Yeni bir haftaya hayırla başlayalım inşallah..
Hatırlarsanız bir kaç gün önce turşular hakkında burada bir post girmiştim..
Ve devamında da bir kaç turşu tarifi gireceğimden bahsetmiştim;
işte o gün bu gündür..
İlk olarak doğrama turşumdan bahsedeceğim..
Bu turşu nedense hep çocukluğumda ki bulgur pilavlarını anımsatıyor..
Muhakkak ki hatırlayanlarınız olur ;250gr lık poşetler içinde bakkallarda satılan karışık turşulardan bahsediyorum..
Annem hep sade lahana turşusu yapardı ;bu karışık turşular, rengarenk olunca daha bir cezbediyordu sanırım çocukça gönlümü..
Uzun lafın kısası buyurun tarife..
Malzemeler
1 Orta boy beyaz lahana
1 kg. Kornişon salatalık
1 kg. Acur
1 kg. Taze kırmızı biber
1 kg. Yeşil biber(Sivri olanlardan)
1 kg. Havuç
1 Demet maydonoz
1 Demet kereviz sapı(isteğe bağlı)
2 Baş sarımsak
2 Su bardağı sirke
1 Su bardağı turşuluk tuz (tuzu yavaş yavaş ilave edin ve tadın,
tuzluluk miktarı normalden biraz fazla olmalı)
1 Yemek kaşığı limon tuzu
1 kg. Acur
1 kg. Taze kırmızı biber
1 kg. Yeşil biber(Sivri olanlardan)
1 kg. Havuç
1 Demet maydonoz
1 Demet kereviz sapı(isteğe bağlı)
2 Baş sarımsak
2 Su bardağı sirke
1 Su bardağı turşuluk tuz (tuzu yavaş yavaş ilave edin ve tadın,
tuzluluk miktarı normalden biraz fazla olmalı)
1 Yemek kaşığı limon tuzu
Yapılışı
Tüm malzemeleri özellikle iyice yıkadıktan(mümkünse bir yarım saat kadar su içinde bekletelim) sonra büyükçe bir leğen içerisine hepsini 2-3 cm. büyüklüğünde (alt kolajda gördüğünüz gibi) doğrayalım.
Tüm malzemeleri özellikle iyice yıkadıktan(mümkünse bir yarım saat kadar su içinde bekletelim) sonra büyükçe bir leğen içerisine hepsini 2-3 cm. büyüklüğünde (alt kolajda gördüğünüz gibi) doğrayalım.
Malzemelerin tamamını bu şekilde doğradıktan sonra 1 su bardağı
tuzu ve limon tuzunu malzemelerin üzerine parça parça dökelim tuzla malzemeleri zedelemeden ovalım.
Sirkesini de ilave edip tekrar bir alt üst ettikten sonra üzerini kapatıp bir gece bu şekilde sebzelerin suyunu bırakması ve hacimlerini kaybetmeleri için bekletelim.
Sebzeler ertesi gün sularını bırakmış
oluyorlar. Yine altta kolajda en sağda görüyorsunuz.
Hacimce küçülmüş olan doğradığınız turşuluk sebzeleri uygun ebattaki turşuluk kavanoza özellikle (hava kalmaması için) bastıra bastıra yerleştiriyoruz..
Kavanozun üzerinde iki parmak kadar bir boşluk bırakıyoruz..
En sonunda da leğenin dibinde kalan sirkeli sebze suyunu kavanozumuza üstünü kapatacak şekilde dolduruyoruz..
Sebzelerin su süzüne çıkmamaları için ince bir havucu üstte gördüğünüz gibi baskı yapması için kavanozun en üstüne yerleştiriyoruz..
Kavanozun kapağını sıkıca kapattıkmı işlem tamamdır..
Turşumuzu 15-20 gün güneş görmeyen serin bir yerde olgunlaşması için bekletelim....
İsterseniz....
*Turşunun en üstüne havuç yerine kereviz saplarını iyice yıkayıp bastırabilirsiniz..
*Bana kereviz tadı turşuda ağır geldiği için kullanmadım..
*Maydanozu 2 demete çıkarabilirsiniz ..
*Tuz miktarını belirlerken normal tuzluluktan biraz daha fazla olması gerekiyor.. O yüzden bir su bardağı tuzu kullanırken parça parça kullanır arada da tadarsanız iyi olur..
* Sarmısakları ezerek kullanırsanız aroması daha fazla hissedilir..
* Turşunuzun suyu yeterli gelmezse (büyük ihtimalle yeterli gelecektir) üzerini kaynatılmış soğutulmuş su ile tamamlayabilirsiniz..
Turşular hakkında daha detaylı bilgi için bakınız burası
............Afiyet Olsun..........
sevgi eninde sonunda bana tursu yaptiracaksin bacim .icim gidiyor böyle baktikca .
YanıtlaSileli öpülesi hatun sevgilerimi dualarimi biraktim ablam MasAllah
Ah ah ne kadar da iştah açıcı görünüyor. Çok severim turşuyu, hele lahana turşusunu.
YanıtlaSilÇıtır çıtır yemesi ne zevkli. Ellerinize sağlık.
turşuyu denedik aşırı derecede tuzsuz oldu turşular erimeye başladı(aslında tarifteki tuz miktarı gözümüze az geldiği için 2 bardak tuz koymuştuk buna rağmen tuz az geldi)tuzsuz olsada görüntüsü ve tadı güzel sirke oranıda iyi ama tuz oranını kesinlikle gözden geçirmelisiniz. yazık oldu onca malzemeye.bu gün tekrar deneyeceğiz 4 bardak tuz koymayı düşünüyoruz
YanıtlaSilBu turşuyu anlatırken tuzu ilave ederken arada tadın diye yazmıştım dikkatinizden kaçtı sanırım..Normal tuzluluk oranından biraz daha tuzlu olması gerekiyor diye de belirtmiştim.. Ama sizin belirttiğiniz 4 su bardağı tuz fazla olur bence siz tuzu tadarak koyun zarar etmezsiniz.. Ben bu şekilde hazırladım bu senede tadı tuzu gayet yerinde oldu..
Sil