3 Ekim 2013 Perşembe

Kerebiç /Gerebiç/ Kereviç


Kerebiç, Kereviç, Gereviç adları ile bilinen özellikle Ramazan ayı ve bayramlar da yapılan bir yöresel tarifle bugün karşınızdayım..
Aslında yapalı bir hayli oldu ama paylaşmak yine bugüne nasip oldu..
Mersin'e ait bir lezzet olduğu biliniyor ama Kilis, Hatay (Antakya) ve Gaziantep'te de yapıldığını duydum..
Kerebiç'in orjinalinde hamur içli köfte gibi açılıp harç konulduktan sonra kapatılıyor.. 
Yöreye ait kalıplar kullanılarak yapıldığı da oluyor.
Altta bir kaç tanesini gösterdim..

Malzemeler
3 yumurta
1 su bardağı pudra şekeri 
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ 
Yarım paket tereyağ (oda sıcaklığında)
Yarım tatlı kaşığı mahlep
1 paket vanilya 
1.5 tatlı kaşığı kabartma tozu
1 su bardağı irmik
Aldığı kadar un 

İçi için
2,5 su bardağı iri çekilmiş ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
Yarım su bardağı susam
Yarım çay bardağı hindistan cevizi
2 yemek kaşığı pudra şekeri

Yapılışı
Genişçe bir yoğurma kabına yumurtaları kıralım..
Pudra şekeri ,yoğurt ve yağları da ilave ederek yoğurmaya başlayalım..
Vanilya ,kabartma tozu, mahlep ve irmiği ilave edelim..
Unu da yavaş yavaş ilave ederek ele yapışmayan  kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim..  
Hamurun üzerini hava almayacak şekilde kapatalım ve 10 dakika kadar dinlendirelim..
Bu arada da iç malzememizi hazırlayalım..
İç malzeme için gerekli tüm malzemeyi yine derince bir kasede karıştıralım..
Dinlendirdiğimiz hamurumuzdan irice bir ceviz boyutunda parçacıklar alalım..
Elimizde poğaça gibi açalım ve iç harçtan yeteri kadar ortasına koyalım..
Yine poğaça gibi yuvarlayalım..

Ben daha sonrasında yuvarladığım hamuru altta gördüğünüz kalıplardan ortadakini kullanarak şekillendirdim...
Siz istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz..


Hamuru kalıptan çıkarabilmek için kalıbı hafifçe sert bir zemine vurmanız yeterlidir..
Tüm kerebiçleri bu şekilde hazırladıktan sonra tepsimize yağlı kağıdı serelim ve kerebiçlerimizi dizelim..
 180 derecede ısıttığımız fırında kerebiçlerimizi üzerleri beyaz kalacak şekilde pişirelim..

Tamamen soğuduktan sonra tepsiden alıp, üzerlerine
 pudra şekeri serperek servis edebiliriz..

*Kerebiçlerin servisi , orjinalin de
 üzerine çöven otundan yapılan köpüksü bir sos dökülüp o şekilde yapılırmış..
Bu köpüksü sosu da tam anlayabilmeniz için şu şekilde belirteyim, kağıt helvaların içindeki beyaz yapışkan sosun aynısı..
Ben İstanbul'un orta yerinde çöven köpüğü bulamayınca benim kerebiçler pudra şekeri ile yetinmek zorunda kaldılar..
*İç malzeme olarak ceviz yerine fıstık ta kullanılabiliyor..

..........Afiyet Olsun.........

8 yorum:

  1. kalıplar ne kadar güzel :) çok lezzetli göküyor kurabiyeler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kalıplar çok güzel özellikle ortadaki Arapların kullandığı bir kalıp Hatay Reyhanlı'da mahalle arası bir pazardan almıştım..

      Sil
  2. canım,kerebiçi çok severim,yayınını görünce yorum yazmadan geçmek istemedim,en son 2003 te Anamur da otururken Mersin den getirtip yemiştim,sosuylada ayrı lezzetli oluyor,sevdiğim için o zamanlar benimde evde kerebiç denemişliğim var,seninkilerde çok güzel ve iştah açıcı duruyorlar,ellerine sağlık,afiyet bal şeker olsun...

    YanıtlaSil
  3. sevgi hanım merhaba kerebiçler gerçekten nefis görünüyor. ellerinize sağlık. benim turşuyla ilgili bir sorum olacak. turşu kurdum ama içinden asit çıkıyor ve sanki hemen yumuşayacak gibiler. üzerinden tekrar tuz ve biraz sirke ekledim. acaba başka ne yapabilirim.10 kg kadar var. boşa gitmesini istemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emine hanım turşunuza belirttiğim ölçüde tuz koyduysanız yumuşamaları mümkün değil.. Asitlenmeye ise bakteriler sebep oluyor..

      Sil
  4. kalıpları nereden edinilebilir çok güzel kurabiyeler elinize sağlık kezban

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kezban Hanım kalıpları ben uzun süre önce Hatay'dan almıştım ama artık hemen her pasta malzemeleri satılan yerde satılıyor gibi.. Eminönü'nde rahatça bulunabilir..(Bu arada bu son yazdığım İstanbul'da oturuyorsanız geçerli tabii..)

      Sil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...