26 Kasım 2013 Salı

Siyah Havuçlu Cezerye


Havucun bol miktarda bulunduğu bu günlerde, 
sizlerle bugün siyah havuçtan yaptığım cezerye tarifini paylaşacağım

Siz de havucun rengini sadece turuncu olarak bilenlerden misiniz?
eğer öyleyse yanılıyorsunuz ,
özellikle kasım ve aralık aylarında pazar tezgahlarında satılmaya başlanan siyah rengini de görmelisiniz..
Siyah havuç özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıkça tüketilen içecek türü olan Şalgam’ın ham maddesiymiş.
*
Siyah havucun aslında turuncu renkli olandan rengi dışında görünüm olarak çok farkı yok .

Siyah havuçtan tatlı yapabileceğiniz gibi normal havuç gibi salatasını yapabilir ,turşularınızda çok güzel renklendirici olarak kullanabilirsiniz..
Sıkıp suyunu içerseniz turuncu havuca oranla 28 kat daha fazla antioksidan özelliği olan sağlıklı bir içecek elde etmiş olursunuz..
Siyah havucu alırken rengine dikkat edin tamamen koyu olanları almaya çalışın..
Dışı siyah içi açık renk olursa istediğiniz koyu rengi elde edemeyebilirsiniz..


Malzemeler 
1 kilo siyah havuç 
1,5 su bardağı toz şeker
1 su bardağı dövülmüş ceviz ( iri parçalı olacak )
1 çay kaşığı tarçın
2 paket sade pötibör bisküvi
2 yemek kaşığı kavrulmuş susam(şart değil)
1 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi

Üzeri için 
Hindistan cevizi

Hazırlanışı
Havucu yıkayıp kabuklarını üstten temizleyelim ve rendenin ince tarafı ile rendeledikten sonra 1,5 su bardağı toz şekeri ilavesi ile tencereye alarak suyunu tamamen çekene kadar  pişirelim
Pötibör bisküvileri elimizle ufaltalım ,iri dövülmüş cevizi ve diğer malzemeleri de pişip soğumuş olan havuçlara ilave edip iyice karıştıralım.
Elde ettiğimiz bu karışımdan elimize ceviz kadar toplar alalım yuvarlayalım.
Hindistan cevizine bulayalım ya da istediğiniz her hangi bir kuru yemiş tozuna..


*Havuçlu karışımı soğuduktan sonra tek tek yuvarlamak istemezseniz bir cam kaba bütün olarak bastırarak yerleştirin az soğuduktan sonra küçük küpler şeklinde dilimleyin üzerine de bolca hindistan cevizi serperek de servis edebilirsiniz.. Dilerseniz üstünü ince bir kat krem şanti ile de kaplayabilirsiniz.

Siyah havucun faydalarından bazıları 
 Kabızlığı giderirmiş.
 Çocuk ishallerini kesermiş. 
Ateş düşürücü özelliği varmış.
Bağırsak iltihaplarını giderirmiş. 
Kansızlığı giderirmiş. 
Cilde canlılık verirmiş.
 Anne sütünü artırırmış. 
  Cilt ve göz hastalıklarını önlermiş. 
Astım, bronşit, ses kısıklığında göğsü yumuşatır, rahatlık verirmiş.
 Verem hastalığında da faydalıymış. 
Mide ve on iki parmak ülserinde şikâyetleri giderirmiş. 
Kalp hastalıkları ve damar sertliğinin önlenmesinde faydalıymış. 
Sarılık için faydalıymış.
 İştah açarmış.
 Yaraların iyileşmesine yardımcı olurmuş. 
Diş etlerini kuvvetlendirirmiş. 
Yüz ve boyun kırışıklarını giderirmiş.

Diğer cezerye tarifleri için buraya   ,buraya, ve buraya bakabilirsiniz.. 

.... Afiyet olsun....

3 yorum:

  1. ben de har yıl şalgam yapıyorum.geçen şalgamdan artan siyah havuçları sabah sıktım başka meyvelerle karıştırıp.nasıl güzel oldu tadı!ama elde çok leke bırakıyor tek dikkat edilmesi gereken yanı bu bence.ellerine sağlık senin de topcuklar çok güzel görünüyor:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serapcım; şalgam kültürüm çok yok ama bende bir ara denemek istiyorum aslında.. Kansızlık için siyah havuç suyunun bire bir olduğunu duydum suyu içerek de yararlanmayı düşünüyorum bakalım..

      Sil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...