25 Mayıs 2012 Cuma

Müceddere (Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı)


.

Müceddere yada yeşil mercimekli pilav çocukluğumun pilavıdır..
Çocukken aralıksız 1 senem köyde dedemlerin yanında geçti..
Hastaydım ve oraların havasının bana iyi geleceği doktor tarafından söylenince annemler tarafından  doğru köye dedemlerin yanına gönderilmişim..
İşte bu pilava aşinalığım o zamanlardan..
Evde pişen pilav komşuya da gönderilirdi ..
Pilavı komşuya o zamanlar küçücük olan bendeniz götürürdü..
O kadar güzel kokardı ki o pilav sağından solundan tırtıklamadan götürmezdim..

Mercimek ve bulgur tam bir protein deposu bu arada belirtmeden geçmeyelim..

Malzemeler
1 su bardağı yeşil mercimek
2 su bardağı pilavlık bulgur
4 su bardağı sıcak su
4 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı tereyağ
1 orta boy kuru soğan
Tuz, karabiber

Yapılışı
Yeşil mercimeği ezilmemesine dikkat ederek haşlayalım ve süzelim..
Kuru soğanı minik yemeklik doğrayalım ve sıvı yağda kavuralım.. Bulguru ekleyip kavurmaya devam edelim..
Bulgurumuz kavrulunca yeşil mercimeği, tuzunu ve pilavın suyunu da ilave edelim pilavımız suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirelim..
Pilavı biraz dinlendirelim..
Küçük bir tavaya tereyağı alalım eritelim.
Dinlenmiş olan pilavın üzerine tereyağını döküp şöyle bir alt üst ederek karıştıralım ve sıcak sıcak servis yapalım..

Bu pilavın yanında sarmısaklı bir cacık yada benimde servis ettiğim gibi turşu iyi girecektir..


..............Afiyet Olsun..........

7 yorum:

  1. En sevdiğim yemekler arasına koyabilirim, uzun zamandır da pişirmemiştim, bulgur koymadan yapıyordum, en kısa zamanda bulgurlusunu deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  2. BULGUR KOYMADAN DERKEN YEŞİL MERCİMEĞİN YEMEĞİNİ Mİ KASTEDİYORSUNUZ YOKSA SADE PİLAVI DA MI VAR?
    Bu arada Capslock açık kalmış silemeyeceğim..

    YanıtlaSil
  3. Müceddere ,Kilis yöresinde çok yapılan bir pilav çeşidi..zeytinyağı kullanılıyor ve soğanlar yarım ay şeklinde( 3 büyük soğan bu ölçüye)yağda altın rengine kadar sotelenip üzerine dökülüyor..pişerken de pilavın suyuna toz kırmızı biber ilave ediyorlar..elinize sağlık.yanında ayran ,turşu ile tek başına doyurucu bir pilav.

    YanıtlaSil
  4. böyle değişik pilav çeşitlerini seviyorum ellerine sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Bizim oralarda (Elbistan'da) çok yapılan bir pilav çeşidir bende bayılırım bu lezzete ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  6. üzerine kızdırılan tereyağla tamam olmuş bence nefis eline sağlık.

    YanıtlaSil
  7. cooook severim
    en sIk yapilan pilavdir bizde ,him canim cekti yine
    sevgilerimi biraktim

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...