31 Mart 2012 Cumartesi

Kavurga Nedir Bilen Var mı? Nasıl Yapılır?


İşte size bir Anadolu kuruyemişi;
Geçen sene Sivaslılar şenliğinde keşfetmiştim bu çıtır çıtır lezzeti..
Burada Furkan'ın elinde  görebilirsiniz..
Bu bizim bildiğimiz aşurelik buğday dediğinizi duyar gibiyim..
Bunun neresi çıtır çıtır dimi ?
Ama çıtır çıtır oluyor işte..
Bu haliyle de kuruyemiş niyetine bir anda tüketiliveriyor..
Furkan'la ilginç bulmuş aldığımız paketin tamamını yemiştik..
   *
Kavurga kelime anlamıyla ,
buğday,mısır ,nohut benzeri tahılların kuruyemiş gibi ateşte kavrulmuş hallerine deniliyor..
Kavurga eskiden özellikle köylerde kışın yapılırmış..
Evde yenildiği gibi çocuklar içinde ceplerine koyup oyun oynarken yemesi çok zevkli olurmuş..
Bizim evde de çocuklara ilginç geldi..
Hatta Furkan ve Berkan da bir miktar alıp okulda arkadaşlarıyla paylaşmak için götürdüler..
Çocuklar önce o kuş yemi yenir mi ,deseler de sonradan çok sevmişler..  


Malzemeler
2 su bardağı buğday( Yarma)

Yapılışı
Buğdayı yıkayalım ve üzerini geçene kadar su ilave ederek yarım saat kadar suda bekletelim..
Suda beklettiğimiz buğdayımızı süzelim ve yukarı foto da gördüğünüz gibi teflon tavada yüksek ateşte sürekli karıştırarak kavuralım..
Buğdayın rengi çok koyu sarı oluncaya kadar yaklaşık 20 dakika kadar kavuralım.
Kavurgamız hazırdır.. Ben tuz atmaya gerek görmedim.. 
Bu şekliyle kavanozda uzun süre saklayabilirsiniz..
Bitirmeden saklayabilirseniz tabiii..
Bizde her yaptığımda tamamen bitiriliyor çekirdek ya da mısır patlağı gibi yemeye  başladık mı bitirmeden edemedik.. 



Kavurgayı hazırlarken içine çedene koyarsanız ayrı bir güzel olur..
Çedeneyi Giresunda genelde pestillerin içine koyarlar ve yerken çıt çıt diye ses çıkarır..
Diğer bir adı da hint keneviriymiş sanırım..
Benim kavurduğum buğday Şebinkarahisar'dan alındığı için içinde çedene mevcuttu zaten..
*
Kavurganın tok tutucu özelliği de var..
Anadolu'da kavurganın vücudu sağlıklı tuttuğu ve hastalıklara karşı koruduğuna inanılıyor.. 

Herkese huzurlu ve mutlu bir hafta sonu inşallah

..........Afiyet Olsun........

44 yorum:

  1. çok değişik eskiden annem gil yaparmış ama ben hiç bilmiyorum:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle annelerimiz çok iyi biliyor zaten..

      Sil
  2. nohutla yapılanını biliyordum ama bunu hiç duymamıştım.teşekkürler.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. yarmayla harika olur..bizim sacımız var ocak için ordada deneyebilirsin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında kavurganın aslı sacda yapılırmış haklısınız..İnsanlar köyde sacda ekmek yaptıktan sonra arkasından kavurga yaparlarmış..

      Sil
  4. bizim kuruyemişçide var arasıra ordan alır yeriz...evde yapmayı hiç düşünmemiştim açıkçası:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaaa ben de kuruyemişçide satıldığını hiç duymadım görmedim.. Ama evde yapılan en güzeli çocuklara kavurtturmakta ayrı bir zevkli tavsiye ederim..

      Sil
    2. ee tabii herkes ben gibi tembel değil:)))

      Sil
  5. acilen deniyorum:)) sevgilerr...

    YanıtlaSil
  6. bende çocukluğumdan kalan bu tadı geçen yıl hatırladım ve yaptım.yapış o yapış artık hiç eksik olmuyor mutfakta:)çok güzel bir şey bu ya...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çocukluk ve kavuga genelde duyduğum bu oldu...

      Sil
  7. :) ben kastamonuluyum, bizdede yaparlar ama ben bunun ögütülmüşünü hatırlıyorum sanki, belki bizde öyle yapıyorlardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filiz kavurga Anadoluda bir çok ilde yapılıyormuş zaten..
      Evet bazı yerlerde de senin dediğin gibi susamla beraber öğütüp zeytin yağa karıştırıp tüketiyorlarmış..

      Sil
    2. Evet Filiz Anadoluda bir çok ilde yapılıyormuş kavurga ve senin de belirttiğin gibi bazen susamla beraber kavurup zeytin yağla karıştırıp kahvaltıda tüketiyorlarmış...

      Sil
  8. çok severim. çocukluğumun lezzetidir. nohut, buğday, susam ve unuttuğum 1-2 çeşit daha malzeme koyuluyordu içine. öğütüldüğünde de zahter olur ve zeytinyağı ile kahvaltıda tüketilir. ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sizin bahsettiğiniz şekilde yapıldığınıda duydum ama o şekliyde denemedim henüz..

      Sil
  9. oooooooooo....Bizdede çok yapılır.Çokta severiz.Annem yazın dışarda odun aeşinde kavurup verdi bize.hala yiyou.Yağ yok kalori yok.Buralarda bilmiyorlar ama kuş yemimimi yiyorsunuz diyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Havva kavurganın aslı zaten odun ateşinde sacda yapılırmış..

      Sil
  10. Elinize sağlık,ben de biliyorum ama bir kere yaptım oldu,bir kere de altını yaktım sonra da unuttum:)
    Şimdi bu yazıyı okurken kızım hemen ıslattı bile..paylaşım için teşekkürler :)
    sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir kere benimde yakmışlığım var ama sanki yanıklar daha mı lezzetli ne??

      Sil
  11. canim blogunu yeni kesfettim ve izlemeye aldim

    sende buyur gel istersen :-))

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. ya sevgi nerden bulup cikarirsin böyle seyleri önümüze,ne hatiralarim vardir benim bu kavurgayla bilirmisin,fakat evde olmaz sanirdim,babaannem yapardi bir tek,yarim saat islatmak gercekten yeterlimi,hani bugday sert ya o yüzden,cok sagol tarif icin,saglikli ve tok tutmasi demir barindirdigindandir,cok faydali bugday ama benim cocuklar asure yemiyor,sadece yogurt corbasinda kullaniyorum bugdayi,öptüm Zeynep kizimi ve seni!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serpil yarım saat ıslatmak fazla fazla yetiyor bence ıslatmasan bile olur ama içim rahat olsun diye ıslat en iyisi..Bizde sizi öptük..

      Sil
  13. Elinize sağlık çok hoşuma gitti bu tarif kesinlikle deneyeceğim sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. ben de ilkkez duydum bu ismi.Güzelmiş ,çıt çıt biter gider hemen kesin .

    YanıtlaSil
  15. sevgicim masAllah sana .kavurgayi cok severim .ellerin dert görmesin .
    rahman yar ve yardimcin olsun canim sevgilerimi biraktim .
    birazdan bende nohuttan deneyecegim ;)

    YanıtlaSil
  16. facebook ta gördüm geldim adana,mersin falan çıkacak zannettim sivasta tatmışsınız oralardada biliniyormuş demekki ne çok yedik çocukluğumuzda ne çitos ne cips yerini tutamaz,ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bahsettiğiniz zararlı yiyeceklerin yerine bunlardan yese çocuklar ne güzel olurdu ama...Anneler çocuklarına bu alternatifide sevdirebilse keşke..

      Sil
  17. Biz kucukken annem bizi ara sira koye gotururdu ( Sivas'liyim bu arada :) ) . Yasli kadinlar tandirda sac uzerinde cedeneyle birlikte kavururlardi . Sacin basinda sabirsizlikla beklerdik :)))) Ama bugdayi islatmadan yaparlardi diye hatirliyorum ? ya da biz toz toprakta oynarken o islatma asamasini gormezdik :) bilemiyorum :) ama mutlaka ben de deniycem :))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bir kaç kez yaptım kavurgayı son denememde de baya bi ıslattım ama sizinde bahsini ettiğiniz gibi ıslatmadan yaptıklarım sanki daha güzel oldu ..

      Sil
    2. Her iki türlü de denedim ıslatarak ve ıslatmayarak sizin dediğiniz gibi ıslatmadanda olabiliyor..

      Sil
  18. Sevgicim, bizdede aynı buna kavurga denir ama biz yazın kış hazırlıklarını yaparken kazanlarda kaynattıgımız kışlık bulgurumuzun değirmene gitmeden öncekiaşamasında kaynayan buğday kuruduktan sonra onu bez torbalarda saklarız. Pişmiş ve kurumus buğday oldugu icin onu direk teflon tavada kavururuz. Sizde bence öyle deneyin çocukların diş buğdaylarındaki kalan buğdaydan kurutarak yapabilirsiniz. Eminim daha lezzetli olacaktır. Çünkü sizin tarifiniz pişmemiş buğdaydan.
    Sevgiler Hatice OKTAY

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet anneme sordum pişmemiş buğdaymış bizimkisi..

      Sil
  19. Hmm ben de cok severim, hic yapmamistim cok basitmis! Deneyecegim :)

    YanıtlaSil
  20. bir komşum da yemiştim çok güzeldi tarif için teşekkürler canım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  21. Ben suan yiyorum.. Tavsiye ederim cok leziz bisey.. Yozgat'li oldugum icin annem ara ara yapar... Super marketlerde de bulmak mumkun ama ordakiler evde yapilan kadar leziz olmuyor.

    YanıtlaSil
  22. Bizim burada kavurga sadece bugday ile degil de bugday ile beraber melengic ve aspir de katiyoruz bence oyle daha lezzetli oluyor denemenizi tavsiye ederim

    YanıtlaSil
  23. SERAP bi sivaslı olarak size tavsiyem islenmemiş buğdaydan yapılmalı biz yıkamadan yapıtoruz tercih sizin isterseniz yıkıyıp iyce süzüp çok az tercihen tuz ilave edin tavaya koyup tahta kaşıkla veya küçük çalı süpürcesiyle karıştırarak kavrulmalı bir tava yarım tava kenevir tohumunuda aynı şekilde kavurun ve buğdayla kenevir tohumunu karıştırın harika bir lezzet ayrıca metebolizmayı hızlandırıyor

    YanıtlaSil
  24. Kavurga bizde bugday sütle terbiye edilir ve kurutulur..sonra çedeneyle birlikte kavrulur..üzerine ceviz serpilir..orijinali böyle..kuru bugdayla sert olur..

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...