12 Ocak 2012 Perşembe

Haşhaşlı Bükme Börek

Seveceğiniz bir börek tarifi istermisiniz? 
Son derece kolay, ekonomik, lezzetli ve bir o kadar da bereketli bir tarif..
Afyon ve Eskişehir  genelinde yapıldığını biliyorum..
Ben Furkan'ın arkadaşları ile yapacakları ev buluşmaları dolayısı ile yaptım.
Çocuklara önce böreğin içinde haşhaş ve yeşil mercimek olduğunu söylemedim yemek sonrası mutfağa gittiğim de böreklerin tümü bitmişti .
İçinde mercimek olduğunu söylesem büyük ihtimalle yemeyeceklerdi..
Börek mercimekli ve haşhaşlı ama yerken siz kıymalıymış gibi sanıyorsunuz..
*
Haşhaşı ise Başakşehir pazarından aldım..
Yöresel ürünler satan ve sürekli alışveriş yaptığım bir satıcım var..
Bu arada Başakşehir pazarı da yenilendi daha büyük daha düzenli bir kopleks bir pazar oldu..
Pazar tanıtım yazılarını ilgiyle izlediğinizi biliyorum,
 bu yüzden önümüzdeki günlerde sizin için gezip fotoğraflayacağım inşaAllah.. 


Malzemeler
4 adet yufka
2 su bardağı yeşil mercimek
3 adet orta boy kuru soğan
kırmızı biber, kara biber ve tuz
3 yemek kaşığı sıvıyağ (İç malzemeyi kavurmak için)

İç malzememiz
4 yemek kaşığı ezilmiş haşhaş
yarım su bardağı su
yarım su bardağı sıvıyağ


Yapılışı
Yeşil mercimeği yıkayalım ,yumuşayıp suyunu çekene kadar haşlayalım.
 Kuru soğanı yemeklik doğrayalım, sıvıyağda kavuralım.
 Sonra içine haşladığımız yeşil mercimeği ve baharatları ilave ederek biraz daha kavuralım,böreğin iç malzemesini bu şekilde hazırlamış olalım.
Haşhaşı su ve yağ karışımı ile karıştırıp sürülebilir kıvama getirip inceltelim.
 İkinci yufkamızı da bu yufkamızın üzerine yayıp yine onun üzerinede haşhaş sürelim.
Bu aşamadan sonra yufkamızı 16 parçaya bölelim.
Mercimekli iç malzememizi bu parçaların geniş kenarlarına
 yeteri derecede koyalım ve normal sıkılıkta kalem böreği gibi saralım.
 Kalan iki yufkayıda aynı şekilde hazırlayalım.
Böreklerimizi yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizelim.
Üzerlerine su ve yağ karışımı sürerek 200 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirelim. 

Haşhaş çok lezzetli bir gıda .Değişik şeyler yapabilirsiniz.
Kek kalıbında haşhaşlı çörek ve çıtırların tarifi burada
Haşhaşlı tatlı yapabilirsiniz .Tarifi burada
Yine içinde haşhaş olan bir kek yapabilirsiniz..İşte tarifi  yada muffin tık

 Küçük küçük notlar
*Çekilmiş ve ezilmiş haşhaş macun kıvamındadır.
Bu durumdayken hamur işlerinde kullanamazsınız, sıvıyağ ile inceltmeniz gerekir.
*Böreğin hazırlanış aşamalarını yukarıda kolajda göstermeye çalıştım.
Fotoğraf üzerine tıklayarak daha detaylı görebilirsiniz..
*Bu böreği servis edeceğiniz andan yarım saat kadar önce pişirin ve mümkünse sıcak servis yapın.
Servis ederken göreceksiniz börekleriniz çıtır çıtır olacak..
  Çok beklemeye tahammülü olan bir börek değil, mümkünse bugün pişirip yarın yemeyin...
*4 yufkadan 32 adet börek çıktı bereketli demiştim dimi..
Fazla yapıp dondurucuya da koyabilirsiniz..
Börekleri öğleden önce hazırladım.
Pişirene kadar buzdolabında beklettim ve servisten yarım saat önce pişirdim.
*Başlıkta aslında tembel işi börek desem daha yerinde olurdu herhalde..
 Böreğin orjinali elde açma hamurla yapılanıdır .
Benim vaktim dar olduğu için yapamadım ama daha sonra düşünüyorum..

Konuklarınız için çok lezzetli ve alışagelmişin dışında bir börek düşünüyorsanız, denemenizi tavsiye ederim.

.............Afiyet Olsun..............

10 yorum:

  1. ellerine sağlık haşhaşın bulunduğu her şeyi seviyorum ben. İçinde mercimek olması bir ayrı güzel. ellerin dert görmesin sevgiler

    YanıtlayınSil
  2. Nefis görünüyor, eminim çok lezzetlidir. En kısa zamanda deneyeceğim. Ellerine sağlık, sevgilerimle...
    (Yemek Sevdam)

    YanıtlayınSil
  3. cok güzel olmuslar ellerine saglik sevgiler

    YanıtlayınSil
  4. Tadina bakmak istiyoruuuuuuuuuuum, ellerinize saglik...

    YanıtlayınSil
  5. alışveriş listemi hazırlarken bu listede de haşhaşda varken,karşımada tarifin çıkmışken neden olmasın :) bu kadar tesadüften sonra:)Ellerine sağlık...

    YanıtlayınSil
  6. annem yapar ama gerceğini:) hamurunu kendı yapıyor kat kat cıtır olur

    YanıtlayınSil
  7. SİTENİZİ UZUN ZAMANDIR TAKİP EDİYORUM.(YAKLAŞIK 1 YILDIR. BENİM GİBİ HERŞEYDEN ÇABUK SIKILAN BİRİSİ İÇİN UZUN BİR ZAMAN)TARİFLERİNİZDEN BAZILARINI DENEDİM. HEPSİ DE NEFİS OLDU.
    YALNIZ BEN TARİFLE İLGİLİ BİR ŞEY DEĞİL DE ÇOCUĞUNUZUN OKUL BULUŞMASINI SORACAĞIM. ÖNCELİKLE DEVLET OKULU MU? ÇOCUKLARIN BAŞINDA ÖĞRETMEN OLUYOR MU? NELER YAPIYORLAR?BÜTÜN SINIF MI YOKSA SINIFTAN BİR GRUP MU? UZUN OLDU AMA CEVAPLARSANIZ SEVİNİRİM.ELLERİNİZE SAĞLIK TEŞEKÜRLER
    EMİNE

    YanıtlayınSil
  8. Emine hanım; bloğum için yazdığınız güzel şeyler için teşekkür ediyorum; ilginizin devamlı olmasını diliyorum..

    Benim iki oğlum var.Özel okuldalar.
    İkisininde yaşları farklı olduğu için farklı şekilde ev buluşmaları oluyor. Büyük oğlumun buluşmasında öğretmeni başlarında oluyor ve her hafta değişik bir öğrencinin evinde çok verimli bir akşam geçiriyorlar .Bazende beraber sinemaya gidiyorlar.

    Küçük oğlumun arkadaş buluşması ise tamamen sınıflarındaki erkek öğrencilerle kendi aralarında sene başından beri düzenledikleri bişey öğretmenin yönlendirmesi yok yani.
    Başta 3-4 kişiydiler ama şimdi 9-10 kişi oldular.
    Onlarda eve gelmeden önce annelerinden güzel bir menü istiyorlar. Yemeklerini yedikten sonra biraz oyun oynuyorlar ve hafta sonu derslerini beraber yapıyorlar bilgisayar felan bir 4-5 saati beraber geçiriyorlar buda sınıfta daha iyi anlaşmalarını sağlıyor. Aslında özel yada devlet okulu olmasının bir önemi yok isteyen öğrenciler kendi sınıfları içinde bu tarz buluşmalar düzenleyebilir..

    YanıtlayınSil
  9. Sayın Yönetici..!!
    Neden kopyalamamızı istemiyorsunnn??

    YanıtlayınSil
  10. tarifin yayinda canim duyarligin icin cok tsk.ler

    YanıtlayınSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...