2 Mart 2012 Cuma

Ev Yapımı Lavaşla Et Dürüm Yapalım mı?



Hepimize hayırlı cumalar olsun inşallah.
Et, dürüm ayran sevilen bir yiyecek türü ,
özellikle de bizim ev ahalisi pek bir zevkle tüketir..
Aslında hiç  aklımda bu tarz bir yiyecek yapma fikri yoktu ama biraz mecbur kaldım desem yeridir..
Kurban etlerinin bir kısmını kuşbaşı şeklinde doğrayıp daha sonra kullanmak üzere dondurucuya atmıştım .
Gelin görünki bizim donducunun kapısı bir şekilde açık kalmış..
Ve ben bunu iş işten geçmeden farkedince etleri acilen değişik şekillerde kullanma çabasına girdim.
Aksi halde etler kullanılamayacak hale gelecekti..
*
Şükür uzun uzun cümlelerlede olsa derdimi analatabildim..
İşte bu dürümler o değerlendirme çabası sonucu ortaya çıktı..
Lavaşı nasıl yapayım derken,
 Cahidenin şuradaki  lavaş tarifi imdadıma yetişti...
Daha sonra da etlerimi kavurup dürümlerimizi hazırladım.




Lavaş için
Malzemeler
4 su bardağı un
1,5 veya 2 su bardağı ılık su
1 yemek kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı tuz(belki biraz daha arttırılabilir)
1 çay kaşığı şeker

Yapılışı
Yarım su bardağı ılık suyun içinde maya ve şekeri karıştırıp kabarması içinbiraz  bekletelim.
Kabaran mayalı suyu ,tuz ve unu kullanarak hamurumuzu yoğurmaya başlayalım.
Suyu yavaş yavaş ilave ederek yumuşak ama tamammen ele yapışmayan bir hamur elde edelim.
Hamurumuzu 1 saate yakın mayalanması için bekletelim.
Aşağı kolajda gördüğünüz gibi limon büyüklüğünde bezeler hazırlayalım.
Bezelerimizi üzerleri örtülü olarak 15 dakika daha mayalandırdıktan sonra tavamızın büyüklüğünde, açaçcağımız zemini hafifçe unlayarak açalım.
Teflon tavayı ısıtalım ve orta ateşte özellikle çevire çevire her iki tarafınıda pişirelim..
Pişirme aşamasında lavaş yufkanızı çevirerek pişirmeniz her tarafının eşit şekilde pişmesini ve kabarmasını sağlayacaktır..
Lavaşların pişerken kabarması da ayrıca hoş bir görüntü oluşturuyor..

Lavaşlarınızı pişirdikten sonra hemen kullanmayacaksanız hava almayacak şekilde saklarsanız kurumalarını önlemiş olursunuz.

Et Sote için
Malzemeler
Yarım kilo sotelik dana eti
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 adet orta boy kuru soğan
1'er adet yeşil ve kırmızı biber
2 diş sarımsak
2 adet domates
1 çay kaşığı karabiber
 Tuz ve Kekik

Hazırlanışı
Etimizi kavuracağımız tavaya sıvıyağı koyalım etlerimizi suyunu  salıp tekrar çekene kadar  kavuralım.
Etler yumuşayınca yemeklik doğradığımız soğan, sarımsak ve biberlerimizi ilave edelim bir süre daha kavurmaya devam edelim.
En son minik minik doğradığımız domatesimizi ( ben buradakilerden bir şişe kullandım) ve baharatlarımızı ekleyerek kavurmaya devam edelim.
Et sotemiz pişip suyunu tamamen çekince ocaktan alalım.
Lavaşlarımızın üzerine et ve soğan salatası ilavesi ile saralım.

Soğan salatası tarifi için buraya bakabilirsiniz..


 
Bizler millet olarak etin yanında genelde ayran tüketmeye alışık olsakta
etle ayran yanyana tüketilmemeliymiş.
Sebebine gelirsek,
ayran yani kalsiyum, etteki demirin vücuttaki emilimini azaltıyormuş.
Et yemeğinin yanında C vitamini alırsak, etteki demirden daha çok yararlanıyormuşuz.
İçinde maydanoz biber olan bol limonlu bir salata yada ayran yerine ne kadar uyumlu olur bilemiyorum ama  bir bardak  portakal suyu olabilir mesela..

Eveet bunları biliyormusunuz köşemizden sonra

sevgilerimi sunurak

Herkese hayırlı bir hafta sonu diliyorum... 

...............Afiyet Olsun.............

9 yorum:

  1. Sana da hayırlı cumalar tatlım.
    Öyle nefis görünüyor ki dürüm nasıl canım çekti anlatamam. Ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. off off off:)) ne yapmışsın böyle ya..hem de basit bir tarifle en yakın zamanda deneyeceğim..ellerine sağlık..
    ben de dürümün yanına şalgam önereceğim,,
    sevgilerimle:)
    size de hayırlı cumalar..

    YanıtlaSil
  3. Yeme de seyret,yok,yok hem ye,hem seyret tadında bişey olmuş dürüm :)
    Ellerine,emeğine sağlık canım..
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  4. Mis gibi olmuş.eline koluna sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Mis gibi olmuş.eline koluna sağlık.

    YanıtlaSil
  6. Çok şahane ve iştah açıcı görünüyor. Ellerine emeklerine sağlık Sevgicim..

    YanıtlaSil
  7. tariflerinizin çoguna baktım elinize sağlık cok güzel tarifler,bundan sonra tariflerinizi kaçırmam takibimdesiniz :))

    YanıtlaSil
  8. http://yemektarifim.web.tr/ sevgili blogger dostlar yeni yemek sitemizi tüm bloggerların buluştuğu adı ve blog linkiyle tarif paylaştığı bu platformda görmekten çok mutlu olacağız..sizlerde tariflerinzle katılın ve yakında yapacağımız katılımcılardan 20 kisiye hosting hizmeti verilecek olan kampanyamızada dahil olunuz.Haydı tüm blogu olan olmayan herkesin hünerli parmaklarından dökülen lezzetlerde buluşalım..Tarif göndermekte çok kolay allta açıklıyorum..
    Sende tARİFİNLE kATIL KAMPANYAMIZA TARİFLERİNİZİ BURDAN BLOĞUNUZA YAZAR GİBİ ÇOK KOLAY GÖNDEREREK KATILABİLİRSİNİZ..http://yemektarifim.web.tr/1/

    YanıtlaSil
  9. ben geldim canım
    hünerli ellerden ne kadarda güzel olmuş canım
    bi tanesini aldım
    muhabbetle kal
    :))

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...