Yaz aylarının bitip sonbahar aylarına girdiğimiz şu günlerde kışlık hazırlıklarınız son hızla devam ediyor farkındayım..
Harıl harıl kış için neler yapabilirim, dondurucuya neleri nasıl koysam ,tarhana nasıl yapılır ya da domates sos nasıl yapılır gibi aramalarla bloğu karış karış gezdiğinizin farkındayım..
İyi de yapıyorsunuz fırsat bu fırsat taze taze domatesleri ,biberleri patlıcanları ya da kompostolukları değerlendirmenin tam zamanındayız.
Rabbim ağız tadıyla tüketmeyi de nasip etsin inşallah..
*
Aslında benim de şu sıralar sizden bir farkım yok..
Son 3-4 senedir bendeki kışlık hazırlık gayretini görmelisiniz..
Hazırlarken aslında yoruluyorum ama çokta zevk alıyorum..
Bunda eşimin yardımlarının da payı var haksızlık etmeyeyim.
Soslar, tarhana, reçel, marmelatlar ve kompostoluklar bir kaçta turşu ekledim mi yeter sanırım..
Sizde farklı neler var?
Aslında bloğu ziyaret eden herkes yorum bölümüne kışlık neler yaptığını yazsa
fikir olarak iyi olmaz mı ne dersiniz? Hadi bakalım sessiz izleyici pamuk eller klavye ye..
Bugün size daha önce tarifini verdiğim Lutenitsanın kardeşi Ajvar'ın tarifini vereceğim..
Ajvar da Lutenitsa gibi kahvaltılık bir sos yapılışları da hemen hemen aynı ama bir kaç malzeme eksik.
Ajvar özellikle balkan ülkelerinde evlerde çok yapılan hafif acılı közlenmiş biber patlıcan ve domatesle yapılan ezme bir sostur..
Malzemeler
2 kilo domates
3 kilo kırmızıbiber
2 kilo patlıcan
3 iri kuru soğan
1 baş sarmısak
Yarım çay bardağı sirke
1 çay bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı zeytin yağı
1 yemek kaşığı toz şeker
Tuz ,karabiber
Yapılışı
Patlıcan ve kırmızı biberleri fırında közleyip kabuklarını soyalım..
Ufak ufak doğrayalım..
Kuru soğanı ve sarmısakları minik minik doğrayalım sıvı yağda yumuşayana kadar kavuralım.
Domatesleri yıkayıp rendeleyelim ve kavurduğumuz soğana ilave edelim.
Közleyip, doğradığımız patlıcan ve biberleri de kaynamaya başlayan domatese ilave edelim.
Bu şekilde de sosumuzu bir kaç taşım kaynatalım..
Ajvar sosumuzu el blenderi ile sürülebilecek kıvama getirelim..(üst fotoda gördüğünüz gibi)
Sosumuzun hala suyu varsa suyunu çektirene kadar kaynatalım.(Ben domateslerin suyunu süzdürdüğüm için çok fazla kaynatmaya gerek duymadım)
Kaynatma işlemimiz bitince soğumasına fırsat vermeden temiz kavanozlara sosumuzu yeteri kadar koyalım ve kapaklarını sıkıca kapatıp kavanozları ters çevirelim..
Bir gün bu şekilde ters olarak bekletelim ki kapaklar sıcaklığın etkisiyle sıkıca kapansınlar..
Sosumuz bu şekilde kışlık olarak kullanıma hazırdır..
Kavanozlarımızın kapaklarını ertesi gün sıkıca kapanmış mı kontrol ettikten sonra serin ve güneş görmeyen bir yerde saklayabiliriz..
Bir kaç önemli nokta........
*Domatesi rendeledikten sonra bir süzgeç üzerinde bekleterek suyunun süzülmesini sağlayın ve bu şekilde kullanın. Bu şekilde çok sulu olmayan bir sos elde edebilirsiniz. Süzülen suyu ise daha sonra çorba yada yemek yaparken kullanabilirsiniz..
*Bu sos özellikle kahvaltıda ,et ve tavuk yemeklerinin , makarnanın yanında ve hatta kanepelerinizin üzerinde sunulabilecek bir sostur..
* Ajvar sosunu kışlık değilde yemek için günlük yapacaksanız malzeme miktarını azalttıktan sonra sosu kavanoza koyduğunuz zaman ağzını zeytinyağı ilave ederek kapatırsanız buzdolabında uzun süre bozulmadan dayanacaktır.
*Soslarınızı yarım litrelik ya da 250 litrelik kavanozlara koyarsanız bozulmadan kolayca tüketebilirsiniz..
*Sos acılı da güzel olur acılı seviyorsanız acı biber ilave edebilirsiniz.
* Közleme işlemini fırın yerine köz ateş üzerinde yada mangalda yaparsanız sosunuzun aroması daha lezzetli olacaktır..
........Afiyet Olsun........
Ellerien sağlık ve afiyetle. Yazmayı çok isterdim. Bana eşim yaptırtmıyorkii.:( Gerek yokmuş. tazeymiş herşey. Sosları salçayıda kayınvalidem yapar..Oğlum yeşilliğin y sini yemez :( Özeniyorum ama.. Ağız tadıyla yersiniz. Biraz bizede getirirsinizartık.. Ellere sağlık..
YanıtlaSilNursevin abla; bazen iş eşlere kalsa hiç bir şey yaptırmayacaklar aslında.. Antalyada olman aslında daha bir avantaj taze taze kışlıkları hazırlamak için malzeme bulabilirsin.. Eşiniz haklı olsa da kışın üretilen yiyecekler mevsiminde üretilen gibi olmaz bence. Sizi yormak istemiyor sanırım.. Antalya'ya gelebilsem size de getirmek isterdim tabii ama önümüzdeki günlerde bu konuda blog takipcilerime bir hediye çekilişi yapmak istiyorum belli mi olur belkide sana çıkar..
Sileline sağlık çok güzel görünüyor.benim yaptıklarımı soracak olursanız.ben
YanıtlaSil1.domates sos yaptım ama sadece domates benimkiler domates çorbasını çok seviyor birde ben yemeklerde domatesi çok kullanıyorum yemeklere katıyorum.
2.dondurucuya bamya,fasülye,barbunya közlenmiş biber,mısır koydum(kışın tekrar kaynatıp terağağı karıştırıyorum bardağada koyunca kızımın çok sevdiği bardak mısır oluyor)
3.erik kompostosu yaptım başka neleri kavanozluya bilirim diye araştırmalıyım.(ben anneminde yaptığı gibi:erikleri az suyla kaynatıp süzgeçten geçiriyorum.tekrar kaynatıp kavanoza koyup ters çeviriyorum.soğuyana kadar battaniyeye sarılı kalıyorlar.sonra kaldırıyorum.kışın çok pratik oluyor.benim gibi meyve suyunu çok seven bir kızınız varsa elinizin altında oluyor.
4.birde tarhana yoğurdum.ama daha kurutmadım perşembe günü inşallah
aslında kurutmalıkta yapasım var ama perşembe buranın pazarı var her perşembe bir şey yaptım bu perşembe bakalım neler yaparım
sevgiyle kalın
Maşallah daha ne olsun Rabbim ağız tadıyla tüketmeyi nasip eder inşallah..
SilTarhanayı kurutmadan mı yapıyorsunuz..(Yanlış mı anladım acaba?)
Değişik kışlık kahvaltılık sos arıyordum,bu sos hoşuma gitti.Önümüzdeki hafta sonu yapacağım inşallah..Ben kışlık olarak;
YanıtlaSil1- Domates suyu yaptım,
2-Dondurucuya bezelye,bamya,barbunya ve çok az taze fasulye koydum,
3-Kahvaltılık sos yapıcam kısmetse
4-Turşu ve tarhanada annemden gelir:) Sevgiler..
Bağnu Hanım; ben bu sosu geçen senede yapmıştım hatta neden daha fazla yapmadım diye de bir hayli hayıflanmıştım..
SilŞiddetle bu sosu yapmanızı öneririm..
Özellikle kahvaltıda kaşık kaşık gidiyor..
Annelerimiz baştacı onlar olmasa ne yapardık bilmiyorum.
sevgi ablacim ellerine saglik gecen seneki sosunuda hatirliyorum persembe gunu pazar kuruluyor nasipse deniycem pek degisik degil ama. aci sos erik receli fasulye yagli tursu ve kizilcik marmelati incir receli tarcinli yaptiklarim senin yaptigin hersey cok guzel face gordum blog panelinde goremedim bu kaydi
YanıtlaSilMavicim facedede link olarak paylaştım bu tarifi göremedim demişsin ama bende neyi göremediğini anlayamadım..
Silmerhaba sevgi hanım kışlık için dolma biberi tuzlu su ile salamura yaparak saklıyorlar dondurucuda çok yer kaplıyorlar bir komşuda yemiştim gayette güzeldi taşındıkları için tarifini alamadım eğer biliyorsanız yaparsanız sevinirim meryem
YanıtlaSilMeryem dolma biberi salmurasını bilmiyorum.Ama buzdolabı poşetine yeterince doldurduktan sonra poşetin havasını tamamen alırsan vakumlanmış gibi çok yer kaplamıyor..
SilAltta linkte paylaşmıştım bir bak istersen..
http://sevgidenesintiler.blogspot.com/2012/09/kslk-hazrlklar-bolum-2-dondurucuda.html
bende öyle yapıyorum dondurucum ufak olduğu için herşey içine sığmıyor okişiyi bulursam sorucam sizede yazarım
YanıtlaSilÖğrenirseniz paylaşmış oluruz sayenizde.Dondurucusu olmayanlar içinde değişik bir çözüm olabilir..
Silhttp://pinarintarifdefteri.blogspot.com/guzel kahvaltılık bır sos oluyor...et ve tavuk yemeklerının yanında güzel yakışıyor... canım ellerine sağlık...
YanıtlaSilTeşekkür ederim..
Silmerhaba bende patlıcan, kabak, biber kuruttum dolmalık. domates sos yaptım sizin lutenitsa sosunuzdan yaptım bol miktarda birde damates kuruttum birazını değirmende çektirip toz domates yapacağım vebugün bulgur kaynatacağım nasipse yarında tarhana var sırada kızatmalık biber kurutmayı düşünüyorum yoğurtlaması çok güzel oluyor birde reçel yapıp satıyorum onun için istemediğiniz kadar reçel var
YanıtlaSilHatice Hanım; bu kadar kurutma işlemi yapabildiğinize göre nemli olmayan bir yerdesiniz sanırım..Şanslısınız.
SilToz domateste çok güzel bir fikir çok hoşuma gitti..
Sizinde maşallahınız var hanımlarımız çok hamaratlar ne güzel..
kışlık domates sosu arıyordum.tarif güzele benziyor.sadece aklıma takılan patlican ve biber ekleniyorya blendırlanmasa nasıl olur....
YanıtlaSilOlur olur sürmelik olmaz sadece kaşık kaşık yersiniz sizde lezzette hiç bir kayıp olmaz..
SilSelamlar bende taze fasulye turşusu yaptım kışın kavurmak için,bahcemde yetiştirdigim yeşil domateslerden turşu kurdum,çesitli reçeller yaptım,domates sosu yaptım,tarhanayi türkiyeden aldim almanyada hicbir sey kurutulmuyor,kilbiberleri actifry de az yagla sarimsakla kizartarak kavonozlara koydum,bahcemde kozledigim patlican ve biberle ajvar yaptim ama ben icine sirkede koyuyorum,topladigim üzüm yapraklarını salamura yaptim ben derin dondurucudan çıkan hiçbir seyi lezzetli bulmuyorum :) hepinize kolay gelsin kızlar ;)
YanıtlaSilSelamlar bende taze fasulye turşusu yaptım kışın kavurmak için,bahcemde yetiştirdigim yeşil domateslerden turşu kurdum,çesitli reçeller yaptım,domates sosu yaptım,tarhanayi türkiyeden aldim almanyada hicbir sey kurutulmuyor,kilbiberleri actifry de az yagla sarimsakla kizartarak kavonozlara koydum,bahcemde kozledigim patlican ve biberle ajvar yaptim ama ben icine sirkede koyuyorum,topladigim üzüm yapraklarını salamura yaptim ben derin dondurucudan çıkan hiçbir seyi lezzetli bulmuyorum :) hepinize kolay gelsin kızlar ;)
YanıtlaSilTaze fasulye turşusu biz Karadenizlilerin baş turşusudur..Kavurmasını da pek sevilir..Maşallah kışlıklarınızı hazırlamışsınız sizde.. Dondurucu için arada değişik düşünceler çıkabiliyor ama ben dondurucuya koyduğum lezzetlerden hiç şikayetçi değilim tadları hiç bozulmuyor..
SilMerhaba.. Bu sosu hazır almıştım ve beğenmiştim lakin verdiğiniz tarifle dün yaptım mükemmel ama mükemmel oldu ellerinize sağlık tabi benimde :))))
YanıtlaSilSirkeyi nerede kullanıyorsunuz? Temizleme için olabilir mi?
YanıtlaSilSirkeyi temizlikte kullanmıyoruz tabii ki .. Tarifte yazmamışım farketmişsiniz bende sayenizde farkına vardım..
SilSirkeyi sosa kavanozlama işlemine geçilmeden ilave edip karıştırabilirsiniz..
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilHer sey cok guzel..Emeğinize sağlık.. Kocaeli den sevgiler.. Lutfiye
YanıtlaSilSirkeyi ne zaman katacaz
YanıtlaSil