1 Mart 2015 Pazar

Ispanaklı Çarşaf Böreği Nasıl Yapılır?

Çarşaf böreği nasıl yapılır?
Çarşaf böreği tarifi

Börek severler bu post size..
Çarşaf böreği sanırım hazır yufka dışında el açması olarak en kolay börek çeşidi.
Benim için, yine hazırlarken eğlendiğim bir lezzet oldu.
Hem kolay hem de oklavayla açarcasına incecik  yufka elde ediyorsunuz bu yöntemle..
Böreğin lezzeti de cabası..

Aslında daha önce de çarşaf böreği tarifi paylaşmıştım..
Bu sefer iç olarak ıspanak ve kıyma kullandım.
Postu yenilemek adına tekrar paylaşayım dedim.
Laf aramızda börekte iç malzeme olarak favorim ıspanaktır.

Malzemeler
7 su bardağı un
1 yumurta
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tuz
Yarım paket instand maya
Ilık su

İç malzeme
1 kilo ıspanak
300 gr kıyma
2 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
tuz, karabiber

Üzeri ve arası için
1,5 su bardağı sıvı yağ
Susam  
1 yumurta sarısı

Bu malzemelerden aşağıda gördüğünüz gibi 1 tepsi kol böreği 
4 adette ayrıca börek çıktı


Yapılışı
Öncelikle unumuzu eleyelim..
Yoğuracağımız kaba tuz un ve yumurtayı alalım mayayı ilave edelim ve ılık suyu yavaş yavaş ekleyerek çok hafif ele yapışan bir hamur elde edelim.
Üzerini hava almayacak şekilde kapatalım ve yarım saat kadar dinlendirelim.
İç malzeme için kuru soğanı yemeklik doğrayalım.
Ispanağı da yıkayıp doğrayalım.
Kuru soğanı, kıyma ve salçayı da ilave ederek sıvı yağda kavuralım 
sonrasında ıspanağı da ilave edelim.
Hep beraber kavurmaya devam edelim.
Tuzunu karabiberini  ekleyelim ve soğumaya bırakalım. 

Dinlenmiş olan hamurumuzu 8 eşit bezeye ayıralım..,
Her bezeyi altta gördüğünüz gibi servis tabağı boyutunda açalım ve 
açtıktan sonra üzerlerini tamamen yağlayarak üst üste dizelim. 
(İlk bezenin hem altını hem üzerini yağlayalım)
(Bu aşamada iyice yağlamış olmak önemlidir ki açarken kolay açalım)
Bu şekilde de 15-20 dakika kadar hamurların yağı çekmesi için dinlendirelim.


Masanın üzerine her tarafını örtecek genişlikte temiz bir örtü (çarşaf) serelim.
İlk açtığımız hamuru bu bezin üzerine alalım ve altta gördüğünüz gibi
 elimizle sağlı sollu çekiştirerek açalım..
Bu işlemi iki kişi karşılıklı yaparsa işiniz daha kolay olur.
Ben tek başıma yaptım ki bu şekliyle de olur.

Hamur yağlı olduğu ve dinlendiği için göreceksiniz çekiştirdikçe incecik zar gibi açılacaktır..(Bu arada hafif yırtılmalar olabilir bunlar çok da sorun teşkil etmiyor..)
Her yeri neredeyse aynı inceliğe ulaştığı zaman iç harcımızı eşit şekilde serpiştirelim.
(yağı az gibi geliyorsa harçtan önce yufkanızın üzerine sıvı yağ sürebilirsiniz)

Altta gördüğünüz fotolar burada ki böreğe aittir sizi yanıltmasın işlem aynıdır.


 Sonrasında sofra bezinin bir tarafından yukarı kaldıralım;
bu şekilde açtığımız yufka içe doğru sarılacak rulo olacak (üstte görüyorsunuz)

Aynı işlemi diğer bezeler bitene kadar tekrarlayalım ve yağladığımız tepsiye yerleştirelim..
Bundan sonrası size kalmış ister altta gördüğünüz gibi yağlanmış tepsiye dolayarak kol böreği şeklinde şekillendirin.(Giresun'da buna dolanger börek derler) 


İsterseniz de altta gördüğünüz gibi bağımsız börekler elde edin.
Tercih sizin.
İşlem aslında tamamen bundan  ibaret..


Üzerine 1 yumurtayı sıvı yağ ile karıştırıp sürebiliriz..
Susam ya da çörek otu serpiştirmek size kalmış., 


 200 derecede ısıtılmış fırında aşağı yukarı 40 dakika kadar pişirelim.
Böreğiniz piştikten sonra, biraz dinlendirip servis yapabilirsiniz.. 

*Çarşaf böreğinizin daha yumuşak kıvamda olmasını isterseniz mayayı 1 paket ilave edep mayalandırma süresini 1 saat kadar yapabilirsiniz. Mayalı hamur daha kolay açılacaktır..
*Hamurunuzu ne kadar çok dinlendirirseniz o kadar kolay açabilirsiniz..
*İsterseniz bezeleri daha büyük tutup daha büyük rulolar elde edebilirsiniz ama bu şekliyle inceltmeniz biraz daha uğraştıracaktır .
*Her fırının pişirme ayarı değişebilir. Kontrollü pişirmenizde fayda var.


Blog'daki diğer börek tarifleri içinse burayı lütfen..

4 yorum:

  1. Ne güzel incecik açmışsınız, çok iştah açıcı görünüyor.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Nergis Hanım;hamur o kadar güzel ki çektikçe açılıyor zaten..

      Sil
  2. Iki kez denedim basarili olamadim,bir daha deneyeyim bari,eline saglik ama seninkiler muhtesem görünüyor:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serpil inan başarılı olmayacak bişey yok.. Hamuru iyi dinlendirirsen ve yağlarsan hamur zaten açtıkça açılıyor.. Ben de bu konuda uzman değilim ama sevdim bu işi elde oklavayla açmaktan daha kolay ve daha eğlenceli. Ben benim iki numaralı oğlanı da dahil ettim bir kaç hamurda bayıldı.. Kızlardan da yardım al bak onlarda sevecekler..

      Sil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...