Sabah sabah kahvaltıda sıcacık bazlama sevmem diyeni duymadım görmedim..
Hele üzerine tereyağ sürülmüş haliyle bir başka güzeldir..
Ağızları sulandırmak için bunları yazmam bile yeter aslında..
Bazlama yapmak inanın zor değil.
Deneyin siz de göreceksiniz..
Ne zamandır aklımdaydı bu bazlamaları yapma fikri..
Bugün öğleden önce hamurunu hazırladım mayalanmaya bıraktım..
Zeynep'imi uyutunca da başladım hamurla oynamaya..
Yuvarla, aç, pişir ve mutlu son, tadına bak..
Tereyağ ve köy peyniri sıcacık bazlamaya ayrı bir tad katıyor tavsiye ederim..
Malzemeler
6-7 su bardağı un
1 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 paket kuru maya
Ilık su
Yapılışı
Unu, hamuru hazırlayacağımız kabımıza alalım..
Tuz, maya ve şekeri ilave edelim.
Ilık suyu yavaş yavaş ilave ederek altta gördüğünüz gibi ele yapışan kıvamda bir hamur elde edelim..
Hamurumuzun üzerini kapatalım 1 saat kadar mayalanması için bekletelim..
Mayalanan hamur iki katı kadar olunca , portakal büyüklüğünde yuvarlaklar yapalım..
Hazırladığımız yuvarlakların üzerine un serpip 10 dakika bekletelim..
Mayalanan yumakları el ya da merdane yardımı ile 1 parmak kalınlığında açalım..
Aslında bazlama sac üzerinde güzel olur ama evlerimizde sac olmadığına göre ocak üzerinde teflon tavada da pişirebiliriz..
Isıttığımız teflon tavada açtığımız hamurları çevire çevire kabarta kabarta pişiriyoruz..
Altta aşama aşama pişen bir bazlama görüyorsunuz..
İşte hepsi bu kadarcık..
Bazlamanın hazır satılanlarını görmüşsünüzdür muhakkak..
Ama her zaman dediğim gibi hazır olan hiçbir şey de lezzet, ev yapımında ki gibi olmuyor..
Sizlerde uygun bir zamanınızda bu bazlamalardan hazırlayıp,
fazlasını dondurucunuzda saklayabilirsiniz..
İhtiyacınız olduğunda dolaptan çıkarıp tavada ya da tost makinanızda ısıtmanız yeterli..
Adaşımın her ay düzenlediği şablon çekilişine bu ay bende katılmak istedim..
Bakalım sonuç ne olcak....
elıne koluna sağlık mmııss gıbı olmus
YanıtlaSilTeşekkür ederim..
SilEllerine sağlık, afiyet olsun...
YanıtlaSilBence de sevmeyen yok , hele de tereyağlı ve köy peyniri de olunca..
Aklıma düşürdün bu hafta sonu ben de yapayım İnşallah :))
Yapın yapın bu lezzetten geri kalmayın afiyet şeker olsun..
SilMerhaba .Ellerine sağlık Bazlamayı çok severim.
YanıtlaSilSevgiler
Yasemin Hanım;merhaba
Sildedim işte sevmeyen yok bu lezzeti
Ellerinize sağlık,bu ne marifet...
YanıtlaSilNurşen Hanımcım teşekkür ederim her zamanki halim desem abartılı olacak :))
SilBöyle sıcacık içinde tereyağ eriyen bir bazlamayı kim sevmez:)
YanıtlaSilEllerinize sağlık harika görünüyor
Kahvaltıya misafir çağırdığımda yapacakalrım listesine ekliyorum
Sevgiler:)
Kahvaltıda sıcak sıcak bazlamaya kimse hayır demez ,çokta güzel olur ..
Silahh pofuduk pofudukk:)
YanıtlaSileşimin babannesi getirirdi köydenn nasılda yerdim özledim vallahi:)
ellerine sağlık canım..
Ah o babaanneler anneanneler yok mu zaten, işin başı orası..
SilEn güzelini de özellikle odun ateşinde ve sac üzerinde onlar yapar..
Ben bundan yaparım ki :)
YanıtlaSilNe güzel bir anlatım!
Fosicim hiç şüphem yok yaparsın sen; beceriklisin maşallah ..
YanıtlaSilçok harika gorunuyor; resimler de çok güzel olmus ellerinize saglik...oyle harika gorunuyor ki keske tadina bakabilseydim diyorum :)))) ilk firsatta ben de denemeyi dusunuyorum sevgiler selamlar
YanıtlaSilwww.sofravemuhabbet.com
Teşekkür ederim..
SilSevgicim valla bravo tebrik ediyorum seni,hemde kuru mayayla ne güzel kabarmislar,bazlama deriz bizde,Ankara`da ünlüdür,baz yörelerde adi baska cünkü,seninkilere bayildim,bende denicem ,sagolsain fikir icin,hic aklimda yoktu,bu arada bana hic ugramiyorsun nedense seni bekliyorum:))sevgiler...
YanıtlaSilEvet Serpil Giresundaki adı fetirdir mesela.. Ben en bilinen ismini kullandım.. Serpil arada uğruyorum aslında ama çok fazla dolaşmaya vaktim kalmıyor malum çoluk çocuk işler derken zaman yetmiyor anlarsın sen beni bilirim.. Yorumun için teşekkür ederim ..
SilAhh be Sevgi'cim beni bitirdin buraalrda..:)
YanıtlaSilBUgün diyetimin 2. günü ve açım ben açım:(
Bol tereyağlı hayal edebiliyorum sadece..
Ellerine sağlık canım.
Melihacım iyi ya diyet ekmeği olarak bir tane pofidik bazlama kullanabilirsin olmaz mı???
SilBol tereyağlı bir şekilde hayal etmeden ama o bölüm yasak galiba..
iyi akşamlar ben Boludan Elif bazlamaları denedim okadar güzel anlatmışınızki vallahi çok güzel oldu.ama ilk iki tanesi fazla kabarmadı ben biraz ince yapmışım ama yaptıkça güzelleşti Allah razı olsun.siz bunu kısık ateştemi yoksa yüksektemi pişirdiniz.İyiki varsınız sayenizde birçok şeyi öğrendim.
YanıtlaSilElifcim yorumların için teşekkür ediyorum sana .. Her denediğin tariften sonra bu şekilde geri dönüş yapman benim için çok motive edici oluyor sevindiriyorsun beni..
SilGelelim soruna bazlamaların ilk ikisinin kabarmamasına sebep az beklemiş olmaları olabilir..
Mesela benimde son iki bazlamam çok güzel kabardı nedeni ise en çok onların bekleyip mayalanmış olmalarıdır..
İnce açmamaya da dikkat demiştim orta ayarda bir kalınlık olacak.
Tekrar tekrar yaparsan elin uygun kıvama alışacaktır..
Yüksek ateşte değil orta ateşte pişirdim..
Bende tarifinize uyarak yaptim gercekten cok guzel oldu esimde cok begendi :-) tesekkurler
YanıtlaSilBende tarifinize uyarak yaptim gercekten cok guzel oldu esimde cok begendi :-)tesekkurler
YanıtlaSilyaşasın benim yağtığım balzamalarda hariha oldu aynı anne eli değmiş gibi :)
YanıtlaSilçok güzel görünüyo yalnız bunu nasıl pişiricez ateş kısık mı yüksek mü olmalı
YanıtlaSilTeflon tavada yüksek olmayan orta ısıda önlü arkalı pişiriyorsunuz..Bide adımızı yazıyoruz değil mi Adsız izleyicim :))
YanıtlaSilbunlar da ne ki annem daha güzelini yapıyor
YanıtlaSilNE GÜZEL ŞANSLISIN O ZAMAN :))
SilTariflerinizi uyguluyorum ve sitenizi severek takip ediyorum.Size başarılar dilerim.Sena Bozok
YanıtlaSilTeşekkür ederim Sena Hanım ;yorumunuz için ayrıca teşekkürler..
YanıtlaSilBugün bende denedim fena olmadı gibi:) tarif için çok teşekkürler :)
YanıtlaSilBenimkilerde burada http://pembeyonca.blogspot.com/2013/07/ilk-bazlama-deneyimip.html
sevgilerr:)
belki aynı soru sorulmuştur ama tüm yorumları okuyacak enerjim yok:) ellerinize sağlık cok güzel görünüyor,üstelik çok güzel anlatıp resimlemişsiniz....bu ölçülerde kaç adet çıkıyor acaba??
YanıtlaSilBu ölçülerle hatırladığım kadarıyla 17 adet çıkmıştı sanırım üstte fotoğrafta da genel olarak görülüyor zaten.Adınızı yazarsanız sevinirim..
Sil1 paket kuru maya demisiniz bu yaklasık kaç gr 100 grmı?yaş maya kullansak 40 gr olurmu
YanıtlaSilkuru maya kaç gr 100 gr yaş maya 40 gr kullansak olurmu
YanıtlaSilBir paket kuru maya instant olanlardan bahsediyorum; oda 10 gr dır...1 paket yaş maya 42 gr onun yarısını kullanın..
YanıtlaSilÇok güzel görünüyorlar. Gece gece aklima geldi. Esim cok sever ama ben hic yapmamistim. Hemen yarin deneyecegim. Ellerinize saglik.
YanıtlaSililk denemem başarısız geçti suyu fazla kaçırdım çok cıvık oldu :(
YanıtlaSilÇok güzel görünüyorlar..Elinize sağlık...Bazlamayı pişirirken tavanın kapağını kapatıyor muyuz? Yani içi çiğ kalmıyor değil mi? Bu soruların cevabını almadan başlamak istemiyorum... sevgiler..... Gülcan...
YanıtlaSilGülcan Hanım bazlamayı pişirirken kapağı kesinlikle kapatmıyorum.. Sürekli çevirerek pişirdiğim için ve çok yüksek ısıda pişmediği için içi de gayet iyi pişiyor..
SilEllerine sağlık nefis olmuş bu bazlamalar. En kısa zamanda deneyeceğim...
YanıtlaSilCok guzel gozukuyorlar insallah bende deniyecegim :) ellerinize saglik
YanıtlaSilInsallah bende deniyecegim :)
YanıtlaSilEllerinize saglik
ellerinize sağlık çok güzel görünüyor, su yaklaşık olarak ne kadar konuluyor? senem
YanıtlaSilKuru maya ile kaç kaşık (çay-tatlı-yemek).:)
YanıtlaSilnefis oldugu kesin ellerinize saglık :)
YanıtlaSilMerhaba, Sevgi hanım. Ben azeriyim, türk mutfağını mok seviyorum. Bazlamanız çok iştahaçıcı görünüyor, yakın zamanlarda yapmağa düşünüyorum. Sevgi hanım, bana yardımcı olursunuz mu ? Benim bir rus arkadaşım Türkiyede babaganuş yemiş, yanında bir ekmek sunmuşlar ona, üstü çörek otlu. Benden soruyor bu ekmeyin ismini. Acaba ne ekmeyi bu ? Pide ola bilirmi ?
YanıtlaSilBabagannuşla sunulan incecik açılan pişerken oldukça kabaran bir çeşit lavaş..
Silbirebir tarifinize uydum,harika oldu,kahvaltı eşliğinde ailecek tükettik ellerinize sağlık
YanıtlaSilAklıma ne zaman bazlama gelse direk sevgi hanımın tarifini açıp dediklerini uyguluyorum gerçekten çok güzel oluyor tadıda kıvamıda herşeyi ayrı güzel bu tarif için gerçekten tesekkur ederim iyiki bizlerle paylasip yapmamiza yardimci oldunuz :) :* ( Türkan )
YanıtlaSilhıc kabarmadı neden olabilir
YanıtlaSilMayalandırma işlemi yeterli gelmemiş ya da mayada sorun olmuş olabilir.. Ya da hamuru beze olarak küçük tutmuş olabilirsiniz ..Benim ilk aklıma gelen nedenler bunlar.
YanıtlaSilyari yariya süt karistirsak olmazmi
YanıtlaSilBnde simdi mayalanmasini bekliyorum sevgi hanim.yogurdum ama tuzu sanki fazla gibi geldi😏 pisince nasil olur bilmiorum.
YanıtlaSil