19 Eylül 2013 Perşembe

Kışlık Közlenmiş Kırmızı Biber Turşusu


Kışlık hazırlık için kırmızı biber çok kullanılan bir sebze..
En başta harika salçasını yapabilirsiniz.Uğraşamam derseniz pratik yoldan salçasını yaparsınız.
Közleyip direk dondurucuya koyabileceğiniz gibi(bakınız burası) , kahvaltılık sos lutenitsa ve ajvar'ın içinde de harika bir lezzet oluşturur..
Ben her sene oldu gibi bol miktarda yemeklik doğrayıp poşetledim ve dondurucuya kaldırdım..
 Normal turşuda kullanabileceğiniz gibi, bugün anlatacağım gibi közledikten sonra sirkeli yağlı turşusunu da yapabilirsiniz.
Bu turşuyu kahvaltı dahil her öğün zevkle yiyebilirsiniz..

Malzemeler
5 kg kırmızı biber
1,5 su bardağı sirke
2 su bardağı sıvı yağ
Yarım çay bardağı turşuluk tuz
1 yemek kaşığı şeker
1,5 baş sarmısak
2 demet maydanoz
ve
Yarım litrelik cam kavanozlar

Yapılışı
Biberleri yıkayalım..
İsterseniz fırında 200 derecede isterseniz de mangalda köz üzerinde közleyelim..
Közlediğimiz biberlerin kabuklarını soyup içindeki çekirdek kısımlarını temizleyelim..
Kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkardığımız kırmızı biberleri 2 parmak genişliğinde dilimleyelim..
Sarmısakları temizleyelim.
Tencereye sıvı yağ, sirke, tuz ,şeker ,sarmısakları alalım ,tuz ve şeker eriyip sıvı fokurdamaya başlayınca doğradığımız kırmızı biberleri bu sıvının içine alalım ve karıştıralım...
Maydanozun bir demetini çok küçük veya çok büyük olmayacak şekilde doğrayalım, ilave edelim.
Yarım litrelik temiz cam kavanozlara karışımı özellikle sıcak sıcak paylaştıralım kapaklarını sıkı sıkı kapattıktan sonra temiz bir bez üzerine ters çevirelim..
Kavanozları bu şekilde tamamen soğuyuncaya kadar bekletelim..
Kırmızı biber turşunuzu açılmamış haliyle güneş görmeyen serin bir yerde saklayabilirsiniz.
Kapağını açtığınız turşuyu buzdolabında muhafaza etmeniz gerekir..

  
*Kırmızı biberleri imkanınız olursa köz üzerinde közlemenizi lezzet açısından özellikle tavsiye ederim.. 
*Közlediğiniz biberlerin kabuklarını kolayca soyabilmek için; közledikten sonra sıcak sıcak bir poşette hava almayacak şekilde 20 dakika kadar bekletmeniz yeterli olacaktır..  

.......Afiyet Olsun......

14 yorum:

  1. közlenmiş biberi çok sviyorum turşusunu çok merak ettimm :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eda hanım aslında bu turşudan öte el altında daima hazır bir meze gibi bir şey..

      Sil
  2. Elinize sağlık hem hijyen olarak hem de kolaylık olarak çok iyi oluyor bu hazırlıklar. Ben de közledikten sonra streçe sarıyordum kolay soyuluyordu ama bir yerde okudum sağlık açısından son derece sakıncalıymış. Naylonun bibere sinme olayı herhalde. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlhan Bey bu konuda haklısınız plastık maddeler sıcaklıkla yiyeceklere nüfuz edebiliyor.. Biz saklama işlemini plastikte yapmıyoruzz sadece bir kaç dakika bekletiyoruz ama bu anlamda içimizin rahat etmesi için kapaklı bir saklama kabı da sıcaklığı içinde hapsedeceği için iş görür diye düşünüyorum..

      Sil
  3. İYİ GÜNLER BEN ELİF KÖZLENMİŞ BİBER TURŞUSUNU ÇOK MERAK EDİYORDUM VE YAPMAK İSTİYORDUM SAĞOLUN TARİFİ KOYMUŞUNUZ DENEYECEĞİM İNŞLLH GÜZEL OLUR.O KADAR GÜZEL TARİFLERİNİZ VARKİ MAŞAALLAH İYİKİ SİZİ KEŞFETMİŞİM.LUTENİTSA KAHVALTILIK SOSU DA DENEDİM DEĞİŞİK BİR SOS BEN VE ÇOCUKLAR BEĞENDİ AMA BİRAZ SİRKE TADI AĞIR BASTIĞI İÇİN BAZILARINA DEĞİŞİK GELDİ AMA GÜZEL.YAPIMI BİRAZ ZAHMETLİ MUTFAK BATTI ONU YAPARKEN ETRAFA ÇOK SIÇRIYOR.SİZİN SİTEDE GÖRDÜĞÜM HERŞEYİ MUTLAKA DENİYORUM.BEN BU SİTEYE ÜYE OLMAK İSTİYORUM AMA NASIL OLUCAM BİR TÜRLÜ BECEREMEDİM SİTEYE KATILIN BÖLÜMÜNE GİRDİM AMA YAPAMADIM NEYSE AKŞAM EŞİMLE BİDAHA DENİYCEM BEN PEK ANLAMIYORUM.:)İYİ GÜNLER.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elif Lutenitsa da sirke miktarı aslında damak tadına bağlı..Bir dahaki yaptığınız da yavaş yavaş ekleyin ve tadın ona göre ayarlayın..

      Sil
  4. iyi günler ben yine elif sizden bi ricam olucak közlenmiş patlıcanın konservesi olurmu yada dolaba nası koycaz birde kahvaltılık
    çemen tarifi istiyorum inşallah yazarsınız şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elif közlenmiş patlıcanında konservesi olur tabii..Onuda paylaşalım bir ara.
      Çemen yapmıştım ama ftoğraflayamadım fırsat bulursam inşallah..

      Sil
  5. Bende közledim ama hiç turşusunu denememiştim en kısa zamanda deniycem.Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  6. Ben közlenmiş biberleri sadece dındurucuya atıyorum. Nedense hiç cesaret edemem biber konservesine , domates konservesi yaptığım halde ! Çocukluğuma inmek lazım sanırım :) keyifle tüketin efendim

    Sevgiler

    Aylin Durmaz Akın

    YanıtlaSil
  7. Aylin; domates konservesi yapıyorsan biberi de pek ala yapabilirsin aslında.. Çocukluğunda konserveyle ilgili kötü anıların mı oldu acaba?..Değişiklik iyidir deneyip görmek lazım..
    Teşekkür ederim efendim ..

    YanıtlaSil
  8. ben havva bir yerde bir bardak suyla haşladıktan sonra kurulduğunu okudum hatta yarın yapmayı düşünüyordum sizce güzel olurmu

    YanıtlaSil
  9. közlenmis biber turşusunu yaptim çok lezzetli olmştu dün bitti. bugün tekrar yapacagim. hanima çok teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  10. ben naciye közlenmiş biber turşusun yaptim çok lezzetli olmştu dün bitti. bugün tekrar yapacagim. bilgileriniz icin teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...