Kızartmayı sevmeyenimiz pek yoktur sanırım..
Yağlı olmasından dolayı azıcık çekincemiz olsa da onunda çaresine bakabiliyoruz.
Bizim evde çok yapılmaz ama;
hazırda soslu kızartmanız olsa yemeğinizin olmadığı bir anda ,ya da kahvaltıda ne yapayım dediğiniz bir anda ortaya çıkarabileceğiniz bir lezzet, kimse hayır demez sanırım..
*
İşte bu amaçlarla mevsimindeki lezzetlerle bende bir kaç kavanoz soslu kızartma
hazırlayıp kilerime kaldırdım..
Bakalım kimlere nasip olacak..
Malzemeler
2 kilo patlıcan
1,5 kilo sivri biber
3 kilo etli domates
3-4 diş sarmısak
Tuz
Kızartmak için sıvı yağ
ve
Kavanozlar
Yapılışı
Patlıcanları yıkayıp kabuklarını soyalım..
Çok ince olmayacak şekilde doğrayalım ve acısının çıkması için
tuzlu suda 20 dakika kadar bekletelim..
Siyah suyu çıkan patlıcanları tekrar yıkayalım ve kurulayalım..
Sıvı yağda kızartalım fazla yağını çektirmek üzere kağıt havlu üzerine çıkaralım..
Sivri biberlerimizi buradaki gibi fırında kızartalım..(isterseniz bunu da yağda kızartabilirsiniz)
Domatesin kabuklarını soyalım ve çok iri olmayacak şekilde küp küp doğrayalım.
Genişçe bir tencereye 4 yemek kaşığı sıvı yağ koyalım ve sarmısakları rendeleyerek kavuralım..
Doğradığımız domatesleri bu sarmısaklı yağa ilave edelim ,domates helmelenene kadar pişirelim..
En son kızarttığımız patlıcan ve sivri biberleri ilave edelim,
tuzunu da ilave ederek 1-2 dakika kadar fokurdatalım..
Soslu kızartmamızı kaynar kaynar kavanozlara dolduralım.
Kapaklarını sıkıca kapatalım ve bir bez üzerine ters çevirelim..
Kavanozlar tamamen soğuyup, kapaklarının tamamen kapandığına emin olduğumuzda
güneş görmeyen serin bir ortamda saklayabiliriz.
Kışlık kızarmanız artık hazırdır..
Bu şekilde ister kahvaltıda ister akşam yemeğinizin yanında
bir çeşitiniz daima elinizin altında olmuş oluyor..
*Bu soslu kızartmaya ilave edeceğiniz sebzeler zevkinize kalmış ,sadece sivri biberle yapabileceğiniz gibi, patlıcan ve bibere kabakta ilave edebilirsiniz..
...........Afiyet Olsun............
Ellerinize sağlık.Afiyetle tüketin sevgiler..:)
YanıtlaSilDüşünsenize kışın ortasında misafiriniz geldi evde yemeğiniz yok, ilaç gibi gelir yanında bir de makarna tamam. :)) Elinize sağlık yapamıyorum çünkü yerim kalmadı artık. :(
YanıtlaSilEvet İlhan Bey; durumu çok güzel izah etmişsiniz aynen öyle,kurtarıcı yemekler bunlar..
SilHARİKASIN CANIM VE BEN İLK DEFA TARHANA YAPTIM TV DE YAPTILAR VE ÇOK MUTLU OLDUM KATKISIZ KENDİ ELİMLE TERTEMİZ SAĞLIKLI OLDU TEŞEKKÜR EDİYORUM BLOG DOSTLARIMA VE HANIMLARIN BECERİLERİ NE MUTLU İLERDE NESİLE BIRAKAAĞIMIZ GÜZEL ŞEYER BUNLAR ELLERİNİZE SAĞLIK BEN ÇOK YÖRELERİN MUTFAĞINI ÖĞRENDİĞİM İÇİN BÜTÜN KIZLARIMIZIN ÖĞRENMESİ GEREK DİYE DÜŞÜNÜYORUM TORUNUM ŞİMDİ EVLENDİ VE HERŞEYİ YAPACAĞINI BİLİYORUM PASTASI KURABİYESİ SALATASI, YEMEKLERİ VE BABAANNESİ ŞAŞIRMIŞ ANNEANNEM ÖĞRETTİ DEMŞ NE GÜZEL DEĞİLMİ MARİFETLİ HANIMLARA HAYRANIM İYİKİ VARSINIZ SEVGİLERİNİZİ KATIYORSUNUZ İŞTE BU YÜZDEN GÜZEL EĞİTİMCİ OLARAK ÇOCKLARIMIZA SAĞLIKKLI YEDİRMEK NE GÜZEL TEŞEKKÜRLER CANIM
YanıtlaSilİnsanın kendi elinin yaptığı gibisi var mıdır? Lezzetli ve de sağlıklı içinde ne olduğunu bile bile tüketmek ne güzel bir şeydir..Bunu yapan ve tadan anlar.. İşte bende kendi yaptığımın lezzetini aldıkça yaptıkça yapasım geliyor.. Bazen çok yaptığımın farkındayım ama sevdiklerimle paylaşmakta ayrı bir zevk bu vesileyle onuda tatmış oldum..
SilAcizane dediğiniz gibi bildiğimi paylaşmak ta bambaşka bir duygu yararlı olabiliyorsam ne mutlu bana.. Yorumunuz için çok teşekkür ediyorum çok mutlu ettiniz beni..
tursu, sos,salca bunlar her daim olmali diye düsüncem cok olmaz sevgim
YanıtlaSilama bu olmali erzak dolabimda. müthis bir lezzet olacagini düsünüyorum
paylasimin icin rahman razi olsun ablam.
yorum fazla yazamasamda ugruyorum her daim ;)
selam ve dua ile
Gerçektende öyle el altında hazır kızartma çok iş görür diye düşünüyorum bende.. Allah razı olsun ablam selamı aldım benden de sana olsun inşallah ..
SilTanımasam da seviyorum seni..
iyi günler ben elif bunu mutlaka deniycem inşşllah ellerinize sağlık kış bitmeden başka değişik tarifleriniz varsa bekliyoruz.
YanıtlaSilSanırım ömrünüz konserve ve kışlık hazırlamakla geçiyor. Tabi kışın da bunları yemekle :D
YanıtlaSilYorumunuz komik geldi gözünüzde çok büyütmüşsünüz..Bahsettiğiniz gibi ömrüm kesinlikle konserve yapmakla geçmiyor.. Veee asla bu yaptıklarımı tek başıma tüketmiyorum.. Evet bu tarz hazırlıkları seviyorum ama ben eşimle dostumla bu yaptıklarımı paylaşmayı da çok seviyorum..
SilBunları kavanoza değilde buzdolabı posetlerine koysak nasıl olur acaba?
YanıtlaSil