Kışlık hazırlıklarımı yavaş yavaş sonlandırıyorum..
İşte bu turşular da son aşamaları..
Daha önce kurduğum şekerli biber turşumuzun ve kornişon turşusunun yerinde yeller esiyor.
Yenisini yapmak lazım dedik.
Dün minik kızımla Fatih pazar'ındaydık..
Çocukla pazar gezmesi pek bir yorucuymuş, bunu anladım..
Minik hanımın maşallahı vardı; annesine zorluk çıkarmadı ama bebek arabasıyla pazar içinde dolaşmak zormuş anladım..
Hatta yaşlı bir teyzeden azar bile işittim ; bebek arabasıyla pazarda ne işim varmışta çocuğumu kucağıma almalıymışım da saydı da saydı ..
Belki teyze de haklıydı kendince ama bebeği olanları da anlamak lazım ..
*
Neyse sadede gelelim biz
Bu kornişonları Fatih pazarından aldım..
Hemen bugün itibariyle de turşusunu kurdum olgunlaşmadan da sizinle paylaşıyorum..(İlk fotoğraf turşu olgunlaştıktan sonra ilave edilmiştir hatırlatmakta fayda var)
Ne sabırsızım ama..
Malzemeler
2 kilo kornişon salatalık
2 havuç (isteğe bağlı)
2 su bardağı üzüm sirkesi
1,5 baş sarmısak
5 su bardağı su (kaynamış soğumuş)
5 yemek kaşığı kaya tuzu (silme)
1 yemek kaşığı limon tuzu (silme)
2 yemek kaşığı şeker
Bir tutam maydanoz
Bir avuç kadar nohut
2.5 litrelik kavanoz
Yapılışı
Önce turşu suyumuzu hazırlayalım. Bunun için 5 su bardağı suyu kaynatalım soğutalım..
Soğumuş olan suda tuz, limon tuzu ve şekeri karıştırarak eritelim.
Turşu suyumuz hazırdır..
Kornişon salatalıklarımızı elimizle iyice ovalayarak yıkayalım..
Alt ve üst kısımlarını bıçak yardımıyla çok az keselim..
Önceden yıkadığımız kavanozumuzun dibine yine yıkadığımız bir avuç nohutu alalım..
Nohut turşunun kolay olgunlaşmasını sağlayacak .
Daha sonra tamamen temizlendiğine emin olduğumuz salatalıkları kavanoza dik olarak sıkıca yerleştirelim.
Salatalıkları kavanoza yerleştirirken aralara sarmısak ve havuçları da ara ara yerleştirelim..
Kavanozun en üstünü maydanozlarla kapatalım alt kolajda gördüğünüz gibi..
(bu turşuya hem aroma katacak hem de salatalıkların suyun altında kalıp bozulmamasını sağlayacaktır.)
Kornişon salatalıkları kavanoza tamamen yerleştirdikten sonra iki bardak üzüm sirkemizi kavanoza boşaltalım.
Geri kalan kısmı ise hazırladığımız turşu suyu ile tamamlayalım..
Ben sarmısakların bir kaç tanesini turşu suyuna tad vermesi için rendeledim..
Turşu kurulumu işlemi bitmiştir..
Kavanozumuzun kapağını sıkıca kapatıp güneş görmeyen serin bir yere kaldırabiliriz..
Aşağı yukarı 3-4 hafta içinde turşumuz hazır olacaktır..
Turşu olmaya başlayınca kornişonlar sararmaya başlayacaktır ve az da olsa yumuşayacaktır....
*Kornişon salatalıkları alırken sert, aynı kalınlıkta küçük olanları alırsanız iyi olur.
Salatalıkları kullanmadan önce yarım saat kadar suda bekletirseniz üzerindeki kirler kolaylıkla çıkar.
Turşu kurarken temizliğe dikkat turşunun dayanıklılığı açısından önemlidir ;dahası için bakınız burası..
*Maydanozun bu turşuya verdiği aroma bizim çok hoşumuza gitti tavsiye ederim deneyin..
*Maydanozun bu turşuya verdiği aroma bizim çok hoşumuza gitti tavsiye ederim deneyin..
..........Afiyet Olsun.........
masAllah sevgim sana afiyetle yiyin insAllah
YanıtlaSilteyzeyide takma ;)yaslilik zor
yasli bir abla olarak diyorumk i bazi seyleri anlamak da zorlaniyoruz biz yaslilar
Ellerine saglık sevgili Allah saglikla yemeyi nasip etsin
YanıtlaSilEllerine saglık sevgili Allah saglikla yemeyi nasip etsin
YanıtlaSilellerine sağlık canım.afiyetle yemek kısmet olur inşallah.sevgiler.
YanıtlaSilellerine sağlık.. ön hazırlıklar uzun sürsede kışın ev yapımı her şeyi kullanmak harika bir şey:) sevgilerimle
YanıtlaSilsağlıkla yemenizi dilerim.ellerinize sağlık.sevgiler
YanıtlaSilçok teşekkürler
YanıtlaSilBen maydanozun yanına dereotuda koydum. Bakalım nasıl olacak.
YanıtlaSilBizm evde benim dışımda dereotu seven olmadığı için ben maydanoz kullanmıştım ama dereotuda turşuya ayrı bir lezzet veriyor.. Bende küçük bir kavanozda dereotlu denemeyi düşünüyorum.. Afiyetle tüketin turşunuzu inşallah..
Silellerinize sağlık güzel tarif vermişsiniz ben de ilk kez yorum yazıyorum daha iyi anlamak için 5 bardak suya 5kaşık tuz çok değil mi siz denediniz mi ben biber turşusuna 5 bardağa 2 kaşık koyarım tam olur fakat salatalık için biraz fazla tuz gerektiğini biliyorum ama sizin tarifte de çok gibi geldi denediyseniz lütfen hemen cevap bekliyorum yarın kurmam lazım
YanıtlaSilNurdan Hanım tuz oranı silme yemek kaşığı olacak tepeleme değil..
Siladımı yazmayı unutmuşum nurdan
YanıtlaSilnurdan teşekkürler turşu işi kolayda tuz ayarı zor bu konuyu çözelim herkes turşu yapsın ben derimki tuzun markası önemli 5bardak suya 2kaşık tuz yeterli demiştimya billurtuzun turşuluk tuzuyla yeterli olmadı sız hangi tuzu kullanıyorsunuz
YanıtlaSilMaydanoz yerine nane koyulsa olur mu ki
YanıtlaSilAdsız yorumcum; maydanoz ve dereotunun turşuya değişik ama yakışan lezzette bir aroma kattığını biliyorum ama taze naneyi hiç denemedim ,deneyip görmek lazım ama ben çok tercih etmezdim sanırım..
SilAma maydanozun kattığı aroma tam da maydanoz tadı olmuyor değişik hoş bir lezzet deneyin derim..
imdaaaaaaaaaaaaaattttttttttt 1.5 önce kurduğum 15 kiloluk kornişonlarıma tuzu abartmışım dün gece baktım tuzdan kusacaktım.acil çöüzm lütfen :(
YanıtlaSilZeynep Hanım facebook sayfamda da size cevap yazdım ama birde buradan yazayım, turşuların çok tuzlu olduysa aklıma gelen ilk şey eğer turşun çok sıkı doldurulmadıysa özellikle beyaz lahana ilave etmendir.. Sonuçta fazla olan tuzu paylaşacaktır.. Bir hafta sonra eğer hala tuz oranında değişme yoksa turşunun suyunu yarı yarıya değiştirmeni önerebilirim. Siz tuz miktarını tepeleme mi koydunuz ne yaptınız..
SilEllerinize sağlık denedim ve gerçektende çok güzel oldu kıvamı tşkler
YanıtlaSilAfiyet olsun beğenmenize sevindim..
Sil2013 senesinde sitenize rastladım, yemek hususunda artık ilk adresim sizin siteniz, ama önce mutlaka yorumları okuyorum. Salatalık ve havuç turşusunu yaptım, diriliği süper hiç yumuşama olmadı ancak hafif şekerimsi bir tadı oldu, tuzunu mu eksik koydum acaba?? (Bendeki malzemeler daha az olduğu için tarifinizi ölçüye göre azaltmaya çalıştım, tutturamadım sanırım.)
YanıtlaSiltşk,
yasemin
Yasemin Hanım; bir dahakine daha güzel olur inşallahben bu usul yapıyorum hazırdan farksız çıtır çıtır oluyor kornişon turşum tuzu kıvamında şeker tadı olmuyor..
SilSevgi hanımcım turşuyu cam kavanozda kurmak tursunun hijyeni ve plastige gore saglikli olmasi acisindan daha iyi oluyor degil mi.Sizde cam kavanoz tercih etmissiniz(Sena)
YanıtlaSilSena her zaman cam kavanoz daha sağlıklıklıdır..
SilBen 18 yaşındayım Sevgi Abla.Ellerinize sağlık siteniz çok güzel ben süt helvası için tarif ararken tesadüfen girdim ve bayıldım bu günde yapıcam bundan sonra sıkı takipçinizim.Ayrıca içtenliğiniz ve fotoğraflandırmanız ayrıca kaleminiz insanları bu siteye bakmaya teşvik ediyor.Tekrar tebrik ederim ve böyle bir site kurduğunuz içinde teşekkür ederim (Sema)
YanıtlaSilSevgili Sema yazdıklarınla mutlu ettin beni bende sana teşekkür ederim beğenmene sevindim.. Sevgiler..
YanıtlaSilbu turşudan kurmak istiyorum. suyunu sıcak olarakmı döktünüz? sirke ile suyu karıştırıp döksek olmazmı? cevap bekliyor olacağım. sevgiler.
YanıtlaSilTarifi dikkatli okumammışız sanırım su tamamen soğumuş olacak..
YanıtlaSilturşu suyu bulanırsa ne anlama geliyor ne yapmak lazım
YanıtlaSilkardelen bende kornison tursuyu ilk defa deneyecegim tarifiniz guzel görunuyor umarim tadida ayni guzellikte olur emeginize yureginze saglik...
YanıtlaSilbence herkes tarifini paylaşmayı devlet sırrı gibi saklanmamalı bazı kişiler sır gibi sakladığı zaman sinir oluyorum iyiki siz varsınız teşekkürler
YanıtlaSilTarifinizi uyguladım ve çok memnun kaldım. İlk kavanozumuzu hemen bitirdik bile�� Artık hep sizin tarifinizle yapıyorum turşularımı. Elinize emeğinize sağlık������
YanıtlaSilBu oranlar 2 kilo kornişon için mi geçerli? Mesela 3 kilo kornişon için 7.5 su bardağı su mu kullanmam gerekiyor?
YanıtlaSilGeçen sene yapmıştım harika oldu.yarın yine yapıcam inşallah.çok teşekkürler tarif için
YanıtlaSil