Kışa girerken yaz turşusu da nerden çıktı mı diyorsunuz ?
Bu turşu bu yaz yapıldı ve de bitti..
Dolayısı ile de tarifini vermek sonbahar aylarına kaldı..
Bugün herkesin çok da bilmediği büyük ihtimalle Karadeniz'lilere has olan Kabalak Turşusunu paylaşmak istedim..
Aslında kararsızdım ama eşim elleriyle yaptığı için ve de yöresinin otu olduğu için biraz ısrarcı davrandı desem yeridir..
Kabalak; evlendikten sonra tanıdığım bir bitki ve dolayısı ile de turşusu..
Karadenizin neredeyse her yerinde mevcut..
Ve Karadeniz'li tarafından inanılmaz çok seviliyor..
Kimi turşusunu yapıyor kimi kavurmasını..
Biz de bu yaz ki Giresun ziyaretimiz sırasında bir dere kenarı pikniği sırasında rastladık bu otlara..
Biz dedim ama yanlış oldu eşim demeliydim..
O daha çok anlar bu otların dilinden..
*
Çocuklar buz gibi derede oynarken babaları da iri iri kabalaklarla boğuştu uzun süre dere kenarında..
Bi de ne görelim ,bizimki hazine bulmuş gibi sevinerek koca koca otları yüklenmiş geliyor .
Kabalak gördüğüm kadarıyla İstanbulda da(mevsimin de mayıs- temmuz arası) bazı pazarlarda temizlenmiş haliyle satılıyor.
Malzemeler
Kabalak
Tuz, acı biber
sarmısak
kaynamış su
Yapılışı
Alttaki kolaj üzerinden anlatıyorum..
Önce kabalakları iri yapraklarından ayırıyoruz..
Turşu için bize bu kısımları lazım..
Ayırdığımız sapları geniş bir kap içinde suya bastırıyoruz ki kara suyu çıksın..
Daha sonra kabalak saplarını fasulye kırar gibi bir sağdan bir soldan birer parmak boyunda kırıyoruz..
Bu şekilde sapların üzerindeki kılçıkları tamamen çıkarmış oluyoruz.. Tekrar yıkıyoruz..
Bu işlemi yaparken eldiven kullanmanız yararınıza gördüğünüz gibi ellerinizi boyayabilir..
Bu şekilde tüm sapları kırıyoruz..
Bizde bu işlemi baba oğul birlikte yaptılar büyük bir zevkle..
İşlem tamamlanınca genişçe bir tencerede su kaynatıyoruz kaynayan bu suda kabalakları çok yumuşamayacak şekilde haşlıyoruz..
*
Aşağıdaki ölçülere göre turşu suyunu hazırlıyoruz..
1 lt suya 80 gr yani 5
silme yemek kaşığı tuz
5 lt suya 400 gr yani 25 silme yemek kaşığı tuz
5 lt suya 400 gr yani 25 silme yemek kaşığı tuz
Hissedilecek derecede de sarmısak (ezerek kullanıyoruz) Kullanacağınız kabalak miktarına göre kendiniz ayarlayabilirsiniz, bir baş olabilir..
Haşladığımız kabalakları sarmısak ve biberlerle birlikte turşu kabımıza bastırarak yerleştirelim.
Kabalakların üzerini turşu suyu ile tamamen kapatalım.
Serin bir yerde olgunlaşması için bekletelim.
15 gün sonra turşunuz hazırdır..
Bu turşu da sirke, limon suyu yok sadece bol sarmısak ve acı biber kullanılıyor..
Biz turşu da , kuruttuğumuz biberleri kullandık..
*Kabalakları haşlarken önce su kaynayacak kabalaklar sonra ilave edilecek. Bu işlemi su soğukken yaparsanız kabalaklar solarmış. Karadenizliler bitkileri haşlarken yeşil kalmasına çok dikkat ediyorlar.. (özellikle de karalahanayı haşlarken)
*Bu turşunun sıcak yaz günlerinde soğuk soğuk tüketilmesi öneriliyor.. (bir nevi yaz turşusu)
*Turşuyu soğuk şekilde yiyebileceğiniz gibi, soğanla kavurarakta tüketebilirsiniz..
Turşu için genel bir bilgi için buyrun buraya
Arada değişik lezzetleri de tanımak, tatmak lazım ; alıştığınız turşudan daha değişik bir tat ...
degerli kardesime selamlar sagolsun tanimis olduk
YanıtlaSilarada beylerin sözünü dinlemek lazim canim
peki simdi de bana ben nerden bulucam da yapicam bunu :(
ah gurbet ah
sevgiler eli öpülesi hatun
Bilemiyorum Melek abla sizin oralarda bulunurmu acep bu bitkiden..
SilRabbim yardımcınız olsun zor bir durum sizinkisi..
Ellerinize, emeğinize sağlık. Çok lezzetli ve iştah açıcı olur.
YanıtlaSilSaygılar.
Fuat Bey siz de Karadenizlisiniz biliyorsunuz bu turşuyu..
Sildaha önce hiç tadmadım ama Giresunlu bir arkadaşımdan duymuştum .Ellerinize sağlık.Hayırlı cumalar..
YanıtlaSilSizede Hayırlı Cumalar olsun inşallah..
Sil