5 Mart 2013 Salı

Bazlama Nasıl Yapılır?

 
Sabah sabah kahvaltıda sıcacık bazlama sevmem diyeni duymadım görmedim..
Hele üzerine tereyağ sürülmüş haliyle bir başka güzeldir..
Ağızları sulandırmak için bunları yazmam bile yeter aslında..
Bazlama yapmak inanın zor değil.
Deneyin siz de göreceksiniz..
   
Ne zamandır aklımdaydı bu bazlamaları yapma fikri..
Bugün öğleden önce hamurunu hazırladım mayalanmaya bıraktım..
Zeynep'imi uyutunca da başladım hamurla oynamaya..
Yuvarla, aç, pişir ve mutlu son, tadına bak..
 
 
 Tereyağ ve köy peyniri sıcacık bazlamaya ayrı bir tad katıyor tavsiye ederim..
 
Malzemeler
6-7 su bardağı un
1 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 paket kuru maya
Ilık su   
 
Yapılışı
Unu, hamuru hazırlayacağımız kabımıza alalım..
Tuz, maya ve şekeri ilave edelim.
Ilık suyu yavaş yavaş ilave ederek altta gördüğünüz gibi ele yapışan kıvamda bir hamur elde edelim..
Hamurumuzun üzerini kapatalım 1 saat kadar mayalanması için bekletelim..
   
 
Mayalanan hamur iki katı kadar olunca , portakal büyüklüğünde yuvarlaklar yapalım..
Hazırladığımız yuvarlakların üzerine un serpip 10 dakika bekletelim.. 

 
Mayalanan yumakları el ya da merdane yardımı ile 1 parmak kalınlığında açalım..
 
 
Aslında bazlama sac üzerinde güzel olur ama evlerimizde sac olmadığına göre ocak üzerinde teflon tavada da pişirebiliriz..
Isıttığımız teflon tavada açtığımız hamurları çevire çevire kabarta kabarta pişiriyoruz..
Altta aşama aşama pişen bir bazlama görüyorsunuz..
 
 
 
İşte hepsi bu kadarcık..
Bazlamanın hazır satılanlarını görmüşsünüzdür muhakkak..
Ama her zaman dediğim gibi hazır olan hiçbir şey de lezzet, ev yapımında ki gibi olmuyor..

 
Sizlerde uygun bir zamanınızda bu bazlamalardan hazırlayıp,
 fazlasını dondurucunuzda saklayabilirsiniz..
İhtiyacınız olduğunda dolaptan çıkarıp tavada ya da tost makinanızda ısıtmanız yeterli..

 
Adaşımın her ay düzenlediği şablon çekilişine bu ay bende katılmak istedim..
Bakalım sonuç ne olcak....
 

55 yorum:

  1. elıne koluna sağlık mmııss gıbı olmus

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık, afiyet olsun...
    Bence de sevmeyen yok , hele de tereyağlı ve köy peyniri de olunca..
    Aklıma düşürdün bu hafta sonu ben de yapayım İnşallah :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapın yapın bu lezzetten geri kalmayın afiyet şeker olsun..

      Sil
  3. Merhaba .Ellerine sağlık Bazlamayı çok severim.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yasemin Hanım;merhaba
      dedim işte sevmeyen yok bu lezzeti

      Sil
  4. Ellerinize sağlık,bu ne marifet...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurşen Hanımcım teşekkür ederim her zamanki halim desem abartılı olacak :))

      Sil
  5. Böyle sıcacık içinde tereyağ eriyen bir bazlamayı kim sevmez:)
    Ellerinize sağlık harika görünüyor
    Kahvaltıya misafir çağırdığımda yapacakalrım listesine ekliyorum
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kahvaltıda sıcak sıcak bazlamaya kimse hayır demez ,çokta güzel olur ..

      Sil
  6. ahh pofuduk pofudukk:)
    eşimin babannesi getirirdi köydenn nasılda yerdim özledim vallahi:)
    ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah o babaanneler anneanneler yok mu zaten, işin başı orası..
      En güzelini de özellikle odun ateşinde ve sac üzerinde onlar yapar..

      Sil
  7. Ben bundan yaparım ki :)
    Ne güzel bir anlatım!

    YanıtlaSil
  8. Fosicim hiç şüphem yok yaparsın sen; beceriklisin maşallah ..

    YanıtlaSil
  9. çok harika gorunuyor; resimler de çok güzel olmus ellerinize saglik...oyle harika gorunuyor ki keske tadina bakabilseydim diyorum :)))) ilk firsatta ben de denemeyi dusunuyorum sevgiler selamlar

    www.sofravemuhabbet.com

    YanıtlaSil
  10. Sevgicim valla bravo tebrik ediyorum seni,hemde kuru mayayla ne güzel kabarmislar,bazlama deriz bizde,Ankara`da ünlüdür,baz yörelerde adi baska cünkü,seninkilere bayildim,bende denicem ,sagolsain fikir icin,hic aklimda yoktu,bu arada bana hic ugramiyorsun nedense seni bekliyorum:))sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Serpil Giresundaki adı fetirdir mesela.. Ben en bilinen ismini kullandım.. Serpil arada uğruyorum aslında ama çok fazla dolaşmaya vaktim kalmıyor malum çoluk çocuk işler derken zaman yetmiyor anlarsın sen beni bilirim.. Yorumun için teşekkür ederim ..

      Sil
  11. Ahh be Sevgi'cim beni bitirdin buraalrda..:)
    BUgün diyetimin 2. günü ve açım ben açım:(
    Bol tereyağlı hayal edebiliyorum sadece..
    Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melihacım iyi ya diyet ekmeği olarak bir tane pofidik bazlama kullanabilirsin olmaz mı???
      Bol tereyağlı bir şekilde hayal etmeden ama o bölüm yasak galiba..

      Sil
  12. iyi akşamlar ben Boludan Elif bazlamaları denedim okadar güzel anlatmışınızki vallahi çok güzel oldu.ama ilk iki tanesi fazla kabarmadı ben biraz ince yapmışım ama yaptıkça güzelleşti Allah razı olsun.siz bunu kısık ateştemi yoksa yüksektemi pişirdiniz.İyiki varsınız sayenizde birçok şeyi öğrendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elifcim yorumların için teşekkür ediyorum sana .. Her denediğin tariften sonra bu şekilde geri dönüş yapman benim için çok motive edici oluyor sevindiriyorsun beni..
      Gelelim soruna bazlamaların ilk ikisinin kabarmamasına sebep az beklemiş olmaları olabilir..
      Mesela benimde son iki bazlamam çok güzel kabardı nedeni ise en çok onların bekleyip mayalanmış olmalarıdır..
      İnce açmamaya da dikkat demiştim orta ayarda bir kalınlık olacak.
      Tekrar tekrar yaparsan elin uygun kıvama alışacaktır..
      Yüksek ateşte değil orta ateşte pişirdim..

      Sil
  13. Bende tarifinize uyarak yaptim gercekten cok guzel oldu esimde cok begendi :-) tesekkurler

    YanıtlaSil
  14. Bende tarifinize uyarak yaptim gercekten cok guzel oldu esimde cok begendi :-)tesekkurler

    YanıtlaSil
  15. yaşasın benim yağtığım balzamalarda hariha oldu aynı anne eli değmiş gibi :)

    YanıtlaSil
  16. çok güzel görünüyo yalnız bunu nasıl pişiricez ateş kısık mı yüksek mü olmalı

    YanıtlaSil
  17. Teflon tavada yüksek olmayan orta ısıda önlü arkalı pişiriyorsunuz..Bide adımızı yazıyoruz değil mi Adsız izleyicim :))

    YanıtlaSil
  18. bunlar da ne ki annem daha güzelini yapıyor

    YanıtlaSil
  19. Tariflerinizi uyguluyorum ve sitenizi severek takip ediyorum.Size başarılar dilerim.Sena Bozok

    YanıtlaSil
  20. Teşekkür ederim Sena Hanım ;yorumunuz için ayrıca teşekkürler..

    YanıtlaSil
  21. Bugün bende denedim fena olmadı gibi:) tarif için çok teşekkürler :)
    Benimkilerde burada http://pembeyonca.blogspot.com/2013/07/ilk-bazlama-deneyimip.html
    sevgilerr:)

    YanıtlaSil
  22. belki aynı soru sorulmuştur ama tüm yorumları okuyacak enerjim yok:) ellerinize sağlık cok güzel görünüyor,üstelik çok güzel anlatıp resimlemişsiniz....bu ölçülerde kaç adet çıkıyor acaba??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ölçülerle hatırladığım kadarıyla 17 adet çıkmıştı sanırım üstte fotoğrafta da genel olarak görülüyor zaten.Adınızı yazarsanız sevinirim..

      Sil
  23. 1 paket kuru maya demisiniz bu yaklasık kaç gr 100 grmı?yaş maya kullansak 40 gr olurmu

    YanıtlaSil
  24. kuru maya kaç gr 100 gr yaş maya 40 gr kullansak olurmu

    YanıtlaSil
  25. Bir paket kuru maya instant olanlardan bahsediyorum; oda 10 gr dır...1 paket yaş maya 42 gr onun yarısını kullanın..

    YanıtlaSil
  26. Çok güzel görünüyorlar. Gece gece aklima geldi. Esim cok sever ama ben hic yapmamistim. Hemen yarin deneyecegim. Ellerinize saglik.

    YanıtlaSil
  27. ilk denemem başarısız geçti suyu fazla kaçırdım çok cıvık oldu :(

    YanıtlaSil
  28. Çok güzel görünüyorlar..Elinize sağlık...Bazlamayı pişirirken tavanın kapağını kapatıyor muyuz? Yani içi çiğ kalmıyor değil mi? Bu soruların cevabını almadan başlamak istemiyorum... sevgiler..... Gülcan...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülcan Hanım bazlamayı pişirirken kapağı kesinlikle kapatmıyorum.. Sürekli çevirerek pişirdiğim için ve çok yüksek ısıda pişmediği için içi de gayet iyi pişiyor..

      Sil
  29. Ellerine sağlık nefis olmuş bu bazlamalar. En kısa zamanda deneyeceğim...

    YanıtlaSil
  30. Cok guzel gozukuyorlar insallah bende deniyecegim :) ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  31. Insallah bende deniyecegim :)
    Ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  32. ellerinize sağlık çok güzel görünüyor, su yaklaşık olarak ne kadar konuluyor? senem

    YanıtlaSil
  33. Kuru maya ile kaç kaşık (çay-tatlı-yemek).:)

    YanıtlaSil
  34. nefis oldugu kesin ellerinize saglık :)

    YanıtlaSil
  35. Merhaba, Sevgi hanım. Ben azeriyim, türk mutfağını mok seviyorum. Bazlamanız çok iştahaçıcı görünüyor, yakın zamanlarda yapmağa düşünüyorum. Sevgi hanım, bana yardımcı olursunuz mu ? Benim bir rus arkadaşım Türkiyede babaganuş yemiş, yanında bir ekmek sunmuşlar ona, üstü çörek otlu. Benden soruyor bu ekmeyin ismini. Acaba ne ekmeyi bu ? Pide ola bilirmi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Babagannuşla sunulan incecik açılan pişerken oldukça kabaran bir çeşit lavaş..

      Sil
  36. birebir tarifinize uydum,harika oldu,kahvaltı eşliğinde ailecek tükettik ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  37. Aklıma ne zaman bazlama gelse direk sevgi hanımın tarifini açıp dediklerini uyguluyorum gerçekten çok güzel oluyor tadıda kıvamıda herşeyi ayrı güzel bu tarif için gerçekten tesekkur ederim iyiki bizlerle paylasip yapmamiza yardimci oldunuz :) :* ( Türkan )

    YanıtlaSil
  38. hıc kabarmadı neden olabilir

    YanıtlaSil
  39. Mayalandırma işlemi yeterli gelmemiş ya da mayada sorun olmuş olabilir.. Ya da hamuru beze olarak küçük tutmuş olabilirsiniz ..Benim ilk aklıma gelen nedenler bunlar.

    YanıtlaSil
  40. yari yariya süt karistirsak olmazmi

    YanıtlaSil
  41. Bnde simdi mayalanmasini bekliyorum sevgi hanim.yogurdum ama tuzu sanki fazla gibi geldi😏 pisince nasil olur bilmiorum.

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...