30 Ekim 2013 Çarşamba

Dereotlu Peynirli Kıyır Kıyır Poğaça


Sıcacık, ağızda kıyır kıyır dağılan bir poğaça ister misiniz?
Dere otlu ve de peynirli.. 
Dereotunun poğaçaya bu denli yakışacağını hiç düşünmemiştim..
Takii çocukları okula bıraktıktan sonra dönüş yolunda pastahaneden aldığım poğaçaları tadana kadar..
*
Ben bunu evde denemeliyim dedim ve poğaça listeme bir tarif daha ekleyiverdim..
Dereotu bu poğaçaya ayrı bir lezzet katıyor denemenizi tavsiye ederim.. 
Benim dereotu sevgimin aksine hiç mi hiç sevmeyen bir eşim var..
O kadar ki çoğu zaman masanın üzerinde bile görmeye tahammülü yok..
Yararlarını bildiğim için çocuklara özellikle sevdirmeye çalışıyorum.

Kahvaltıya arkadaşımı davet ettiğim bir gün bu poğaçaları hazırladım beğeni ile de tükettik..   

Malzemeler

125 gr. tereyağı

2 yumurta (birinin sarısı dışı için ayrılacak)
1çay bardağı yoğurt
Yarım çay bardağı ay çiçek yağı

 3 su bardağı un
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı mahlep
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı şeker1 tatlı kaşığı tuz

Dereotu ( Çeyrek demet)


İç malzeme
250 gr beyaz peynir
1 küçük boy kuru soğan

Üzerine 

Çörekotu, susam


Yapılışı
Oda sıcaklığındaki tereyağını ve diğer malzemeleri yavaş yavaş ekleyerek poğaça hamurumuzu yoğuralım..
 ( dereotunu en son ekleyelim) .
En son doğradığımız dereotunu da ilave edelim ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim.
Unu yavaş yavaş ilave edelim az gelirse biraz daha ilave edebilirsiniz..(miktar un kalitesine göre bazen değişebilir)
Bu arada iç harcımızı da hazırlayalım.
Peyniri ezelim ve içerisine kuru soğanı minik küpler şeklinde doğrayalım..

Hamurdan cevizden biraz büyükçe parçalar alıp elimizde biraz açarak inceltelim ve içine iç harcımızdan koyalım  .
Hamuru iki ucundan elimizle birleştirerek kapatalım ve kapanma çizgisi altta kalacak şekilde yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize alalım..
Dereotlu poğaçalarımızın üzerine ayırdığımız bir yumurta sarısınıda  sürüp susam serpiştirelim..
 180 derece de ısıttığımız fırında aşağı yukarı 20-25 dk poğaçalarımızın üzerleri kızarana kadar pişirelim...
Sıcak sıcakta servis edelim..


Her zaman mayalı yumuşak  poğaçalardan yapacak değiliz ya..
Arada değişik lezzetleri de tadıp tattırmak  iyi olur..
Ben bu lezzeti sevdim darısı başınıza..

* Bu poğaçayı isterseniz peynirli harcı hamura ilave edip o şekilde de hazırlayabilirsiniz..
Hamuru yoğururken peynir ve kuru soğanı aynı şekilde hamura ilave edin ve yoğurmaya devam edin..
Şekil verirken elinize aldığınız parçaları yuvarlamanız yeterlidir..
*İç harca istemezseniz kuru soğan ilave etmeyebilirsiniz ben bu tadı sevdiğim için ilave ettim çokta güzel lezzet veriyor..
   
Bu arada dereotunun bir kaç faydasından da bahsetmeden olmaz..
-Günlük C vitamini ihtiyacınızın %40'ını karşılarmış.
-İyi miktarda kalsiyum içerdiği için kemik erimesi için yararlıymış..
- Uykusuzluğa iyi geliyormuş.  Sinirleri yatıştırıyormuş.
-Mide asidini dengeleyerek reflü sorununun giderilmesinde etkiliymiş ve ağız kokusunu gideriyormuş.
 -Trioid hastaları için çok faydalı bunu da ilave edebilirim..

12 yorum:

  1. eline sağlık sevgiciğim
    nefis görünüyor
    kıyır kıyır poğaçaları severim

    YanıtlaSil
  2. Sevgi Hanım, elinize sağlık. Ben de bu poğaçayı çok sık yaparım ama hamuruna havuç, kabak rendeleyip (suyunu süzdürüp) dereotuyla karıştırıyorum, içine de soğan koymadan maydanoz ve peynir :) Hem çok besleyici oluyor, hem de çok lezzetli. İsterseniz bir de öyle deneyin, sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim,Havuçlu kabaklı bol sebzeli olur denemek lazım.. Soğanda peynirli harca değişi bir tad veriyor ben çok seviyorum ..

      Sil
  3. ellerinize saglik pogacalarda sofrada ic acici duruyor
    Allah c.c. emanet. sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Sevgi ablacim sofran bahar gibi sicacik pocanda nefis katiliyorum mayali pocalara ara verip bu guzelliklerden yapmali ablacim bisey diyicem pastanedekiler misir ununa buluyomus icinede katiyolarmis ben yapiyordum eskiden pastayi yapmama az zaman kaldi hazir resim kagitlarindan aldik inslh pandispanyam guzel olur heycanliyim:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mısır ununa ve hatta galeta unu bulanabilir dışı daha kuru bir poğaça olur.. Kendin pasta için neden fotoğraf bastırmadın hazır fotoğrafa da sevinir çocuklar o şekilde de güzel olur.. Sen yaparsın da güzel olmaz mı pasta konusunda iyisin maşallah..

      Sil
  5. ellerine sağlık nefis görünüyor ayrıca dereotunu bilmediğimiz faydalarıda varmış öğrenmiş olduk

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...