Sıcacık, ağızda kıyır kıyır dağılan bir poğaça ister misiniz?
Dere otlu ve de peynirli..
Dereotunun poğaçaya bu denli yakışacağını hiç düşünmemiştim..
Takii çocukları okula bıraktıktan sonra dönüş yolunda pastahaneden aldığım poğaçaları tadana kadar..
*
Ben bunu evde denemeliyim dedim ve poğaça listeme bir tarif daha ekleyiverdim..
Dereotu bu poğaçaya ayrı bir lezzet katıyor denemenizi tavsiye ederim..
Benim dereotu sevgimin aksine hiç mi hiç sevmeyen bir eşim var..
O kadar ki çoğu zaman masanın üzerinde bile görmeye tahammülü yok..
Yararlarını bildiğim için çocuklara özellikle sevdirmeye çalışıyorum.
Kahvaltıya arkadaşımı davet ettiğim bir gün bu poğaçaları hazırladım beğeni ile de tükettik..
Malzemeler
125 gr. tereyağı
2 yumurta (birinin sarısı dışı için ayrılacak)
1çay bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı ay çiçek yağı
3 su bardağı un
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı mahlep
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı şeker1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker1 tatlı kaşığı tuz
Dereotu ( Çeyrek demet)
İç malzeme
250 gr beyaz peynir
1 küçük boy kuru soğan
Üzerine
Çörekotu, susam
Yapılışı
Oda sıcaklığındaki tereyağını ve diğer malzemeleri yavaş yavaş ekleyerek poğaça hamurumuzu yoğuralım..
Oda sıcaklığındaki tereyağını ve diğer malzemeleri yavaş yavaş ekleyerek poğaça hamurumuzu yoğuralım..
( dereotunu en son ekleyelim) .
En son doğradığımız dereotunu da ilave edelim ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim.
Unu yavaş yavaş ilave edelim az gelirse biraz daha ilave edebilirsiniz..(miktar un kalitesine göre bazen değişebilir)
Bu arada iç harcımızı da hazırlayalım.
Peyniri ezelim ve içerisine kuru soğanı minik küpler şeklinde doğrayalım..
Hamurdan cevizden biraz büyükçe parçalar alıp elimizde biraz açarak inceltelim ve içine iç harcımızdan koyalım .
Hamuru iki ucundan elimizle birleştirerek kapatalım ve kapanma çizgisi altta kalacak şekilde yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize alalım..
Dereotlu poğaçalarımızın üzerine ayırdığımız bir yumurta sarısınıda sürüp susam serpiştirelim..
180 derece de ısıttığımız fırında aşağı yukarı 20-25 dk poğaçalarımızın üzerleri kızarana kadar pişirelim...
Sıcak sıcakta servis edelim..
Her zaman mayalı yumuşak poğaçalardan yapacak değiliz ya..
Arada değişik lezzetleri de tadıp tattırmak iyi olur..
Ben bu lezzeti sevdim darısı başınıza..
* Bu poğaçayı isterseniz peynirli harcı hamura ilave edip o şekilde de hazırlayabilirsiniz..
Hamuru yoğururken peynir ve kuru soğanı aynı şekilde hamura ilave edin ve yoğurmaya devam edin..
Şekil verirken elinize aldığınız parçaları yuvarlamanız yeterlidir..
*İç harca istemezseniz kuru soğan ilave etmeyebilirsiniz ben bu tadı sevdiğim için ilave ettim çokta güzel lezzet veriyor..
Bu arada dereotunun bir kaç faydasından da bahsetmeden olmaz..
-Günlük C vitamini ihtiyacınızın %40'ını karşılarmış.
-İyi miktarda kalsiyum içerdiği için kemik erimesi için yararlıymış..
- Uykusuzluğa iyi geliyormuş. Sinirleri yatıştırıyormuş.
-Mide asidini dengeleyerek reflü sorununun giderilmesinde etkiliymiş ve ağız kokusunu gideriyormuş.
-Trioid hastaları için çok faydalı bunu da ilave edebilirim..
eline sağlık sevgiciğim
YanıtlaSilnefis görünüyor
kıyır kıyır poğaçaları severim
Teşekkür ederim bende çok severim..
SilSevgi Hanım, elinize sağlık. Ben de bu poğaçayı çok sık yaparım ama hamuruna havuç, kabak rendeleyip (suyunu süzdürüp) dereotuyla karıştırıyorum, içine de soğan koymadan maydanoz ve peynir :) Hem çok besleyici oluyor, hem de çok lezzetli. İsterseniz bir de öyle deneyin, sevgiler
YanıtlaSilTeşekkür ederim,Havuçlu kabaklı bol sebzeli olur denemek lazım.. Soğanda peynirli harca değişi bir tad veriyor ben çok seviyorum ..
Silellerine sağlık
YanıtlaSilsevgiler
Teşekkür ederim Baharcım..
Silellerinize saglik pogacalarda sofrada ic acici duruyor
YanıtlaSilAllah c.c. emanet. sevgiler
Teşekkür ederim..
SilSevgi ablacim sofran bahar gibi sicacik pocanda nefis katiliyorum mayali pocalara ara verip bu guzelliklerden yapmali ablacim bisey diyicem pastanedekiler misir ununa buluyomus icinede katiyolarmis ben yapiyordum eskiden pastayi yapmama az zaman kaldi hazir resim kagitlarindan aldik inslh pandispanyam guzel olur heycanliyim:)))
YanıtlaSilMısır ununa ve hatta galeta unu bulanabilir dışı daha kuru bir poğaça olur.. Kendin pasta için neden fotoğraf bastırmadın hazır fotoğrafa da sevinir çocuklar o şekilde de güzel olur.. Sen yaparsın da güzel olmaz mı pasta konusunda iyisin maşallah..
Silellerine sağlık nefis görünüyor ayrıca dereotunu bilmediğimiz faydalarıda varmış öğrenmiş olduk
YanıtlaSilDereotu faydalı sevdirmek lazım ...
Sil