30 Mayıs 2011 Pazartesi

Kaymaçina ( Rumeli Tatlısı)....


Kaymaçina hafif ve lezziz bir Arnavut tatlısı.
Bu tatlı çok kolay hazırlanıyor ve krem karamel'e çok benziyor sadece karamel kısmı eksik..
İçine un ilave edilmiyor. Kıvamını yumurtalarla buluyor..
Tatlının orjinalinde portakal kabuğu rendesi ya da vanilya ilavesi yok.
Benim ilave etmemdeki sebepse az da olsa yumurta kokusunu bastırması içindi..  


 

Malzemeler
1 kilo süt
5 yumurta
1su bardağı şeker 
1 portakal kabuğu rendesi ya da 1 paket vanilya

Hazırlanışı
Yumurta ve şekeri , yumurta köpük köpük olana şeker tamamen eriyene kadar çırpalım.
Daha sonra 1 litre sütümüzü yumurtalı karışıma ilave edelim çırpmaya devam edelim.
Cam bir kaba bu sütlü ,yumurtalı ,şekerli karışımı  dökelim ve içinde su olan başka bir kabın içine yerleştirelim...(ben mari usulü pişireceğiz)
Isıtılmış fırında, 170 derecede üzeri göz göz olana kadar (kızarana kadar) pişirelim.
Tatlı tamamen soğuyunca servis yapılabilir..
***
*Bu tatlı da yumurta yoğun kullanıldığı için  portakal kabuğu rendesi ilave ettim..
*Tatlı ne kadar dinlenirse tadı o kadar oturduğu için lezzeti artıyor..
*Kaymaçinayı büyük bir fırın kabında pişireceğiniz gibi benim yaptığım gibi,
 tek kişilik küçük fırın kablarında da pişirebilirsiniz..
*Servis yaparken yanında meyveli bir sos tercih ederseniz iyi olur.. 
*Ben hazır (paket) süt kullanmıyorum.
Sütü sütçüden alıyorum ve tatlıda kullanmadan önce kaynattım da kullandım.                    Tekrar hatırlatmak istiyorum pastörize sütte istenilen kıvamı elde etmek biraz zor.

Kaymaçinayı eğer koyun sütü ile yaparsanız daha koyu bir kıvam elde edebilirmişsiniz...

........................Afiyet Olsun...............

10 yorum:

  1. ellerine sağlık ilk kez duydum ismini ama yumurtaya karşı fenayım:)))))pek bana göre değil sanırım.Afiyetle

    YanıtlaSil
  2. Aysultanım arnavut, onlarda yemiştim ama cıks bana göre değil. Acayip yumurta kokusu geliyor..

    Ama sunumun pek güzel olmuş. Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  3. teee 15 yıl 8 yumurtalısını yapmıştımnce fena olmmıştı da

    YanıtlaSil
  4. merhabalar canım benim Erzurum'lu komşum buna benzer bir tatlı yapıyor
    süt yerine ağuz derler bizde ilk sut yani. onu kullanıyorlar
    onlar bayılarak yiyiyorlar ama ben malesef yumurta kokusundan yiyemedim:(( sizlere afiyet olsun
    sevgiler canım

    YanıtlaSil
  5. çok lezzetli görünüyor canım.denemek lazım.ellerine sağlık.öpyorum.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba canım kayınvalidem Bulgaristan göçmeni o nedenle çok denemek istediğim bir tatlı.Nefis görünüyor ellerine sağlık.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Ellerinize sağlık,daha önce bir blogda görmüştüm ama denemk kısmet olmadı...

    YanıtlaSil
  8. İlk defa duydum bilmiyordum:)Ellerine sağlık canım çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  9. Hep duyarim,ama buda yapmadiklarimdan biri,aslinda yumurtali ve benim kizlara süper demir takviye,maalesef hazir sütle denicem,nerde burda "sütsüüüüü" diye seslenen sirin amcalar ah nerde!

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...