Ben çocukken her sene Giresundan dedem tarafından çuvalla unumuz gönderilirdi..
O zaman ki çocuk aklımla unutmamışım, bu undan bişey yapılınca esmer bir görüntüsü olurdu..
Zaman içinde beyaz un göze daha hoş geldiği için bir çok lezzeti hazırlarken kullanılmaya başlandı...
*
Şimdi o esmer unlu zamanlar aranır oldu..
Beyaz un ve türevlerinden kendimizce kurtulmaya çalışıyoruz.
Esmer olan gerçek buğday unu değere bindi..
Doğal olan diğer gıda maddelerinde olduğu gibi..
Benim kullandığım un da bildiğiniz köy değirmeninde çekilme,
içinde şunu bunu olmayan gerçek buğday unu..
Evde ekmek yapmak benim için bir oyundan farksız..
Hamuru yoğurmak ayrı zevk, mayalanıp kabarmasını izlemek ayrı bir zevk,
fırında pişmesini izlemek ayrı bir zevk..
Gördüğünüz ekmeği çok yoğun olduğum bir günde yapmıştım..
Evden çıkmadan ekmeğimin hamurunu yoğurdum üstünü sardım sarmaladım öyle çıktım dışarı..
Akşam eve gelince de malesef tepsi mayasını beklemeden
mayalanmış olan hamurumu fırına verdim..
Sonuç gördüğünüz gibi..
Malzemeler
3 su bardağı tam buğday unu
2 su bardağı normal beyaz un
1 paket kuru maya(ınstant)
1 tatlı kaşığı toz şeker
1yemek kaşığı tuz ve
Ilık süt
Yapılışı
Unları hamuru yoğuracağımız kaba alalım..Tuz ,kuru mayayı kenarından ilave edelim..
Ilık olan sütü yavaş yavaş ilave ederek ele çok az yapışacak kıvamda bir hamur elde edelim..(Dikkat cıvık bir hamur değil kulak memesi kıvamına göre cıvık olacak)
Hazırladığımız hamuru iyice yoğuralım hamur tam anlamı ile özleşsin..
Yoğurma işlemi bitince hamurumuzun üzerini bir kapakla hava almayacak şekilde kapatalım..
Üzerini de sıcak tutması için battaniye tarzı bişeyle saralım..
Hamurumuz iki misline ulaşana kadar mayalanması için bekletelim..
Bu normalde yazın bir saat içinde mümkündür ama ortamın sıcaklık derecesine göre değişir..
Mayalanmış olan hamuru elimizi(elimize yapışmaması için) una batırarak tezgah üzerine alalım ve tepsiye koymadan önce şekillendirmek için çok az yoğuralım ve şekil verelim..
Pişirme de kullanacağımız tepsiyi belli belirsiz yağlayalım ve un serpelim..
Ekmek hamurumuzu tepsiye alalım. .
Şekillendirdiğimiz hamurun üzerine un serpelim ve çok derin olmayacak şekilde
keskin bir bıçakla çizelim..
Ben artı şeklinde çizdim, tercih sizin..
Bu aşamadan sonra hamurumuzu tepsi mayası için 30 dakika daha ılık ortamda bekletelim.(Ben acelem olduğu için bu aşamayı atladım)
Ekmek hamurumuzu 200 derecede ısıttığımız fırında (turbo) 20 dakika pişirelim..
Daha sonra fırının derecesini 180 dereceye indirelim bir 20 dakika daha kontrollü olarak pişirelim..
Üzeri kabuk tutup kızaran ekmeğinizi hamurlaşmadan soğuması için tepsiden fırınınızın ızgara teli üzerine çıkarabilirsiniz..
Biz bu aşamayı da bekleyemedik sıcak sıcak dilimledik..
Ben ekmek tarifini verirken anlatım içinde hassas noktalara ara ara değinmeye çalıştım..
Ekmek pişirirken uygulayabileceğimiz diğer püf noktalar için buraya da bakabilirsiniz..
merhaba sevgi hanım her tarifiniz çok güzel bloğunuzu hergün takip ediyorum fındık ezmeli tarife ailece bayıldık çok teşekkür ederim.elif..
YanıtlaSilElif; Tarifleri beğenmen sevindirici, takibe devam o halde yorum için teşekkür ederim...
SilFındık ezmesi sevilmeyecek tarif değil canıııım pek mütevaziyim ama :))
Biraz kalorilidir ama lezzetlidir..
Ellerinize sağlık çok lezzetli görünüyor.. doğal olan herşeyin tadıda çok farklı..:) maalesef çocuklarımız sunî olan ne varsa onlarla büyüyor:( Biz daha şanslıydık.. bizden sonrakilerin hali ne olur onu Allah bilir.. Rabbim zararlı olan ne varsa korusun çocuklarımızı da bizi de!
YanıtlaSilSaadet hanım bizim çocuklarımız ne yazık ki bizden şanssızlar bu anlamda.. Burda bilinçli annelere çok iş düşüyor çocuklarımız inşallah bizimle bilinçlenecekler..
Silellerinize sağlık çok güzel gözüküyor. Ben daha hiç kendim evde ekmek yapmadım aslında yapmak istiyorum ama hadi güzel olmazsa diye cesaret edemiyorum.:(
YanıtlaSilsevgiler.
Tokideki ses ev ekmeğinin lezzetini denemeden göremezsiniz değil mi? Belirttiğim püf noktalarına dikkat ederseniz göreceksiniz ekmekteki lezzeti..
Silköy unuyla ekmeğin tadına doyulurmu:)
YanıtlaSilnefiss:)
ellerine sağlık canım keşke o unlardan olsa yine..
Denizcim köy unu biraz sert kıvamlı esmer oluyor ama katkısız ve doğal buna değmez mi?
SilArayan için zor değil o unu bul abilmek aslında.. Biraz çabalamak lazım..Mesela benim kaynım İstanbulda oturduğu halde katkısız un kullananbilmek için buğdayı alıp değirmende çektiriyor..
Ahh böyle görünce bi kızıyorum kendime,nedense hep özenip sonra üşeniyorum ekmek yapmaya..
YanıtlaSilHazır alıvermek kolayıma geliyor.
Birde böyle miss gibi buğday unuyla yapılmışsa lezzetine doyum olmaz.
Ellerine sağlık Sevgi'cim, olsa da yesek dedim yani :)
YanıtlaSilBugün gezinirken tarifinizi gördüm ve hemen hamuru mayalayip firina verip afiyetler 2dilim yedim.sabahi bekleyemedim.aksam ekmek yemiyorum,diyetteyim.
YanıtlaSilEsmer un olarak Dinkelmehl ( kizil un) kullandim icinede ceviz koydum yani iki tarifinizi istemeden karistirip :)
Nefis oldu .Tesekkkürler.kocaman bir ekmek fazlasini dilimleyip buzluga koyacagim.ara ara cikartip yeriz.tam Bugday unundanda deneyecegimSelamlar.Sule