9 Nisan 2012 Pazartesi

Elma Püresi

Bu sabah yağmur var İstanbulda
Mashar Fuat Özkan üçlüsünün söylediği bu şarkıyı üniversite yıllarında dilime dolamıştım..
İstanbuldan ayrı olmanın verdiği özlem bende İstanbul şarkıları ile gösteriyordu kendini çoğu zaman..
Ama bu sabah gerçekten yağmur var İstanbulda ve dünkü o sıcacık havadan eser bile kalmadı..
*
Bugün çok önceden hazırladığım elma püresini paylaşmak istiyorum sizinle..
Bu elmalar burada bahsini etmiştim hatırlarsınız belki..
Memleketten çok miktarda gelmiştide değişik şekillerde tüketmek zorunda kalmıştım..
İşte bu elmaların bir miktarınıda püre olarak değerlendirdim..
Bir kaç kavanoz hazırlamıştım ve bitmek üzere kendileri..
Bu püreyi kahvaltıda tüketebileceğiniz gibi, tart hazırlarken yada kek ,pastalarda taban ve arakatlarda kullanabilirsiniz..
Hatta bu şekliyle yoğurtla karıştırıp yemek bile mümkün..
Malzemeler
 1 kilo elma
600 gr şeker
1 limon suyu veya 1 gr limon tuzu
Yapılışı 
Elmaları yıkayalım çekirdeklerini çıkarıp doğrayalım.
Kabuklarını soymayalım.
Tencereye yarım su bardağı su ilavesi ila elmaları alalım, orta ısıda ocakta elmalar yumuşayıncaya kadar pişirelim.
Elmaları süzgeçten geçirelim.
Süzgeçten geçirdiğimiz elma püresini tekrar tencereye alalım üzerine iki defa da ilave edeceğimiz şeker ile karıştırarak  pişirelim.
Marmelatımız koyulaşıp  kıvamını bulmasına yakın limon suyunu ilave edelim.
Bir iki taşım daha kaynayınca tencereyi ocaktan alalım.
Marmelatımızı sıcakken cam kavanozlara paylaştıralım ağzını sıkıca kapatıp ters çevirelim. 
*
Elma püresi,reçeli ve marmelatında kullanacağınız elmaların olgun ve kokulu olmalarına dikkat edin..
Benim kullandığım elmalar yukarıda gördüğünüz gibi şekil olarak pek düzgün olmasalar da olgun ve lezzeti çok güzeldi..
Hazırladığımız bu pürenin renginin daha koyu olmasını isterseniz daha kısık ateşte daha uzun kaynatırsanız koyu kıvama ulaşabilirsiniz..
.............Afiyet Olsun.............

12 yorum:

  1. Gelibolu17'nin hazırladığı

    "Çay,Kahve Bahane" etkinliğine


    28 MART-15 NİSAN tarihleri arasında


    http://www.marifetane.com/ yani ben ev sahibeliği yapacağım...


    Bildiğiniz gibi çay kahve bahanedir çoğu zaman,dostlarla,arkadaşlarla,dertleşmek,görüşmek için.bir çoğumuz sevdiğimiz bir arkadaşımıza ziyarete giderken "hadi çayı koy" geliyorum diye gideriz,yada müsaitsen "sabah kahvesine geleceğim" deriz...


    Çünkü o sohbet muhabbet kuru kuruya olmaz,tamam tatlı dil güler yüzde gereklidir,hatta suratı sirke satan bir ev sahibi size bal baklavada ikram etse orda çok kalmak istemezsiniz öyle değilmi,ordan ayrılmak için sabırsızlanırsınız....


    “Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse misafirine ikram etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse akrabasına iyilik etsin. Allah’a ve âhiret gününe iman eden kimse ya faydalı söz söylesin veya sussun!”


    Muhammed Mustafa (s.a.v)


    Ve yukarıdaki güzel hadis-i şerifi sizlerle paylaşıp,evlerinize gelen misafirlerinize,eşinize,çocuklarınıza,yada bu dünya hanesinde en güzel misafir benim deyipte kendiniz için hazırlamış olduğunuz birbirinden güzel tariflerinizi,ikramlarınızı sayfalarınızdan almaya geleceğiz :)


    Tariflerinize "çay,kahve bahane" etkinliği için Marifetane (Elif Hatice) ye gönderiyorum yazıp bana haber verirseniz,büyük bir zevkle gelip tariflerinizi alıp


    http://www.marifetane.com/ adresimde yayınlayacağım :)

    Son olarak arkadaşlar,her zamanki gibi etkinliğimize herkes davetlidir,(lütfen davetiye götüremediğimiz arkadaşlarımız kırılmasınlar)

    YanıtlaSil
  2. babaannemin bahçesinden gelen kilolarca elmanın bir kısmını böyle değerlendirmek vardı. ama aklımda olsun, nasıl olsa yaz geliyor yeniden elma gelecek :))

    ellerine sağlık, sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Taze taze çok güzel olur Hilal minik yavrulara şifa niyetine..

      Sil
  3. ellerıne sağlık canım ne guzel degerlendırmıssın hem boşa gıtmemıs hem vıtamın dolu bır pure elde etmıssin,sevgıler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeymuran evet aynen öyle oldu pekte elma sevmeyen biri olarak başka türlü tüketemezdim elmaları doğal doğal israf etmeden değerlenmiş oldular..

      Sil
  4. süperrrr rengiiine bayıldım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orjinalin rengi başkadır tabii..

      Sil
  5. O kavanozlardan bana birini yollasana Sevgi ya, cok guzel gorunuyor. yapan var, yapamayan var:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seyhan yaparsın yaaa çok kolay göndereyim valla ver adresini diyeceğim ama püreler bitti sayılır yenisini yapınca gönderirim olmaz mı...

      Sil
  6. elinize sağlık şeker normalinden daha az.o yüzden çabuk mu tüketmeliyiz...yoksa uzun süre dayanır mı...çok ilgimi çekti....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canikom; bu miktar tad olarak şeker bende az gelmedi aslında..
      Püreyi kavanoza sıcak sıcak koyduğum için saklamada sorun olmadı..
      Kavanozdaki püreyi kullanmak için kavanozu açtıktan sonra saklamayı buzdolabında yaptım ve bu aşamadan sonra bekletmeden tüketmek gerekiyor çünkü hava almaya başlıyor hepsi bu kadar..

      Sil
  7. tşk ederim dneyeceğim...

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...