Bu gördüğünüz lezzetlerin ortaya çıkmasında ki sebep buzdolabında uzun süredir değerlendirilmeyi bekleyen ezme haşhaşımdır..
Eşim bu çörekleri çok sever ve kahvaltı alışverişine gittiğinde ekmeğin yanında çoğu zaman alır gelir..
Ama bu lezzeti evde yapmak dururken hazırını alıp tüketmek çok sağlıksız..
Hazır olanlar bol yağ ve şeker deposu..
En güzeli bu tarifle bolca yapıp değerlendirmek..
Ben hazırladım ve hava almayacak şekilde dondurucuya kaldırdım..
Canın çektiğinde çıkar ısıt yumuşacık taze taze ye..
*
Haşhaşlı çörek, haşhaşlı dolama ,haşhaşlı kömbe, haşhaşlı burma börek adına Anadolumun değişik yerlerinde değişik isimler takılan bu lezzet denemeye değer bir tariftir kaçırmayınız..
Bazen tarif verirken ''oyun gibi'' tabirini kullanıyorum..
Haşhaşlı çörek, haşhaşlı dolama ,haşhaşlı kömbe, haşhaşlı burma börek adına Anadolumun değişik yerlerinde değişik isimler takılan bu lezzet denemeye değer bir tariftir kaçırmayınız..
Bazen tarif verirken ''oyun gibi'' tabirini kullanıyorum..
İşte bu çörekçiklerin hazırlanma aşaması da öyle..
Hamurla oynaya oynaya çörek yapıyorsunuz..
Malzemeler
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı yoğurt
3 yumurta (2 sarı üzeri için ayrılacak)
1 paket kuru maya(instant)
3 yemek kaşığı şeker
1 yemek kaşığı tuz
1 kilo un (6-7 bardak kadar)
iç malzeme için
1,5 su bardağı haşhaş ezmesi
100 gr tereyağı(eritilmiş)
1çay bardağı sıvı yağ
5 yemek kaşığı şeker
1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi
Yapılışı
Maya şeker ve tuzu ılık suda eritelim..
Diğer malzemeleri de ilave ederek ele yapışan kıvamda bir hamur elde edelim..
Hamurun kıvamını alt kolajda görüyorsunuz..
Hamurumuzun üzerini hava almayacak şekilde kapatalım ve hamur kabarıp iki üç misli olana kadar üzerini örtüp mayalanmaya bırakalım..
Haşhaş ezmesine yağları ,şekeri ve ceviz ilave ederek iç harcımızı da hazırlamış olalım..
Çöreklerimizi iki şekilde yapabiliriz..
Tercih sizin..
Tercih sizin..
Birincisi için mayalanmış olan hamurumuzdan mandalina büyüklüğünde bezeler yapalım ve 10 dakika kadar bu bezeleri bekletelim..
(Hamuru beze yaparken elinize yapışabilir elinizi yağlarsanız sorun kalmaz)
(Hamuru beze yaparken elinize yapışabilir elinizi yağlarsanız sorun kalmaz)
Altta görüyorsunuz..
Mayalanan bezemizi servis tabağı boyutunda elimizle açalım..
Üzerine her tarafına gelecek şekilde bolca haşhaş ezmeli karışımımızdan sürelim ve rulo yapalım....
Bu ruloyu koparmayacak şekilde elimizle uzatalım gül böreği şeklinde kendi etrafında sararak şekillendirelim..
Kolajını altta görüyorsunuz..
Çöreğimiz hazırdır..
Rulo yaptıktan sonra üzerine hafifçe bastıralım ve yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye alalım..
Üzerine ayırdığımız yumurta sarısını sürelim tepsi mayası için yarım saat kadar tepside bekletelim..
Haşhaşlı çöreğiğin
ikinci hazırlanış şeklinde ise yapılacak işlem şu şekilde..
Yine mayalanan hamurdan portakaldan irice bezeler oluşturalım..
Birinci bezemizi elimizle genişleterek servis tabağından genişçe açalım..
üzerine harcımızdan her tarafına gelecek şekilde sürelim.
Üzerine diğer bezeyi başka bir yerde açalım ve serelim..
Yine harçtan sürelim..
Üçüncü ve dördüncü bezeye de aynı işlemi uygulayalım..
Hamuru elimizle biraz daha genişletmeye çalışalım..
Açtığımız bu haşhaşlı hamuru iki parmak kalınlığında şerit şerit keselim.
Her bir şeriti baş ve uç kısımlarını aksi istikamette olacak şekilde uzatarak buralım
ve sonrasında rulo olarak saralım..
Diğer şeritler içinde aynı şeyleri uygulayalım..
Tepsi mayası için tepside yarım saat kadar dinlendirelim üzerine yumurta sarısı sürüp 200 derecede üzerleri kızarıncaya kadar pişirelim..
Altta görüyorsunuz büyük olanlar ilk yöntemle yapılanlar küçükler ikinci yöntemle yapılanlar..
Yapım aşamaları gözünüzü korkutmasın; bu çörekleri hamur açmamış birisi bile çok rahatça yapabilir..
Dondurucuda ,elinizin altında bir şeyler hazırda olsun derseniz bu lezzet ideal bir lezzettir..
Dolaptan çıkarıp tavada ya da fırında yumuşayıncaya kadar ısıtmanız kafidir..
Sıcacık bir çayın yanında afiyetler olsun efendim..
Hamur işlerine haşhaşı çok yakıştırıyorum. Çok kışkırttı bu çörekler beni :)
YanıtlaSilEllerine emeklerine sağlık.
Teşekkür ederim Papatyacım; Bende aynı şekilde tatlıda da tuzluda da harika oluyor..
SilYanında da çay
YanıtlaSilOhhh miss:)
Çayla iyi gider bi de açık hava da olursa mis..
SilELLERİNE SAĞLIK CANIM DENEYECEĞİM SEVGİLER HEPSİ BİRBİRİNDEN NEFİS GÖRÜNTÜLER
YanıtlaSilTeşekkür ederim ..
SilEllerinize sağlık çok lezzetli görünüyorlar....Sevgilerimle,
YanıtlaSilSevgiler benden, aynen öyle oldular..
Silçok güzel gözüküyorlar ellerine sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim tokide ki ses..
Silvayy çok güzel görünüyorlar.. Ben de haşhaş yerine küncü ezmesiyle yapıyorum.
YanıtlaSilbu şekilleri de sevdim :)
Ellerine sağlık canım..
Küncü dediğiniz kavrulmuş susam değil mi? Oda olur tahinde olur lezzet tavan yapar o şekliyle de.. Teşekkür ediyorum..
SilEllerine sağlık arkadaşım,harika olmuş çörekler...bu bizim yörenin ketesine benziyor...bizde içine yağda kavrulmuş un konur,şekil aynı....sevgiler afiyet olsun...
YanıtlaSilEvet biliyorum unlu ketenizi..
SilErzurum'lu bir arkadaşım vesilesiyle tadına bakmıştım bir tarihte.. Unlusuda ayrı bir güzel oluyor..
harika olmuşlar, pastane ayağımıza gelmiş :) ellerinize sağlık canım, sevgiler :)
YanıtlaSilmerhabalar tarifiniz çok ilgimi çekti birazdan yapıcam:)))birde şunu sormak isterim aynı hamur malzemesi ama haşhaş yerine tahin şeker karışımı olurmu sizce??
YanıtlaSilEbru Hanım yorumunuzu çok geç gördüm galiba siz çöreklerinizi yapmışsınızdır büyük ihtimalle..
SilBen yine de cevap vereyim yapmadıysanız ya da yapacaklara fikir olsun.
Haşhaş yerine tahin şeker ikilisi de çok güzel olur tabii neden olmasın .
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilHaşhaş li yaptım ve muhteşem oldu teşekkür ederim tarif için ve yapmayanlara da mutlaka denemelerini tavsiye ederim.tekrar teşekkürler
YanıtlaSilÇörekleri yaptım harika oldular ve tadına bakan herkes evlerine gidip onlara da yapmamı bekliyor.herkese tavsiye ederim ve tarif için çok çok çok teşekkür ederimm. Bundan sonra takipcinizim:)))))
YanıtlaSil