12 Ocak 2014 Pazar

Fırında Çipura (Özel soslu)


Hafta sonu için balık düşünenlere gelsin bu kez tarifimiz..

Balıksever bir aile olarak  mümkün olduğunca balık yemeye çalışıyoruz..
Tercihimiz çoğunlukla hamsiden yana oluyor..
Büyükşehirlerde taze balığı ve tabii hamsiyi arayıp bulmak büyük bir şanstır aslında..
Satılan balıkların çoğunluğu buzhane ya da şoklanmış balıklardan oluşuyor..
Çoğu alıcı için bu çok da önemli değildir .


Ama balıktan anlayanlar için işin iç yüzü öyle değil işte..
Bir kere kesinlikle buzhane balığı olmayacak..
Belirlediğiniz ve sürekli alışveriş yaptığınız bir balıkçınız olursa bu anlamda daha rahat edersiniz..     

Bizim böyle bir balıkçımız var..
Her zamanki gibi hamsi almaya gittiğimizde bu haftaki hamsi çokta sizlik değil dediği için çipura almıştık..

Herkesin kendine göre bir yoğurt yiyişi vardır ya hani..
Bizim balığın esprisi de sosunda aslında.


Malzemeler

4 adet fileto çipura(temizlenmiş ve ortadan ikiye bölünmüş)  
6-7 adet irice patates
2 adet domates
2 adet  kuru soğan
Birkaç dal maydanoz

Sosu için

1 çay bardağı zeytinyağ
1 su bardağı su
4-5 diş sarımsak(rendelenmiş)
2 adet limonun suyu
Tuz , pulbiber  ve kekik


Yapılışı

Patatesleri soyalım ve yıkayalım .Sonrasında patatesleri çok ince ya da kalın olmayacak şekilde yuvarlak dilimleyelim ve çok yumuşamayacak şekilde haşlayalım.. (haşlama suyuna tuz ilave edelim)

Yarı haşladığımız patatesleri büyük fırın tepsimizin tabanına dizelim..
Fileto şeklinde kestirdiğimiz balıkları yıkayalım ve iyice süzdürelim..
Sos malzemelerini altta kolajda gördüğünüz gibi derin ve genişçe bir karıştırma kabında karıştıralım..


Suları süzülmüş olan çipuraları hazırladığımız sosun içine alalım..
Dikkat edelim sos balıkların her yerine ulaşsın..
Bu şekilde vaktiniz varsa yarım saat kadar bekletebilirsiniz(daha lezzetli oluyor).. 
Bizim gibi hemen yapayım derseniz de balıkları sosa bulayıp tepsideki patateslerin üzerine dizelim..
  
Kalan sosu da patateslerin ve tabii balıkların üzerine kaşık kaşık dökelim..
Balıkların aralarına domates ve soğan dilimlerini de dizdik mi işlem tamamdır aslında..
Fırın tepsimizin üzerini folyo ile kapatalım..

Balıklarımızı 200 derecede ısıtılmış fırında 20 dakika kadar üzeri folyo ile kapalı olarak 10 dakika kadar da folyosuz bir şekilde pişirelim..

Balıklarımız pişip üzerleri  kızarınca bol salata ile servis edebilirsiniz..

Bizim evde balığın yanında servis edilen bu patatesler özellikle çok seviliyor.. 

*Patatesleri isterseniz ince ince dilimleyip hiç haşlamadan direk kullanabilirsiniz de..
Ben biraz dişe gelsin istedim o yüzdende orta kalınlıkta karar kıldım  ve kolaylık olsun diye de yarı olarak haşladım..

....Afiyet Olsun...

3 yorum:

  1. Ellerine sağlık en kısa zamanda bu sosla deneyeceğim bizdede balık severek tüketiliyor

    YanıtlaSil
  2. ellerine sağlık canımm..
    balık olsun da..
    hayırlı kandiller..

    YanıtlaSil
  3. Aynen denedim çok farklı bir lezzet güzel hafta sonu yemeği oldu teşekkür ederim

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...