Türk mutfağının vazgeçilmezlerindendir biber dolması .Etlisi de zeytinyağlısı da birbirinden üstün lezzettedir.
Yazın taze taze kışınsa ,yazdan dondurucuya koyduklarımızla olur mu olur...
Bizde de sevilerek yeniyor. Yanında sarmısaklı yoğurtla veya cacıkla da iyi gider...
Malzemeler
15 kadar dolma biber
300 gr orta yağlı kıyma
1 büyük soğan
1 su bardağı pirinç
1 dolu yemek kaşığı biber salçası
1 su bardağı kadar domates sosu(yazdan hazır varsa)
2 diş sarımsak
çeyrek demet maydanoz
2 yemek kaşığı sıvıyağ
7 çeşit baharat adı altında karışık bir baharat var (aktar veya pazarda)
tuz.
Yapılışı
Benim biberlerim dolaptan olduğu için doldurulmaya hazırdı .
İç malzemesini hazırlıyoruz.Soğanı ,sarımsağı ve maydanozu ince doğrayalım.Kıymamızı ilave edelim.Salça,baharatlarımızı,domates sosunu ,yarım su bardağı suyu ve tuzu ekleyip iç harcı iyice karıştıralım hatta elimizle de yoğurabiliriz..
Hazırladığımız bu içi dolmaların içine çok sıkı olmamak kaydı ile dolduruyoruz.Üzerlerine mevsimi ise domatesle kapak yapabilirsiniz.
1 yemek kaşığı salçayı tencerede 2 yemek kaşığı yağ ile kavuralım .Yarım su bardağı su ile salçayı biraz açalım ve dolmalarımızı bu salçanın üzerine dizelim.Üzerlerine parmak ucunda tuz gezdirelim ve dolmaların hizazından az aşağıya kadar suyunu ilave edelim .Önce dolmanın suyu kaynayana kadar yüksek ateşte ,sonra kısık ateşte 35-40 dakika kadar pişirelim ....
Afiyet olsun.
Canım ellerine sağlık harika görünüyor.Sevgiler bıraktım..
YanıtlaSilBende cokk severim biber dolmasini.Ama ancak yazdna yaza tukete biliyorum.Ellerine saglik cnaim.
YanıtlaSilellerinize sağlık.ikindi vakti de blogları gezmek hiç iyi olmuyor ya canım çekti bak şimdi:=) eve gitmeye daha çok var:=)
YanıtlaSilbuonissimi....
YanıtlaSilBen de biraz once yaptim kirmizi biberli olanini :)
YanıtlaSilEllerine saglik
dolmalar çok lezzetli gözüküyor, ellerinize sağlık...
YanıtlaSilellerine sağlık canım nefis görünüyorr
YanıtlaSilbuonissimi!!!! complimenti!
YanıtlaSilbizde kim sevmez bunu değil mi :)
YanıtlaSilbiberler dolaptan demişsin Sevgi onu merak ettim yazın ayıklayıp buzlupa filan mı koydun yoksa? nasıl iyi oluyor mu peki öyle? ben de yapayım eğer öyleyse :)
ellerine sağlık.
mmm bayılırım ellerine sağlık!
YanıtlaSilHandenur yazın biberlerin ince kabuklu olanlarından temizleyip dondurucuya koymuştum ordan kullandım...
YanıtlaSiltad olarak hiç bir değişiklik yok sadece doldurmadan önce bi sudan geçiriyorum ki üzerinde oluşan buzlanma erisin diye..Tamamen çözdürmeden doldurmak gerekiyor çok çözülürse biberler kararma yapabiliyor...
Allahım bu ne güzel bir fotoğraftır böyle.biber dolması deyince akan sular durur bizim evde :)ooff nasıl canım istedi.ben ev-mutfak işlerine yeni alışan biri olarak gelecek yıl bende yazdan hazır edeceğim dolmalık biberlerimi...ellerine sağlık...
YanıtlaSilSevmiyoruz dediğim bir şey yok ki bunada sevmiyoruz diyeyim:))
YanıtlaSilÇok severiz hatta bayılırız:)) Ellerine sağlık Sevgicim...
Dolma sevdiğim yemeklerın baş sırasında yer alır..
YanıtlaSilEllerıne sağlık afiyetler olsun bereketı ile..
Sevgilerle..
selamun aleykum,
YanıtlaSilbiber dolmasini kim sevmezki.canim son zamanlarda kuru biber,kuru patlican ve kuru kabak dolmalari cekiyor.markette kuru biber kabakta yok:((((ellerinize saglik cok istah acici gorunuyor sevgi abla.
hayirli gunler