5 Kasım 2012 Pazartesi

Fındık Krokanlı İrmik Helvası (Fındıklı Krokan Nasıl Hazırlanır?)



Küçük oğlum Berkanla bir akşam yemeği sonrası girdiğimiz bir tatlı krizi sonrası ne yapsak derken çıktı bu tatlı ortaya..
İrmik helvası ortak kararımızdı..
Ama bir değişiklik yapalım, derken bayramdan kalan kırılmış fındıklarımız geldi aklıma..
Fındıklı krokanla helvayı birleştirsek nasıl olur dedim ;
iyiki de demişim muhteşem bir lezzet çıktı ortaya..
Helva güzel, krokan ondan güzel..
İster beraber yiyin ister tek tek.. 



 
Malzemeler 
3 su bardağı irmik
 2 yemek kaşığı tereyağı
 1 çay bardağı sıvıyağ

 
Şerbeti için
 2,5 su bardağı süt
 2 su bardağı su
 1,5 su bardağı toz şeker
 
Krokanı için 
1,5 su bardağı fındık
 1,5 su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu

Yapılışı
Önce sütlü şerbetimizi hazırlayarak başlayalım.
 Bunun için şerbet malzemelerimizi tencereye alalım ve şeker tamamen eriyip şerbet kaynayana kadar ocakta tutalım ..
Tereyağı ve sıvıyağı helvayı kavuracağımız yayvan bir tencereye alalım.
İrmiği ilave ederek rengi açık kahverengi olana kadar sürekli karıştırarak kavuralım..
İrmik istediğimiz renge gelince üzerine hazırladığımız kaynamış süt ve su karışımını dökelim ve tencerenin kapağını dikkatli bir şekilde kapatalım..
1-2 Dakika sonra tencerenin kapağını dikkatlice açalım helvamızı kaşıkla karıştırarak altüst edelim..
Şerbetini çeken helvanın altını kapatalım.
 
Sıra krokanı hazırlamakta..

 
 
Krokanını hazırlamak için alttaki kolajda gördüğünüz gibi toz şekeri ve fındığı tavaya alalım..
Orta hararetteki ateşte ikisini beraber iyice karıştırarak kavuralım.
Şeker tamamen eriyip rengi karamel rengi olunca işlem tamamdır vakit kaybetmeden yağlı kağıt üzerine dökmeliyiz eğer bu şekilde tavada beklerse krokanlar pişmeye devam eder....
Fındık krokanımız bu şekilde hazır olunca yağlı kağıt üzerine veya yağladığımız bir tepsi üzerine dökelim.. 
Kaşık yardımı ile fındıkları hızlıca yayalım üst üste gelmemelerine dikkat edelim.
 7-8 dakika sonra soğuyunca kalıp şeklinde çıkartalım ya da yağlı kağıt üzerinde merdane ile üzerinden kuvvetli olarak geçerek krokanın iyice ezilmesini hatta ufalanmasını sağlayalım...
 
 
Krokanı artık irmik helvamızın üzerinde servis yapabiliriz..
 
 
*Krokan bir nevi akide şekeri tadında bişey..İşin içine bir de fındık girdimi durum anlatılmaz yenilir oluyor..
*Krokanı elinizle ufak parçalara ayırarak robotta iyice ufaltıp  dondurmanın, pastalarınızın ,parfenin üzerinde ya da arasında kullanırsanız da çok lezzetli olacaktır. 
*Krokan hazırlarken içinde değişik malzemeler kullanabilirsiniz.
(Fındık, fıstık, ceviz, badem, susam vs.)
*Kalan krokanınızı bir kavanozda hava almayacak şekilde saklayabilirsiniz..
*Krokanı eğer tepsi üzerine dökecekseniz tepsiyi kesinlikle yağlamadan kullanmayın aksi halde krokanı çıkarmakta zorlanırsınız. ..

.......Afiyet Olsun.........

9 yorum:

  1. tam kis lezzetleri
    eline saglik hamarat hatun

    YanıtlaSil
  2. Inanilmaz bastan cikarici gorunuyor:(
    Sizin blogunuzu korkudan acamiyordum, ama irmik helvasina dayanamadim actim:(
    Tuh:(

    YanıtlaSil
  3. serbet yerinde neden hem su hem serbet yaziyor
    benmi yanlis okudum yerlerimi karisiklik oldu

    YanıtlaSil
  4. SABAH SABAH NASILDA GÜZEL GÖRÜNÜYOR CANIM.OLSADA YESEM.ELLERİNE SAĞLIK.SEVGİLER.

    YanıtlaSil
  5. ben zaten aç karnına tatlıya bayılırım,eline sağlık..

    YanıtlaSil
  6. Vallahi ağzım sulandı.
    Hiç yapmadım, deneyeceğim.
    harika bir fiki rellerinze saglik


    bana da beklerim ^^ bende sizi misafir edeyim blogumda :)

    bisou bisou

    www.fraise-framboise.blogspot.com
    www.fraise-framboise.blogspot.com

    YanıtlaSil
  7. Mutlaka deneyeceğim harika ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  8. SEVGİ NASILSIN SESİN ÇIKMIYOR ÇOK TANDIR İYİMİSİN
    SEVGİLER IŞIL

    YanıtlaSil
  9. Ellerine saglik olsun canim benim.. Harika olmus . Krokani ayri severim helvayi ayri ama birlesmis halini daha daha severim.
    Super fikir Afiyet olsun anne ogul guzel karar vermisisiniz

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...