1 Aralık 2013 Pazar

Evde Lor Peyniri Yapımı


Ev yapımı olan her şey uzuun süredir ilgi alanımda..
Özellikle çocuklarımın birer birer hayatıma girmesi ile başladı merakım ve öğrenme sürecim..
Daha sağlıklısını daha doğalını nasıl yaparım, nasıl tüketebiliriz kaygısı ile ve tabii büyük bir zevkle...
Bunda her geçen gün kullandığımız hazır gıdalardaki akla sığmayan hileler ve 
doğal olmayan katkı maddelerini öğrenmemin de payı çok..
*
Evet 3 tane çocuğum var bazı şeyler zor gelebiliyor ama yetiştiğim yere kadar doğalını ve tabii azami katkısız olanını yapmaya ve yedirmeye gayret ediyorum.
İşte lor peyniri de bunlardan biri.
Her hafta kapımı çalan bir sütçüm var şükürler olsun..
Yoğurdumu misler gibi yapıyorum , aldığım sütün bir kısmından da arada üstte gördüğünüz süt kokulu peyniri yapıyorum..
İçinde maya felan yok  tarif çok basit,akıl karıştıran ölçülerde yok .      
Geçenlerde süt reçelini de sizlerle paylaşmıştım çok güzel geri dönüşler aldım bir çoğunuz denemiş ve memnun kalmışsınız..  


Malzemeler

2 litre süt
Yarım çay bardağı limon suyu ya da sirke
Tuz

Yapılışı
   
 Sütü tencereye alalım ve kaynama noktasına getirelim.
Kaynamak üzereyken limon suyunu ekleyip karıştıralım.
Bu şekilde  süt yavaş yavaş kesilecektir, 1 saat kadar soğuması ve kesiklerin oluşması için bekletelim.. (Altta kolajda birinci görüntü)

Daha sonra temiz bir tülbente veya süzme torbasına kesilmiş sütümüzü süzüp tuzunu ekleyelim ve torbayı sıkıca bağlayıp suyunun süzülmesi için yüksekçe bir yere asalım.(ikinci ve üçüncü görüntü) 
Peynirimiz suyu iyice süzülünce artık hazırdır..

 Buzdolabında hava almayacak şekilde 4-5 gün saklayabilirsiniz..(İçinde koruyucu olmadığı için kısa süre dayanması gayet doğaldır,bekletmeden tüketmek gerekiyor) 

Altta benim lor peynirimi görüyorsunuz istediğim kıvam aslında daha sulucaydı ama fala bekletmemden dolayı bildiğiniz peynir oldu. Dilinleyerek yenildi..

Peynirinizi bu şekilde üzerine reçel bal sürerek afiyetle tüketebilirsiniz ..

*Lorun içine ben tuz ilave etmedim tatlı olarak daha çok seviyorum ama bu şekliyle uzun süre dayanmaz.

*Lor peynirinde daha ekşimsi bir tat isterseniz sütü kestirme aşamasında limon yada sirke yerine yarım su bardağı ekşi yoğurt kullanabilirsiniz..
*Süzme aşamasından sonra kalan peynir altı suyunu sakın dökmeyin . Besin değeri olarak yüksek olan bu suyu fazla da bekletmeden çorbalarda, ya da ekmek, poğaça gibi hamur işlerini yaparken su yerine kullanabilirsiniz.. 

Ben kalan peynir suyunu çorba yaparken kullandım, lorun bir miktarını da uzun süredir yapmayı düşündüğüm altta gördüğünüz LOR TATLISINI hazırlamak için kullandım..

Tarifini bugün yarın paylaşırım çok kolay ve pratik bir tatlı oldu..


7 yorum:

  1. Bu tarif tahminimden de kolaymış. Üstelik sıfır katkı maddesi ile...Lor tatlısının tarifini de merakla bekliyorum...

    YanıtlaSil
  2. zaman zaman bende yaparım aslında yetiştiğimiz kadar her şeyin doğalını yapmalıyız ama zaman yetmiyor herşeye ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsan oğlu işte kapasitemiz belli biraz artabilse neler var aklımda ama olduğu kadar elden gelen bu.. Bu zamanda artık hazır olan hiç bir şeye itibar etmemek lazım aslında ; yiyecek içeceklerin içinde her geçen gün nelerin olduklarını öğrendikçe daha bir hırslanıyorum.

      Sil
  3. İlk fırsatta deneyeceğim çok teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dondurucuda saklayabilirmiyiz?

      Sil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...