Küçük oğlum Berkanla bir akşam yemeği sonrası girdiğimiz bir tatlı krizi sonrası ne yapsak derken çıktı bu tatlı ortaya..
İrmik helvası ortak kararımızdı..
Ama bir değişiklik yapalım, derken bayramdan kalan kırılmış fındıklarımız geldi aklıma..
Fındıklı krokanla helvayı birleştirsek nasıl olur dedim ;
iyiki de demişim muhteşem bir lezzet çıktı ortaya..
Helva güzel, krokan ondan güzel..
İster beraber yiyin ister tek tek..
Şerbeti için
2,5 su bardağı süt
2 su bardağı su
2 su bardağı su
1,5 su bardağı toz şeker
Krokanı için
1,5 su bardağı fındık
1,5 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
Yapılışı
Önce sütlü şerbetimizi hazırlayarak başlayalım.
Bunun için şerbet malzemelerimizi tencereye alalım ve şeker tamamen eriyip şerbet kaynayana kadar ocakta tutalım ..
Bunun için şerbet malzemelerimizi tencereye alalım ve şeker tamamen eriyip şerbet kaynayana kadar ocakta tutalım ..
Tereyağı ve sıvıyağı helvayı kavuracağımız yayvan bir tencereye alalım.
İrmiği ilave ederek rengi açık kahverengi olana kadar sürekli karıştırarak kavuralım..
İrmik istediğimiz renge gelince üzerine hazırladığımız kaynamış süt ve su karışımını dökelim ve tencerenin kapağını dikkatli bir şekilde kapatalım..
1-2 Dakika sonra tencerenin kapağını dikkatlice açalım helvamızı kaşıkla karıştırarak altüst edelim..
Şerbetini çeken helvanın altını kapatalım.
Sıra krokanı hazırlamakta..
Krokanını hazırlamak için alttaki kolajda gördüğünüz gibi toz şekeri ve fındığı tavaya alalım..
Orta hararetteki ateşte ikisini beraber iyice karıştırarak kavuralım.
Şeker tamamen eriyip rengi karamel rengi olunca işlem tamamdır vakit kaybetmeden yağlı kağıt üzerine dökmeliyiz eğer bu şekilde tavada beklerse krokanlar pişmeye devam eder....
Fındık krokanımız bu şekilde hazır olunca yağlı kağıt üzerine veya yağladığımız bir tepsi üzerine dökelim..
Kaşık yardımı ile fındıkları hızlıca yayalım üst üste gelmemelerine dikkat edelim.
Kaşık yardımı ile fındıkları hızlıca yayalım üst üste gelmemelerine dikkat edelim.
7-8 dakika sonra soğuyunca kalıp şeklinde çıkartalım ya da yağlı kağıt üzerinde merdane ile üzerinden kuvvetli olarak geçerek krokanın iyice ezilmesini hatta ufalanmasını sağlayalım...
Krokanı artık irmik helvamızın üzerinde servis yapabiliriz..
*Krokan bir nevi akide şekeri tadında bişey..İşin içine bir de fındık girdimi durum anlatılmaz yenilir oluyor..
*Krokanı elinizle ufak parçalara ayırarak robotta iyice ufaltıp dondurmanın, pastalarınızın ,parfenin üzerinde ya da arasında kullanırsanız da çok lezzetli olacaktır.
*Krokan hazırlarken içinde değişik malzemeler kullanabilirsiniz.
(Fındık, fıstık, ceviz, badem, susam vs.)
*Kalan krokanınızı bir kavanozda hava almayacak şekilde saklayabilirsiniz..
(Fındık, fıstık, ceviz, badem, susam vs.)
*Kalan krokanınızı bir kavanozda hava almayacak şekilde saklayabilirsiniz..
*Krokanı eğer tepsi üzerine dökecekseniz tepsiyi kesinlikle yağlamadan kullanmayın aksi halde krokanı çıkarmakta zorlanırsınız. ..
.......Afiyet Olsun.........
tam kis lezzetleri
YanıtlaSileline saglik hamarat hatun
Inanilmaz bastan cikarici gorunuyor:(
YanıtlaSilSizin blogunuzu korkudan acamiyordum, ama irmik helvasina dayanamadim actim:(
Tuh:(
serbet yerinde neden hem su hem serbet yaziyor
YanıtlaSilbenmi yanlis okudum yerlerimi karisiklik oldu
SABAH SABAH NASILDA GÜZEL GÖRÜNÜYOR CANIM.OLSADA YESEM.ELLERİNE SAĞLIK.SEVGİLER.
YanıtlaSilben zaten aç karnına tatlıya bayılırım,eline sağlık..
YanıtlaSilVallahi ağzım sulandı.
YanıtlaSilHiç yapmadım, deneyeceğim.
harika bir fiki rellerinze saglik
bana da beklerim ^^ bende sizi misafir edeyim blogumda :)
bisou bisou
www.fraise-framboise.blogspot.com
www.fraise-framboise.blogspot.com
Mutlaka deneyeceğim harika ellerine sağlık...
YanıtlaSilSEVGİ NASILSIN SESİN ÇIKMIYOR ÇOK TANDIR İYİMİSİN
YanıtlaSilSEVGİLER IŞIL
Ellerine saglik olsun canim benim.. Harika olmus . Krokani ayri severim helvayi ayri ama birlesmis halini daha daha severim.
YanıtlaSilSuper fikir Afiyet olsun anne ogul guzel karar vermisisiniz