11 Kasım 2013 Pazartesi

SÜT REÇELİ, Yoğunlaştırılmış Süt, Dulce De Leche,


  Süt reçelini uzun süre önce öğrendim ama yapma konusunu nedendir bilmiyorum hep erteledim..

Her çarşamba süt günümdür benim..
Senelerdir aynı sütçüden süt alıyorum ve kendi yoğurdumu da kendim yapıyorum ..
Bu çarşamba şeytanın bacağını kırdım ve azimle başladım süt reçelimi yapmaya..
*
Aranızda süt reçeli de nedir? diyenler olduğunu da tahmin edebiliyorum..
Değişik ülkelerde Consdensed milk veya dulce de leche gibi isimleri olsa da bizdeki karşılığı
 süt reçeli ya da süt karameli ,bildiğiniz karamel sos benzeri bir lezzet..
Ama ekmeğe sürülebilecek kıvamda olanı, isterseniz kaşık kaşık yiyin isterseniz kurabiye tart üzerinde değerlendirin isterseniz pasta veya dondurma hazırlayın..

Anlayacağınız geri dönüşümü çok yönlü bir tarif..

 Malzemeler

1 litre süt

1 su bardağı toz şeker

1 silme çay kaşığı karbonat yada kabartma tozu



Yapılışı
Derince bir tencereye sütümüzü dökelim..
Süte şekeri ilave edelim ,şeker eriyip  sütümüz kaynamaya başlayınca
 ocağın altını kısıp karbonatı ilave edelim..
Bu aşamaya amman dikkat karbonatı ilave edince sütümüz tabiri caizse çalkalanmış kola gibi kabarıp tencereden taşmaya çalışıyor (derin tencere bu yüzden gerekliydi)
Sütümüzü bu aşamadan sonra 10 dakikada bir (mümkünse başından ayrılmadan) karıştıralım..
Kısık ateşte sütümüz yoğunlaşana kadar karıştırarak pişirelim..
Süt dakikalar geçtikçe altta kolajda gördüğünüz gibi kıvamı yoğunlaşıp rengi koyulaşmaya başlıyor ve hacimce azalıyor..


Aşağı yukarı 1 saat sonra kıvam olarak akıcı muhallebi kıvamına gelince süt reçelimiz hazır olmuştur..
Kaynattıkça katılaşır ,rengi koyulaşır ve karamel tadı daha da yoğun hissedilir aman dikkat.. 
Cam bir kavanoza alalım ve soğuması için bekleyelim..Soğuyunca kapağını kapatıp buzdolabında muhafaza edelim..
1 litre sütten aşağı yukarı 250 ml süt reçeli çıkıyor ..
  

1 gece buzdolabında beklediğinde ise katılaşıyor ,üst fotoğrafta gördüğünüz gibi ortadaki ilk günkü hali sağ ve soldakiler ise ertesi günkü sürülebilir kıvam

Birkaç önemli nokta
*Süt reçelini sizde yapmaya karar verirseniz mutfakla haşır neşir olacağını bir gün yapın derim..
Özellikle karbonatı süte ilave ettikten sonra; sütün ne zaman taşacağı belli olmuyor..
kaynama işlemi gözünüzün önünde olsun derim.. 
*Süt reçelinizi ocaktan indirmenize yakın 70gr çikolata ekleyip karıştırıp erimesini sağlarsanız çikolatalı süt reçeli elde edersiniz ki böylesini çocuklarınızda çok severek yiyecektir..
*Süt reçeline sonradan dövülmüş fındık, damla sakızı ve isterseniz vanilya da  ilave edilebilir..(zevkinize göre)
*Benim yaptığım süt reçelinde şeker tadı  yoğun gibiydi bir daha ki yapışımda şeker miktarını azalmayı düşünüyorum....     
*Süt reçelini sütçüden alacağınız doğal, yağlı sütle yapmanızı özellikle tavsiye ederim..

Sütten de reçel mi olurmuş demeyin, yapımı oldukça kolay olan bu lezzeti mutlaka deneyin derim...

.......Afiyet Olsun.......

26 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Size de afiyet olsun Serpilcim sevilmeyecek tarif değil ki.. Sıvı haldeki sütün unsuz bu denli koyulaşması çok ilgi çekici geldi bana tadı da cabası zaten..

      Sil
  2. Verdiğiniz tarifteki şeker miktarı ilk yaptığınız kadar mı yoksa azalmayı düşündüğünüz miktar mı Sevgi Hanım.Bende ne zamandır yapmayı düşünüyordum öyle güzel anlatmışsınız ki hemen yapasım geldi. :)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Tarifte verdiğim şeker miktarını azaltmadan verdim. 1 su bardağı şeker bana fazla geldi..

      Sil
  3. Şeker yerine bal yada daha doğal bir şey kullanılabilir mi? Pekmezde olabilir?

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Şeker yerine bal yada pekmezde konulabilir ama konulmasa iyi olur.. Süt reçeli zaten kaynadıkça karamelize oluyor birde pekmez koyarsanız çok koyulaşır hoş olmaz diye düşünüyorum..

      Sil
  4. iyi günler Sevgi Hanım ben Elif bu tarifi mutlaka ve mutlaka denemek istiyorum değişik bi lezzet inşallah damak tadımıza uyar yalnız bi sorum olacak bu tarif süt ağırlıklı olduğu için sütün kendine has bi kokusu var özellikle köy sütlerinde daha fazla bu reçeldede sütün o kokusu hissediliyormu acaba yardımcı olursanız çoook sevinirim.Bu siteye bayılıyorum ellerinize sağlık.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Elifcim iyi günler sana da .. Süt reçelinde sütün tadını ve kokusunu kısmen alıyorsun ama bunu engellemek için vanilya ilave edebilirsin.. Bazen limon rendesi yada tarçın eklenildiğini de biliyorum tercih senin.. Bende köy sütüne yakın bir sütle yaptım ama sütün kokusu beni rahatsız etmedi..

      Sil
  5. bu reçeli ne kadar sürede tüketmek gerekir? sonuçta sütten yapıldığı için uzun süre kalırsa bozulmazmı?

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. İçinde şeker olduğu için buzdolabında 1 ay kadar saklayabilirsiniz..

      Sil
  6. hep gördüğüm ama denemeye fırsat bulamadığım bir tarif, daha fazla merak etmek istemiyorum galiba bunu hemen deneyeceğim

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Dene cok guzel oluyo bu 1. Ayi oldu sit recelinin

      Sil
  7. Ya ben dun yaptim acik sutten ama biyerde yanlislik yaptim sanirim ki parca parca oldu :) ama lezzet olarak inanilmaz guzel.

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. pAw süt reçelini özellikle karbonatı koyduktan sonra gelip gidip karıştırmak gerekiyor son aşamalara doğru ise kıvamda koyulaşma başladığı için karıştırmaya dikkat etmelisin.. Parça parça oldu derken neyi kastediyorsun tam anlamadım..
      Yazdıklarıma dikkat edersen tadı gibi kıvamında da istediğin güzelliğe ulaşacaksın..

      Sil
    2. şimdi tekrar yaptım bu arada ismim murat :) parça parça oldu derken şöyleki ; parçacıklar vardı soğudukça ortaya çıktı sanırsam dibi tuttu. ama tekrar yaptım demin umarım tutar.

      Sil
  8. Bu yorum yazar tarafından kaldırıldı.

    YanıtlayınSil
  9. meraba benimki koyulaşmadı acaba nerede hata yaptım yardımcı olur musunuz?

    YanıtlayınSil
  10. meraba ben yapıyorum ama koyulaşmadı bir türlü yardım eder misiniz

    YanıtlayınSil
  11. walla benimkide koyulaşmadıııııı özenerek yaptım halbukiiii:(((((((((( ama karamel sosu gibi oldu keklerin pastalarımın üstüne akıtıyorummmm:)

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Ayşen hanım ilk günkü pişmiş hali ikinci fotoğraftaki gibi oluyor..
      İlk fotoğraf ikinci gün , yani daha da koyulaşmış hali..
      Sizin yaptığınızın koyulaşmaması bana süt reçelinizin altını erken kapattığınızı düşündürüyor..
      Ben sütümü sütçüden alıyorum ve pişme süresi (yoğunlaşması ) bir saati buldu.
      Bir kaç defa yaptım ve hepsinde de istediğim koyuluk oluştu.

      Sil
  12. Merhaba..
    Ya bende denedim dün bu süt reçelini.. tadı gerçekten çok güzel oldu.. ama kıvamı ertesi günki gibi olmadı :( ilk gün sizin fotoğrftaki gibiydi akıikanlığı ama ertesi gün baktığımda hala aynıydı .. neden olabilir.. az mı kaynattım acaba...

    YanıtlayınSil
  13. Merhaba..
    Ya bende denedim dün bu süt reçelini.. tadı gerçekten çok güzel oldu.. ama kıvamı ertesi günki gibi olmadı :( ilk gün sizin fotoğrftaki gibiydi akıikanlığı ama ertesi gün baktığımda hala aynıydı .. neden olabilir.. az mı kaynattım acaba...

    YanıtlayınSil
  14. Bende denicem umarim guzel olur

    YanıtlayınSil
  15. Bende yaptım ama kokusu pek iç açıcı gelmedi bana yumurta gibi kokuyor ya da nasıl desem ağır hayvansal yağ kokusu gibi bir kokusu var hem banilya da koydum içine kokuyu alsın diye ama işe yaramamış :(

    YanıtlayınSil
    Yanıtlar
    1. Burcu hanım kullandığınız süt köy sütü gibi doğal yağlı bir süt ise kaynadıkça ağırlaşmış olabilir.. Benim yaptığımda ağır bir tat yok aksine çok rahat kaşık kaşık yenilebilir cinsten bir lezzet olmuştu..

      Sil
  16. Bende yaptım ama kokusu çok ağır oldu içine vanilya koymama rağmen. Sizlerinde kokusu öyle mi oldu acaba?

    YanıtlayınSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...