9 Haziran 2010 Çarşamba

Fırında Sütlaç...

                           Türk mutfağının geleneksel tatlılarından olan Fırın sütlaç, yapımı kolay hafif bir tatlı.
Bazı bloglarda sütlaç'a sütlaş denildiğini gördüm değişik de geldi ...
Acaba sütlü aş mı demek istediler ?...
***
*
Yedi sekiz aydır çok memnun olarak açık süt alıyorum ve  haftalık aldığım içinde öncelikle yoğurdumu yapıyorum ..Çocuklar kahvaltıda içiyorlar ve kalanı ile de çoğunlukla sütlü tatlılar yapıyorum ..
İşte bu hafta sütlaç yaptım ve farklı olarak bir de fırına vereyim bakalım dedim ..
İşte son halleride bu şekilde oldu...
Malzemeler
1,5 litre süt
800 ml su
1,5 çay bardağı pirinç
1 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı nişasta
1 adet yumurta

Yapılışı
Pirinçleri yıkayalım ve 800 ml su ile pirinçler yumuşayıncaya kadar haşlayalım..
Pirinçler yumuşayınca sütünü  ilave edelim.
Pirinçlerin tencerenin dibine yapışmaması için ara ara karıştırarak sütü kaynatalım. Kaynayan sütün içine şekeri ilave edelim. (Kalsiyum kaybı olmaması için şekeri süt kaynadıktan sonra ekliyoruz)
Nişastamızı az suyla seyreltip sütlaçımıza ilave edelim..
Ara ara karıştırarak koyulaşana kadar pişirelim. Sütlacımız pişince sütlacı ocaktan alalım ve 1-2 dakika bekletelim. Yumurtayı bir kasede çırpalım ve sütlaca ilave ederek iyice karıştıralım.(Burada yumurta eklememizdeki amaç sütlaclar fırında pişerken üzerlerinin yanmasını sağlamak)
Sütlacı fırına dayanıklı kaselere paylaştırıp fırın tepsisine yerleştirelim.(ben güveç kaplarını kullandım) 
Kaselerin yarısına gelecek kadar su ile dolduralım ve önceden sadece üstten ısıtılmış 200 dereceli fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirelim

......................................Afiyet Olsun......................................

Fırında Sütlacımızı  Sevgili Nursen Hanımın , "Blog Kulübü Yemekteyiz Etkinliği", Tatlı kategorisine yolluyor, kendisine bol katılımlı bir etkinlik diliyorum.

17 yorum:

  1. Offff sevgi abla en sevdiğim tatlı...Ellerine sağlık süper gözüküyor...

    YanıtlayınSil
  2. Sevgi'cim ellerine sağlık canım harika görünüyor. sütlaca ve özellikle de fırında olanına bayılırım. olsa da yesek:)

    YanıtlayınSil
  3. sevgicim ellerine sağlık çok severim

    YanıtlayınSil
  4. Sevgi ciğim,

    Siteme bıraktığın güzel yorumun ve ziyaretin için çok teşekkürler. Fırında sütlaç, harika görünüyor. Ben de önce pirinci su ile biraz kabartıp pişiriyorum. Daha kolay ve çabuk oluyor.
    Görüşmek üzere, muhabbetle...

    YanıtlayınSil
  5. Kupia papalina teşekkür ederim canım..
    Hilal teşekkürler canım yakında olsanda ikram ersem ne güzel olur..
    Berna teşekürler canım..

    Sevgili Mine yorumun için bende teşekkür ederim ..Sütlacı pişirirken pirinci ıslatarak yapmayı denemedim ama çabuk olması açısından pratik bir yol..Sevgilerimle

    YanıtlayınSil
  6. Katılımın için çok teşekkür ederim arkadaşım,tarifin yayında.Tekrar katılımını beklerim.
    Sevgiler

    YanıtlayınSil
  7. Ellerine sağlııkkkkk...
    Buralarda da açık süt çok satılır.Hiç bir zararını da görmedik.Hazır yoğurt nadir yeriz...
    Sayfandaki tüm yemekler gerçekten çok hoş...
    Sevgilerr:)

    YanıtlayınSil
  8. Sevgicim eline saglik,nefis görünüyor valla canim cekti simdi!

    Ayni kaplarla bende yapiyorum firin sütlaci(evet bu arada eskiden sütlü as denildigi icin,bazi yerlerde sütlas denir,anneannemler bunu sekersiz,as niyetine yerler,ama biz degil!)

    Birde ben yumurta konuldugunu ilk kez görüyorum...

    Yumurtayi heryerde kullanmayi kendime görev bildigimden iyi oldu bunu duymam,sagolasin!(büyük kizimdaki demir eksikligini hic düsürmemek adina..)

    Birde yasca büyük bir misafirim bana,"nisasta koyma kizim,pirinci bol koy,o koyulasir zaten"dediginden beri,nisasta koymuyorum,gercekten,dedgigi gibi oluyor,ama nisastalida ben seviyorum aslinda...

    görüsmek üzere,afiyetler olsun.

    Serpil

    YanıtlayınSil
  9. hımm..en sevdiğim tatlı hele o üzerinin kızarmış yeri...ellerine sağlık..

    YanıtlayınSil
  10. sevgiciğim gene tatlıları döktürmüşsün
    ne olur acı bize tuzlulardan gidelim please

    YanıtlayınSil
  11. Çok severim sütlacı,sütlü tatların şahıdır. Ama fırında olanını sevmiyorum:)

    Ellerine sağlık canım..

    YanıtlayınSil
  12. sevgiciğim bak sende yakmışsın sütlü aşını..demekki olabiliyormuş:))hahahaaa artık yakma modası başlatıcam bloglar arası:)))

    YanıtlayınSil
  13. Nurşen hanım ben teşekkür ederim..

    Ezgi teşekkür ederim canım çok şekersin..

    Serpil fırın sütlaca genelde böyle son aşamada bir yumurta konut ki yanma işi çabuk olsun diye..Nişastaya gelince ben sütlaçta çok yoğu pirinç sevmiyorum seven için sorun yok pirinç artırılırsa nişasta eklemeyebilir tabi..

    Deniz bak sen seviyormuşsun yanık kısmını ama Papatya sevmiyormuş zevkler değişebiliyor tabii..

    Neval tuzlular kilo aldırmıyor mu canım?

    Esra senin konuyla tevafuk denk geldi dimi fırında sütlaçım?
    kullan bakalım ..Ama anlatımın ve kendinle bu denli barışık olman çok hoş.

    YanıtlayınSil
  14. bundan sonra gözüm üzerinizde, bi yanık gördümmü işiniz tamam:)))

    YanıtlayınSil
  15. döktürmüşsün yine :)
    süper görünüyor.bayılırım sütlaca.
    kışın ilk kez bende yapmıştım içine yumurta kırmadım galiba bu yüzden üstleri o kadar uzun sürede kızardıki ben bir daha fırında sütlaç yapmam demiştim suçuda fırına atmıştım :)
    suçlu belli oldu bir dahakine senin tarifle yaparım artık..
    ellerine sağlık...

    iç ses..

    YanıtlayınSil
  16. İç ses mi diyeyim adını mı kullanayım karar veremedim bir türlü...
    Neyse yumurta püf noktası bu işin yoksa senin sütlaçlar fırında uzun süre kaynaya kaynaya tekrar pişerde senin de dediğin gibi zor kızarır üzerleri..

    YanıtlayınSil
  17. ya aslında bende nette araştırmıştım yumurtasız bir kaç tarifide görünce bende koymak istememiştim.sonunda kızarmışlardı tabi ama uzun sürmüştü işte..
    sen bana iç ses demeye devam et :)
    teşekkürler...

    YanıtlayınSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...