3 Ocak 2012 Salı

Elmalı Kafesli Tart....

Geldi geliiyor derken 2012 yi de gördük nihayet..
Çocuklukta geçmezdi bu seneler bu kadar çabuk,şimdi ise ardından bakınca sanki göz açıp kapatana kadar geçmiş gibi geliyor..
Yılların çabuk geçişi, benim aklıma kıyamet alametlerini getirir hep..
Neyse 2012 umuyorum herkes için hayırlı olur ve sağlıkla geçer inşallah..
Sağlıksız hiç birşeyin tadı tuzu olmuyor çünkü..


Yeni senenin ilk tarifi tatlı ve de elmalı oldu; tatlı yiyelim tatlı konuşalım misali..
Tart yapmayı gerçekten seviyorum ben..
Bu tartı da çok misafirli geçen bir gün için yapmıştım.
Bu gün farkındayım kurduğum cümlelerimin çoğu devrik oldu affedile,  tarife geçelim inşallah..

Malzemeler
150 gr soğuğa yakın tereyağı
3 ,5 su bardağına yakın un 
2 yumurta (1 sarıyı üzeri için ayıralım)
2 yemek kaşığı soğuk su
1 yemek kaşığı yoğurt
Yarım paket kabartma tozu
Yarım su bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya

Elmalı iç harç
7-8 tane orta boy elma
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz içi
1 tatlı kaşığı tarçın
yarım su bardağı şeker

Üzeri için
Pudra şekeri veya bal

Yapılışı
Elmaların kabuklarını soyalım ve rendeleyelim.
Şekerini üzerine ilave edelim ve beraber suyunu çekene kadar pişirelim.
Ceviz ve tarçını ekleyerek karıştıralım ve tamamen soğuması için bir kenara alalım.
Bu harcı sizde benim gibi önceden çok miktarda hazırlayarak hazırda da bulundurabilirsiniz. 
Kullanacağınız zaman sadece aşağıda gördüğünüz gibi dondurucudan çıkarmanız yetecek.


Hamur için yağı ve yumurta sarılarını iyice karıştıralım, şekeri ve kabartma tozunu ilave edip yoğurmaya başlayalım.
Unu yavaş yavaş ekleyelim ve yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğuralım..
 Hamurdan bir avuç kadarını üzeri için kullanmak üzere buzdolabına kaldıralım..
Elimizdeki hamuru merdane yardımıyla tart kalıbı yada tepsi her nerede pişireceksek onun boyunda açalım.
Açtığımız bu hamuru yağladığımız kalıba kenarları hafifçe yükseltilecek şekilde yayalım.
 Elmalı iç harç hamurun üzerine eşit şekilde yayalım.
Üzeri için ayırdığımız hamurdan ince şerit rulolar hazırlayalım.(bunu isterseniz ince şeritler şeklinde de hazırlayabilirsiniz.)
Hazırladığımız bu rulolarla hamurumuzun üzerini kafes şeklinde kapatalım.
En son tartımızın üzerine yumurta sarısı sürelim.


180 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
Tamamen soğuyunca pudra şekeri serperek servis edebiliriz.


*İyi bir tart hamuru için kullanılan tüm malzemenin soğuk olması önemli.
Malzemeleri kullanacağınız an buzdolabından çıkarır ve kullanırsanız iyi olur.
Hamuru hazırlarken, hamurun kendini bırakmaması için hızlı yoğurmalısınız..
*Tart hamurunu poğaça börek hamurları gibi çok yoğurmanız gerekmiyor. Aksi halde ağızda dağılan bir hamur elde edemezsiniz. 
*Tart hamurunuz yağlı bir hamur olmasına rağmen tart kalıbınızı yağlamalı ve buzdolabında bekletmelisiniz.
*Eğer hamuru merdane yardımı ile açmak istemezseniz kolayı var.
Hamurdan parçalar koparın ve elinizle bastırarak tart kalıbınıza yerleştirin.
Burda önemli olan hamuru kalıba yerleştirirken her yerin eşit kalınlıkta olmasıdır.
*Tartınızın iç malzemesini damak tadınıza göre çeşitlendirebilirsiniz.( elma,armut,muz ,portakal ,erik,krema,çikolata vs gibi)
*Bu tartın üzerine isterseniz pudra şekeri serpmedende servis edebilirsiniz ; Üzerine yumurta sarısı sürdüğümüz için pişince parlak bir görüntüsü oluyor.
İsterseniz kafesin üzerine çok az bal sürerek daha da hoş bir görüntü elde edebilirsiniz. 
* Pişen tartınızı fırından çıkar çıkmaz kalıbından çıkarmayın. Çünkü gevrek olduğu için kırılabilir.
Dilimleme işlemini de tartınız tamamen soğuyunca yaparsanız iyi olur.

Birde bu tartların kek versiyonları var ki onların tarifleri içinde burayaburaya ve buraya tıklayarak bakabilirsiniz..

...............Afiyet Olsun.................

6 yorum:

  1. Nefis görünüyor Sevgi ellerine saglik,tarifi denicem,Alman'larda elma ve patates bol oldugundan cok degisik tarifleri var,ama sevmek gerekiyor,bazen meyveli seyleri cocuklar yemiyor maalesef,ama ben ,ben herseyi severim!Yeni yilin kutlu olsun...

    YanıtlaSil
  2. Serpil; meyveli tatları bende çok sevmem ama bu tart biraz elmalı kurabiye kıvamında oluyor lezzetlide çocukların severek yiyeceklerine eminim.
    Ayrıca teşekkür ederim senin yeni yılında kutlu olsun ve mutluluk getirsin inşallah..

    YanıtlaSil
  3. Bayılırım en kısa zamanda deneyeceğim tarif için sağol canım.
    Senin de yeni yılın kutlu olsun:)

    YanıtlaSil
  4. Ellerinize saglik lezzetli görünüyor..Bir elmakolik olarak bunu insALLAH en kisa zamanda yapacagim ;)
    Böyle lezzetli bir blogunuz oldugu icin sizi tebrik ederim :) artik bende takipteyim ;)
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Elmalı lezzetlere bayılıyorum. Tartda enfes görünüyor.
    Ellerine sağlık Sevgicim..

    YanıtlaSil
  6. kesınlıkle saglık yoksa ne para ne mulk hersey bos..

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...