25 Şubat 2013 Pazartesi

Sultan Tatlısı ( Haşhaşlı Portakal Şerbetli Şekerpare)

 
Yeni haftaya yeni bir tatlı tarifi paylaşımı ile sizlerleyim..
Bir akşam yemeği daveti için hazırlamıştım bu portakallı haşhalı şekerpareleri..
 
Her zaman dediğim gibi değişiklik iyidir..
Alışılmışın dışına çıkıp şekerpareyi haşhaşlı ve portakal aromalı olarak da
 denemenizi tavsiye ederim.. 
 
Özel günlerde ,Ramazan ve kurban bayramlarında sunulmaya değer bir tatlı..
Özellikle dışındaki haşhaşın çıtırlığı portakalın aroması yediriyor bu tatlıyı..
Dr Oerker'ın hazır paketlerede markette sattığı bu lezzeti sizlerde evinizde kendi el emeğinizle pek ala yapabilirsiniz..

Malzemeler

Hamuru için
2oo gr tereyağı
2 yumurta
1 su bardağı irmik
Yarım su bardağı pudra şekeri
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un(yaklaşık)
2 yemek kaşığı dolusu portakal kabuğu rendesi
Üzeri için
1 su bardağı mavi haşhaş tohumu
1 su bardağı süt
Ceviz

Şerbeti için
4 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1,5 su bardağı portakal suyu
1 tatlı kaşığı limon suyu
Yapılışı
Şerbet malzemelerini bir tencereye alalım..
Kaynamaya bırakalım.
Şerbet kaynayınca limon suyunu ilave edelim ocağı kapatıp, şerbetimizi soğumaya bırakalım..
Tatlımızın hamuru için yumuşak tereyağı, yumurta, irmik, pudraşekeri, portakal kabuğu rendesi, vanilya ve kabartma tozunu karıştırma kabına alalım yoğurmaya başlayalım..
Unu da yavaş yavaş istediğimiz kıvama gelene kadar kontrollü olarak ilave edelim..
Hamur kıvamı yumuşak ama ele yapışmayan bir kıvam da olacak.
Hazırladığımız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alalım yuvarlayalım.
Bu yuvarlakları önce süte sonra haşhaşa bulayalım


Yağladığımız ya da yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim..
Haşhaşlı yuvarlaklarımızın üzerine yarım ceviz batırdık mı,
tatlımızın ilk aşaması hazır olmuş oluyor....
180 derecede ısıttığımız fırında tatlımızı üzerleri hafif kızarıncaya kadar pişirelim.


Tatlımız pişince şerbetini kepçe kepçe üzerine dökelim..
Ara ara da tepside ki şerbeti tatlıların üzerine gezdirelim.
 

Tatlımız 2-3 saat sonra şerbetini tamamen çekince servise hazırdır..
.......Afiyet Olsun......

18 yorum:

  1. Nasil güzel bagiriyor "ye beni, ye beni" diye.... Aldim tarifini sevgili arkadasim... Ellerine, emeklerine saglik... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ediyorum Filiz abla sana da kolay gelsin ol halde..

      Sil
  2. Görüntü 10 numara.. Nefis olmuş canım ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  3. ben bunu şehzade tatlısı olarak biliyordum :)

    çıtır çıtır pek güzel oluyor haşhaş.

    ellerine emeklerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Papatyacım ben şehzade kısmını hiç duymamıştım benimkiler sultan zannediyorlar kendilerini..
      Teşekkür ederim ..

      Sil
  4. Ellerine sağlık..Bu tatlı gerçekten çok güzel oluyor. Denemeyen varsa hiç düşünmesinler derim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyen biliyor; teşekkür ederim Fatoş Hanımcım..

      Sil
  5. Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim idare ediyoruz işte..

      Sil
  6. elıne sağlık portakal yakısmıstır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim..
      Yakışmaz mı hem de nasıl ,portakalın yakışmadığı yer mi var :))

      Sil
  7. ellerine sağlık canımm:)
    nefis bir tatlı olmuş bu:))
    hashas çok yakışıyo:)
    tekrar tebrik ederim seni doğum günün kutlu olsun..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denizcim teşekkür ediyorum çok düşüncelisin; bir yaş daha gitti işte ömür defterimden.

      Sil
  8. Görüntüler süper sizi takibe aldım bende sayfama beklerim
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Görüntüler süper sizi takibe aldım bende sayfama beklerim
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Merhaba Sevgi Hanım tatlı portakallı mutlaka güzeldir.Ben portakallı yapmak istemezsem şerbete portakal suyu miktarı kadar su mu koyacağım.O zaman şeker ilave edecekmiyim? Kusura bakmayın evlenince yemek yapmaya başladığım için belki basit ama yinede soruyorum.Kuralına göre yapmak için.
    Sevgiler Şeyda

    YanıtlaSil
  11. Şeyma ;Şerbetini portakallı yapmak istemezseniz sade şerbet hazırlamanız yeterlidir..
    4 su bardağı su 4 su bardağı şeker yeterlidir.. Ayrıca şeker ilave etmenize gerek yok..

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...