Kışlık katkı maddesiz, tamamen ev ve el yapımı yiyecekler hazırlamaya devam ediyoruz..
Domateslerin en güzel ve en çok olduğu şu günlerde biraz yorulalım ki
kış aylarında sağlıklı yemekler yapabilelim.
Bu ay sos, menemen, salça ve diğer hazırlıkları yapmak için en uygun aydır.
Bugün sizlerle domates salçası yapımını paylaşacağım..
Biz domatesleri kaynağından bahçeden aldık. Mis gibi domates domates kokuyorlardı..
Bu arada pazarda şahit olduğum ufak bir diyaloğu anlatmadan geçemeyeceğim..
Domates seçiyordum. Yanımda da başka bir bayanda seçiyor..
Satıcı yanındaki bayana salçalık domatesi olduğunda bahsetti.
Yanımdaki bayan, amaan kim uğraşacak salçayla, hazır salçaya nolmuş dedi veririm paramı alırım salçamı hiçte uğraşamam demez mi ..
Şaşırdım kaldım..
Tabii herkes salça yapmak zorunda değil yapamayabilir de.
Beni şaşırtan kadının duyarsız ve bilinçsiz cevabıydı, hazır salçaya olan bu güveni bu zamanda anlaşılabilir gibi değil..
Gelelim ev yapımı doğal ve de katkısız domates salçamızı anlatmaya.
Domates salçası iki şekilde yapılıyor..
Anadolu usulü güneşte bekleterek veya şehir usulü kaynatarak..
İkisine de aşağıda değindim hangisi işinize gelirse onu yaparsınız..
Domateslerin en güzel ve en çok olduğu şu günlerde biraz yorulalım ki
kış aylarında sağlıklı yemekler yapabilelim.
Bu ay sos, menemen, salça ve diğer hazırlıkları yapmak için en uygun aydır.
Bugün sizlerle domates salçası yapımını paylaşacağım..
Biz domatesleri kaynağından bahçeden aldık. Mis gibi domates domates kokuyorlardı..
Domates seçiyordum. Yanımda da başka bir bayanda seçiyor..
Satıcı yanındaki bayana salçalık domatesi olduğunda bahsetti.
Yanımdaki bayan, amaan kim uğraşacak salçayla, hazır salçaya nolmuş dedi veririm paramı alırım salçamı hiçte uğraşamam demez mi ..
Şaşırdım kaldım..
Tabii herkes salça yapmak zorunda değil yapamayabilir de.
Beni şaşırtan kadının duyarsız ve bilinçsiz cevabıydı, hazır salçaya olan bu güveni bu zamanda anlaşılabilir gibi değil..
Domates salçası iki şekilde yapılıyor..
Anadolu usulü güneşte bekleterek veya şehir usulü kaynatarak..
İkisine de aşağıda değindim hangisi işinize gelirse onu yaparsınız..
Malzemeler
20 kilo olgun domates
3oo gr kaya tuzu
Yapılışı
Domatesleri iyice yıkayıp temizleyelim..
Temizleyip saplarını çıkarttığımız domateslerin küçük olanları ortadan ikiye bölerek daha büyük olanları da bir kaç parçaya bölerek dilimleyelim.
Büyükçe kapaklı bir kaba bu domatesleri yerleştirelim.
Domateslerin yumuşayıp erimeleri ve kabuklarının ayrılması için 3-4 gün kadar bekletelim..
Arada sırada domatesleri karıştırırsak üzeri kabuklanmamış olur..
Domatesler kabuklarından kolayca ayrılıp ezilecek kıvama geldiği zaman kabuk ve çekirdeklerinden ayırmak üzere geniş bir süzgeçten geçirelim. Çıkan posayı atalım.
Süzgecin altında kalan domates suyu ve tabii püreyi birbirinden ayırmak üzere süzmek için bez süzme torbalarına dökelim..
Daha önce sizlerle menemenlik harç hazırlarken kabuklarından yaptığım salçada burada paylaşmıştım..
Torbanın ağzını sıkıca bağlayıp bir yükseltiye asalım altına da suyun damlaması için bir leğen koyalım domateslerin sarı suyu püreden ayrılabilsin..
Domatesin sarı suyu püresinden ayrıldıkça süzme torbasında salça özü kalacaktır..
Bu aşamadan sonra salçanın yapılış aşaması size kalmıştır..
İsterseniz salçanızı tuz ilave ederek geniş tepsilere koyun fazla suyunu çekmesi ve kıvamını bulması için güneşte bekletin. Arada sırada karıştırmayı unutmayın ve tabii üzerini çok ince bezlerle(beyaz tülbent dokusunda ) kapatın ki toz toprak karışmasın..
Bu şekilde 4-5 günde salçanın suyu gidecek kıvamını bulacaktır.
Ya da
İsterseniz de salçanızı büyük bir tencereye alın tuzunu da ilave ederek iyice suyunu çekene kadar sık sık fokurdatarakve tabii karıştırarak kıvamlandırın.
Salçanın tuz ölçüsü dayanması açısından tuzluya yakın olacak.
Tam salça kıvamına gelen salçamızı sıcak sıcak kavanozlara paylaştıralım ağızlarına sıvı yağ koyarak sıcak kapaklarla sıkıca kapatalım ve kavanozları ters çevirelim.
*Domatesin cinsine göre elde edilen salça miktarı değişebilir. Sulu domateslerin salçası az olur. Etli domatesler salça için daha uygundur. Salça yapımı için armut domatesler daha etli olduğu için genelde tercih ediliyor. Ama tombul domateslerde daha lezzetlidir. Tercih sizin.
* 20 kilo armut domatesten 2,5 -3 kilo kadar salça elde edebilirsiniz..
*Salça için lezzetli domates kullanırsanız salçanız da lezzetli olur.
* Salçayı güneşte kurutma usulünde günde bir iki defa karıştırmanız gerekiyor.Karıştırmazsanız salçanın üzeri kabuklanır ve küf oluşur amman dikkat..
* Salçayı fazla yapacak ve uzun süre saklayacaksanız tuzunu fazla atmanızda fayda var..
* Cam kavanoz salçanın sağlıklı saklanmasında en iyisidir. Salça kavanozu açıldıktan sonra bozulma daha çabuk gerçekleşir. Bu nedenle yarım kiloluk cam kavanoz tercih ederseniz kavanozu açtıktan sonra tüketmeniz daha çabuk olacak, salçanın bozulmasına fırsat vermemiş olacaksınız.
Kışlık soda şişelerinde hazırladığım domates sos tarifim için burayı
Biberli domates sos için burayı
Kahvaltılık sos salça LUTENİTSA için burayı
Biber salçası için burayı
Tüm kışlık hazırlıkları bir arada görmek içinse burayı tıklamanız yeterlidir..
.............Afiyet Olsun............
ellerinize sağlık nefis görünüyor,sağlıkla afiyetle yiyin inşaAllah.domatesleri 3-4 günkabukları çıksın diye bekletirken ekşimiyorlar mı?
YanıtlaSilEmine; teşekkür ediyorum. Domatesleri bekletmemizdeki sebeplerden biride aslında azıcık ekşimeleri ve salçadaki o tada ulaşmaları..
Silbende aynı seyi düşündüm bozulma olmuyormu balkondamı içeridemi bekletiyoruz ve agzı kapalımı acıkmı olacak ayrıca bekletirken tuzunuda koyuyoruz değilmi yani kısacası hiçbirsey bilmeyen ve fikri olmayanlara daha net anlatırsanız sevinirim tesekkürler.
YanıtlaSilBozulma değil sadece hafif ekşiyor.. Balkonda güneş almayan bir yerde beklerse iyi olur.. Ağzı kapalı olursa toz toprak girmez koku yaymamış olur.. Ama arada sırada karıştırmayı unutmuyoruz yoksa üzerinde beyazlanma olabiliyor.. Tuz ilavesinin yarı olarak yapıyoruz.
SilSormak istediğiniz başka bir şey varsa sorabilirsiniz.. Konu kolay ama azıcık teferruatlı..
ohhh mis gibi olmuş
YanıtlaSilellerine sağlık canım
Ellerinize sağlık, kışın afiyetle tüketmeniz dileği ile...
YanıtlaSilsize bir sorum olacak daha önce yaptığınız domates konservesi tarifini okudum bende o şekilde yaptım ancak hepsi kapağından sızdırdı onları tekrar kapatıp kaynatsam olurmu
YanıtlaSilDomates konserveniz eğer birkaç gün şişe içinde bekleyip asitlenmemiş ise tekrar kaynatıp yeni ve sızdırmayan kavanozlara koyabilirsiniz..Asitlenme varsa tekrar kullanmayın derim..
SilSevgi Hanım kaya tuzu ile salamura tuzu aynımıdır? Teşekkür ederim
YanıtlaSilŞeyda
Şeyda aynıdır canım..
SilOh oh mis gibi doğal salçalar ,kaynatmadan güneşlendirerek yapmayı tercih ederim d vitamini depoluyor içine.
YanıtlaSilellerinize sağlık sevgiler
ılk defa salca yapTIM , ılk once domateslerı rondadan gecırdım ve tulbente koydum az gunes alan yere astım ve sarı suyunu akıttım . daha sonra TEPSIYE YAYIP KURUTTUM DOGRUMU . YAPABILMISIM MI :) BU ARADA BIDE KAYNATARAK YAPIYORLAR ARASINDAKI FARK NEDIR ACABA ?
YanıtlaSilİki salça arasındaki fark ikincisinin daha pratik kısa yolla hazırlanmış olması..İlki suyu alındığı için daha bir salça kıvamında oluyor.. Nasıl yaparsanız yapın salçanız katkısız ve doğal olacak içiniz daha rahat olacaktır..En güzeli her zaman ev yapımı el emeği olandır..Afiyetle tüketin salçanızı inşallah bu arada adınızı da yazın yorumunuza olmaz mı?
SilDomates diyarı bir memlekette yaşıyorum doğal olarak salçalarımız da meşhurdur. Biz salça işine bir günümüzü ayırırız ama arada bekleme falan yok. Sabah başlanır akşam biter. Ama evde değil, bahçelerimizde ya da evimizin arkasındaki bahçelerde kazanlarda yapılır. Domatesler yıkanır ve ortadan ikiye kesilir. keserken çıkan suyuyla birlikte kazanlara konulur. Kazanın altı yanıyo tabi. Tokaçlarla karıştırılarak yaklaşık bi kaç saat domatesin iyice erimesi sağlanır. Ardından kazan ocaktan alınır ve eriyen domates salça makinelerinden geçirilir. Artık bu makineler her yerde satılıyor. Eskiden elle kevgirden geçiriridik. Makine posayı bi tarafa domates suyunu bi tarafa atıyor. Geçirilen domates suyu ocakta kazanda tekrara sürekli karıştırılarak kaynatılıp salça kıvamına gelir, sona doğru tuzu eklenir ve kazan ocaktan indirilince hemen sıcak sıcak kavonozlara doldurularak ters çevrilir. Mis olur mis.. Biber salçasınız da aynı yöntem yaparız bu arada..
YanıtlaSilBiz de biber salçasına karıştırmak için yapıyoruz ama hazırlardaki tat olmuyor . Ben kısır yaparken mantı sosunda pizza yaparken hazırını alıp kullanıyorum ama inanın elim titreyerek kullanıyorum. Hazıra yakın bir tarifiniz var mı (Songül)
YanıtlaSilmerhaba ben evde domatesle biberi bir arada kaynatıp önce rondodan sonra süzgeçten geçirip salça yaptım daha sonra güneşe koydum fakat üstü bembeyaz oldu bu salçamın bozulduğu ve kullanamayacağım anlamına mı geliyor acil cevap verebilirseniz çok sevinirim
YanıtlaSilSalça harcınızı ara ara karıştırmadınız sanırım karıştırmayı unutunca beyazlama olabiliyor..Üzerindeki beyazlayan kısmı alıp atın..
SilDomates Çekme Makinesi ile kilolarca domatesi dakikalar içerisinde domates püresine dönüştürebilirsiniz. Kabuksuz ve çekirdeksiz domates salçaları için 0212 269 57 63 . Buluş Çildan Makina
YanıtlaSilMerhaba
YanıtlaSilMerhaba, tarifinizi çok beğendim ve bu gece uygulamaya geçirdim :) Fakat tarifinizde domatesler doğrandıktan tuz atılacak yazmıyordu o yüzden ben de tuz atmadım hiç ama yorumlarınızın birinde tuzun yarısı diye bir ibare var. Tuz şart mıydı? Sizce ben yarın ilk karıştırma anında tuz atayım mı biraz? Yoksa iş işten geçti de kaynatma anında mı atayım tüm tuzu? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
YanıtlaSilHava çok sıcak ve nemli o yüzden tuz atın derim ben.. Yumuşayana kadarda ara ara karıştırın üzeri beyazlamasın..Adınızı yazarsanız sevinirim..
Silbiz domates salçasını makinada çekerek yapıyoruz domatesleri kabuklarıyla beraber makinaya atıyoruz hepsi çekildikten sonra kaya tuzunu atıp geniş tepsilere döküp dama güneşe bırakıyoruz günde 2 3 defa karıştırarak kuruyana kadar bekletiyoruz yani suyunu çekip salça kıvamına gelene kadar bu kadar ve kesinlikle ekşi bir tat olmuyor kabuklarıyla bekletildiği zaman ki kimisi 1 haftayıda geçkin bekletiyor çok ekşi bir tadı oluyor
YanıtlaSilKardes bilgiler için teşekkürler. ..ben yaptım 2 gün bede beklektikten sonra kaynatım.ara ara az miktarda su saldı. Sürekli karıştırdım. Etrafa hiç sicrayacak kadar fokurdamadi.1.5 saat sonra sıcakkanlı kavanoza koyup ters çevirdim.benimkiler neden fokurdatarak kaynağı? Nerede hata yaptım acaba?cevap yazarsaniz çok sevinirim.
YanıtlaSilMerhaba ev yapimi domates salcasi kac ay dayanir
YanıtlaSil