12 Kasım 2013 Salı

Fındık Nasıl Kavrulur?


Karadeniz'de kavrulmuş fındık başka bir sevilir..
Özellikle kış mevsiminde sıcacık kuzine sobalarında tepsi tepsi kavrulur ve sonrasında çayla tüketilir..
İstanbul şartlarında kuzinem olmadığı için evde fırında yada daha basit olarak teflon tavada da aynı işi yapabiliyorum..

Fındığın, kavrulma işlemi ile besin değeri ve orantılı olarak da lezzeti artıyor.
Bu şekliyle insanın yedikçe yiyesi geliyor..
Bu yüzden de diyetisyenler bu şekliyle tüketimi hastalarına çok önermiyor..

Malzemeler
Fındık

Genişçe teflon tava

Yapılışı

Kalın kabuklarından ayrılmış olan fındık teflon tavaya alınır..
Tahta bir kaşıkla ocak üstünde karıştırılarak kavrulur..
Fındıkların kabukları altta kolajda gördüğünüz gibi ayrılıncaya kadar karıştırarak
kavrulmaya devam edilir..
Aslında işlem tamamdır..
Fındıkların ilk sıcaklığının çıkması için 5 dakika kadar bekleyelim.. 
Daha sonra isterseniz iki elinizin arasına alıp ovuşturarak isterseniz bir bezin içine koyup fındıkları kırmadan ovuşturarak dış kabuklarından ayıralım..

Altta gördüğünüz gibi benim fındıklar normalden fazla kavruldukları için bazı yerlerinde yanmalar oldu..


Fındıkları tavada kavurabileceğimiz gibi fırında tepsi tepside kavurma işlemini yapabiliriz..

Fındıklarımızı yine kalın kabuklarından ayırdıktan sonra fırın tepsisine koyalım ,
180 derecede fırında kontrollü olarak kavuralım..
(fırın başından ayrılmayalım çok çabuk yanma aşamasına geçebilir)
3-4 dakikada bir kaşık yardımıyla karıştıralım. (her tarafının eşit kavrulması için)
Fındıkların üzerindeki kabuklar kavruldukça kalkacaktır..

Fındıklar kavrulunca çok nemli olacaklardır..
Üzerindeki nem, fındıklar soğudukça geçecek fındıklarımız yenilecek kıvama geleceklerdir..
Soğuyan fındıkları avucumuzun içinde birbirine sürterek kabuklarından ayıralım.

*
Sonrasında da isterseniz avuç avuç çayın yanında
 isterseniz de dövülmüş şekliyle sütlü tatlınızın üzerinde değerlendirebilirsiniz..


İsterseniz de bir adım daha öteye gidin buradaki tarifle evde katkısız sağlıklı fındık ezmenizi yapın



Ya da bir önceki tarifimizde yer alan Süt Reçeline ilave edin, fındıklı süt reçelini elde edin..
 tercih sizin..

2 yorum:

  1. Selamün aleyküm.
    Gecenlerde karadenizli bir arkadasimin evinde aksam cayin yanina aynen böyle sicacik kavrulmus findik ikram etmisti
    bayildim o kokusu kavruk lezzeti harikaydi cebime doldurup eve getiresim geldi :)
    Simdi Burda da görünce o lezzeti damagimda hissettim
    Tesekkürler ellerinize saglik.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Kabuklu fındık ile daha kolay yapılır. fırında 105 derecede 40-50 derece kadar ısıtıp soğutmak gerekiyor. Kırdıktan sonra içi genellikle beyaz çıkıyor.

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...