Bloglar üzerindeki saçma engelleme sanırım hala devam ediyor.
Ben ve benim gibi bilgisayar ayarlarını değiştirerek, bloglarına ulaşan arkadaşlarım engelleme yokmuş gibi
yazmaya devam ediyoruz..
Her ne kadar wordpresste yeni hesaplar açmış olsakta, kimsenin oraya bir şeyler eklemek içinden gelmiyor sanırım..
Gelelim bu enfes böreği paylaşmaya
Bizim evde pırasanın, benim dışımda pekte seveni yoktur..
Her ne kadar pırasa evde revaç görmese de çareler tükenmez değil mi?
Evet pırasa illa yemek şeklinde yenilecek diye bir kanun da olmadığına göre diğer yollar denenmeliydi ,
bende öyle yapıyorum bir kaç senedir..
Bazen sade pırasalı ,bazen içine kıyma ilavesi ile pırasa artık yeniliyor, yenmeli de zaten :)))
Ben ve benim gibi bilgisayar ayarlarını değiştirerek, bloglarına ulaşan arkadaşlarım engelleme yokmuş gibi
yazmaya devam ediyoruz..
Her ne kadar wordpresste yeni hesaplar açmış olsakta, kimsenin oraya bir şeyler eklemek içinden gelmiyor sanırım..
Gelelim bu enfes böreği paylaşmaya
Bizim evde pırasanın, benim dışımda pekte seveni yoktur..
Her ne kadar pırasa evde revaç görmese de çareler tükenmez değil mi?
Evet pırasa illa yemek şeklinde yenilecek diye bir kanun da olmadığına göre diğer yollar denenmeliydi ,
bende öyle yapıyorum bir kaç senedir..
Bazen sade pırasalı ,bazen içine kıyma ilavesi ile pırasa artık yeniliyor, yenmeli de zaten :)))
Genelde düz tepsi böreği şeklinde yapıyordum ama bazen değişiklik gerekiyor ..
Bu seferde kol böreği şeklini denedim..
Tad olarak pekte pırasa tadına benzemeyen bol soğan aromalı ,kıymalı börek tadında, enfes ,çıtır çıtır bir börek çıktı ortaya...
Yanında isterseniz çay isterseniz de ayran ile servis yapabilirsiniz pekte güzel olur..
Malzemeler
5 adet yufka
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 yumurta sarısı
İç Malzemesi
6 adet pırasa
4 yemek kaşığı sıvıyağ
2 yemek kaşığı kadar kuş üzümü
Tuz, karabiber
Kırmızı tozbiber
İç harcı için
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
3 yemek kaşığı yoğurt
2 yumurta (1 tanesinin sarısı üzerine sürülecek)
1 küçük şişe maden sodası
Üzerine
susam, çörekotu yada haşhaş
Yapılışı
Önce pırasaları iyice yıkayalım ve ince ince doğrayalım..
Ben yeşil ve beyaz kısmının tamamını kullanıyorum.. Sıvı yağda tuzunu da ilave ederek pırasalar iyice solana kadar kavuralım.. Baharatlarını ve yıkadığımız kuş üzümlerinide ilave edelim..
(Pırasaları kavururken isterseniz 200 gr kadar kıyma da ilave eder, beraber kavurursanız böreğinizin lezzeti ikiye katlanacaktır..)İç malzememizi hazırladık.
Sıra sıvı iç harcımızı hazırlamaya geldi .
Bunun içinde tüm sıvı malzemeyi bir büyük kasede karıştıralım..
Artık böreğimizin yapılışına başlayabiliriz..
Börek tepsimizi iyice yağlayalım.
Yufkamızın bir tanesini masaya yada mutfak tezgahına yayalım ve ortadan ikiye ayıralım..
Yarım yufkamızı yukarıda kolajda görüldüğü gibi önce sıvı harç ile ıslatalım; sonra yufkanın geniş tarafına
pırasalı harcımızdan bir miktar koyalım ve yine yukarıdaki gibi rulo yapıp,
gül böreği gibi kendi etrafında döndürelim..
İlk yufkayı bu şekilde tepsiye yerleştirelim..Kalan yufkalarıda aynı şekilde hazırlayıp ,tepsideki rulonun etrafında tepsi dolana kadar döndürerek saralım..
En sonunda ayırdığımız tek yumurta sarısına sıvı harcımızdan biraz ekleyerek böreğimizin üzerine sürelim ve susam ,çörekotu,haşhaş evde ne varsa serpelim.
200 Derecede ısıtılmış fırında yarım saat kadar böreğimizin üzeri ve altı kızarıncaya kadar pişirelim..
Böreğimiz servise hazırdır.
***
*Fırından çıkınca çıtır çıtır olacaktır.Biraz daha yumuşak isterseniz ,üzerine elinizle su serpiştirir temiz bir bezle üstünü 3-4 dakika dahar kapatırsanız istediğiniz yumuşaklığa gelecektir..
*Böreğin harcını bir gün önceden hazırlayıp ,buzdolabında bekletebilirsiniz..
..............Afiyet Olsun..................
Önce pırasaları iyice yıkayalım ve ince ince doğrayalım..
Ben yeşil ve beyaz kısmının tamamını kullanıyorum.. Sıvı yağda tuzunu da ilave ederek pırasalar iyice solana kadar kavuralım.. Baharatlarını ve yıkadığımız kuş üzümlerinide ilave edelim..
(Pırasaları kavururken isterseniz 200 gr kadar kıyma da ilave eder, beraber kavurursanız böreğinizin lezzeti ikiye katlanacaktır..)İç malzememizi hazırladık.
Sıra sıvı iç harcımızı hazırlamaya geldi .
Bunun içinde tüm sıvı malzemeyi bir büyük kasede karıştıralım..
Artık böreğimizin yapılışına başlayabiliriz..
Börek tepsimizi iyice yağlayalım.
Yufkamızın bir tanesini masaya yada mutfak tezgahına yayalım ve ortadan ikiye ayıralım..
Yarım yufkamızı yukarıda kolajda görüldüğü gibi önce sıvı harç ile ıslatalım; sonra yufkanın geniş tarafına
pırasalı harcımızdan bir miktar koyalım ve yine yukarıdaki gibi rulo yapıp,
gül böreği gibi kendi etrafında döndürelim..
İlk yufkayı bu şekilde tepsiye yerleştirelim..Kalan yufkalarıda aynı şekilde hazırlayıp ,tepsideki rulonun etrafında tepsi dolana kadar döndürerek saralım..
En sonunda ayırdığımız tek yumurta sarısına sıvı harcımızdan biraz ekleyerek böreğimizin üzerine sürelim ve susam ,çörekotu,haşhaş evde ne varsa serpelim.
200 Derecede ısıtılmış fırında yarım saat kadar böreğimizin üzeri ve altı kızarıncaya kadar pişirelim..
Böreğimiz servise hazırdır.
***
*Fırından çıkınca çıtır çıtır olacaktır.Biraz daha yumuşak isterseniz ,üzerine elinizle su serpiştirir temiz bir bezle üstünü 3-4 dakika dahar kapatırsanız istediğiniz yumuşaklığa gelecektir..
*Böreğin harcını bir gün önceden hazırlayıp ,buzdolabında bekletebilirsiniz..
..............Afiyet Olsun..................
Gerçekten çıtır çıtır,çok güzel görünüyor ellerine sağlık arkadaşım.
YanıtlaSilEllerine sağlık,nefisötesi görünüyor.Ah bizimkilerin yiyeceğini bilsem hemen yapmazmıyım?
YanıtlaSilbol vitaminli bir börek olmuş arkadaşım.harika görünüyor.ellerine sağlık.öpüyorum.
YanıtlaSilcanımızı istetin karda kışta yahu. Allah da senin canını istetsin diyeceğim lakin yapıp yemişsin bile.(sus ve yala avucunu neval)
YanıtlaSilKaradibikim teşekkür ederim canım..
YanıtlaSilHavva Hanım inanın yerler..Bizim çocuklar pırasayı hiç mi hiç sevmiyorlar ama bu böreği çok seviyorlar.. Pırasa tadından ziyade bir tad var pişman olmazsınız....
Sevda evet vitamin dolu yanında da ayranı ile enfesss..
Neval yakında bir market yokmu pırasa ulaşılamayan bir sebze değil böreği yapmak saatleri de almıyor , hadi sende yap bu akşam içimde kalır bak sonra....
YanıtlaSilBen hic yemek ayirmam ama iki oglum ve esim malesef ayiriyo ama olsun yinede denicem cok nefis gorunuyo
YanıtlaSilPırasa böreğe çok yakışıyor ama bu yenmez mi? Aslında böreğin içinde söylemezseniz pırasa olduğunu anlamazlar bile..
YanıtlaSil