil
  27. Ben kendi adıma söylüyorum pirinç baskıyı daha kaliteli buldum.. Pirinç baskı erime yapmıyor kolay kolay..Ama gofret baskı için aynı şeyi söyleyemeyeceğim..Şeker hamuruna uygularken hafif arkadan ıslatmak gerekebilir ama kremşantili pasta için aynı şeyi söyleyemem direk yapıştırılabilinir..

    YanıtlaSil
  28. Masallah Allah bagislasin evlatlarinizi ve Bu guzel tarif icin tesekkurler:):)

    YanıtlaSil
  29. Pınar Bilgiç28 Kas 2014 23:59:00

    merhaba öncelikle belirtmeliyim ki pastanız harika görünüyor ellerinize ve bizimle paylaştığınız içinde yüreğinize sağlık.Fotoğraflı pastayı bende birçok kez denedim güzelde oldu ancak pastanedekiler gibi üzri parlak olmuyor acaba üzerine jelatin yada jole döksek nasıl olur ? bir fikriniz varmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Jöle dökebilirsiniz..Ama dikkatli sürmeni gerekiyor ki renkler birbirine karışmasın.

      Sil
  30. siz yapıp ücreti neyse oduyemiyor muyuz?

    YanıtlaSil
  31. Merhaba rşca etsem birşey sorabilirmiyim

    YanıtlaSil
  32. Meltem Şahin iyi gunler Sevgi Hanim tarifinizi birebir uyguladım kızımın doğum gününde mükemmel oldu üstünede frozen resmi bastırdım çok güzel oldu teşekkür ederim foto yüklemeyi bilsem yollarım resmi

    YanıtlaSil
  33. Ben ilk defa deneyecegim ama guzel olmamamasindan cok korkuyorum dogum gunumuz aksam olacak fotografi en gec ne zaman yapistirmaliyim

    YanıtlaSil
  34. Sevinc
    Elinize emeginize saglik...oglum icin evde pasta yapacagim yarin..pastahaneler bildiginiz gibi cok abartili rakamlar istiyor ve malzeme olarak birçoğu kalitesiz ürün kullanıyor..sağlıklı ve düşük maliyetli olması için bende hep evde yaparım ama oglum bu yil çizgi film kahramanı istiyor bende bu fotoğraflı olanları araştırıyorum.bahsettiğiniz yenilebilir fotoğrafı nerelerde bulabiliriz bilgi verebilir misiniz tskler

    YanıtlaSil
  35. Sevgi hanım gofret baskılı resim yapiyormuş pastane onu nasıl pastanin üzerine yerlestireceğiz..pastayı kremşantiyle kapladıktan sonra yapıştırsak olurmu
    Songül

    YanıtlaSil
  36. Sevgi hanim fotografi cikti aldiktan sonra eve gelip hemen pastaya yapistirsak oluyor mu acaba ?

    Büşra

    YanıtlaSil
  37. Merhaba,Öncelikle ellerinize sağlık.Fotoğraf baskıyı temin edebileceğimiz bir internet sitesi ya da firma ismi verebilirmisiniz?İstanbul dışından(Bursa)yazıyorum.

    Seher

    YanıtlaSil
  38. Seher Hanım Bursa için bir şey söyleyemem bilgim yok.. Orada da pasta malzemeleri satan yerler muhakkak vardır oralarda basabilirler ..

    YanıtlaSil
  39. Merhabalar öncelikle ellerinize sağlık süper olmuş..eşimin yarın doğum günü bende ona supriz yapicam ama bizim buradaki pastane gofretten yapıyor.benim size sormak istediğim resmi dondurucuya koyucakmiyim sizin gibi yoksa pastanın üstüne yapıştırmayımmi çok heyecanliyim güzel olsun istiyorum

    YanıtlaSil
  40. Baskı fiyatı nedir acaba?
    Aybüke

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...