1 Mart 2013 Cuma

Lezzet Tabağı (Arpa Şehriyeli ,Patates Püreli Tavuk Kavurma)

 
 
Hayırlı ,bereketli cumalar diliyorum tüm takip edenlerime;
Bu sefer arşivde bekleyen bir tarifimle karşınızdayım..
Haftalar önce bir akşam yemeği için hazırlamıştım bu lezzet şölenini..
*
Sizde de olur mu bilmem ama..
Bazen beni  akşama ne yapayım telaşı alır..
Sanki hiç bir şey bilmiyormuşum da birisinin hatırlatmasına ihtiyacım varcasına..
İşte böyle bir günün sonunda Edison'un ampulü bulması gibi
gözümün önüne yukarıda gördüğünüz tabak beliriverdi..
Evde bu üçlüyü sevmeyen de olmadığına göre, olur dedim kendi kendime..

Tarif için bu üç sayfadan yararlanabilirsiniz, diyecektim ki..
Yorulmayasınız diye sizin için daha önce paylaşmış olduğum,
Arpa şehriye pilavı, Patates püresi ve Tavuk kavurmasının tariflerini birleştirdim..
 
Malzemeler

Arpa şehriye pilavı için 
1,5 su bardağı arpa şehriye
3 su bardağı sıcak su
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 kuru soğan
1 'er kırmızı ve yeşil biber
 tuz

 Patates püresi için
4 iri patates
1 su bardağı süt
1,5 yemek kaşığı tereyağı
Tuz ve karabiber

Tavuk kavurması için
1 bütün tavuk göğsü (haşlanıp didiklenmiş)
Yarım çay bardağı sıvıyağ
2 diş sarımsak
1limon suyu
tuz, karabiber,
isot ya da pulbiber,
köri, kimyon ve kekik
Yapılışı
Arpa şehriyesi pilavı için; Kırmızı biberler ve kuru soğanı minik küpler şeklinde doğrayalım.
Tencereye tereyağı ve sıvıyağı alarak kızdıralım.
Kızan yağın üzerine dolmalık kırmızı biberleri ve soğanı ekleyelim ve orta ateşte arpa şehriyeyi de ilave ederek şehriyenin rengi değişene kadar karıştıra karıştıra kavuralım.
Rengi hafif koyulaşan şehriyelerin üzerine tuzunu ve 3 su bardağı suyu ekleyerek karıştıralım.
Tencerenin kapağını kapatarak önce orta ateşte ,kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim (arada kontrol edelim).
Tavuklu bölüm için; Tavuk göğsünü yıkayıp tuz ilave ettiğimiz suda haşlayalım..
 Haşladığımız tavuğumuzu ince ince didikleyelim .
Didiklediğimiz tavuğumuzu kavuracağımız tavamıza alalım..
Yarım çay bardağı sıvı yağımızı tavuğun üzerine döküp kavurmaya başlayalım.
Bu arada baharatlarımızı, limon suyumuzu ve sarımsak rendemizi de ekleyip çok açık olmayan ocakta 10 dakika kadar alt üst ederek kavuralım..

Patates Püresi için; 4 adet patatesi haşlayalım.
Haşlanan patatesleri bir tencereye rendeleyelim. pütür kaldı ise ezme aleti ile pürüzsüz hale getirelim.
Ezdiğimiz patateslerin üzerine 1 yemek kaşığı tereyağ,1 su bardağı süt, tuz ve karabiber
 ilave ederek karıştıralım..
Pürenin kıvamını daha akışkan isterseniz bunu süt ilave ederek belirleyebilirsiniz..




 Yemeğimiz genel hatları ile bundan ibarettir..
Bir bardak ayran ve salatayla akşam yemeği için yeterlidir diye düşünüyorum..
*Tavuk kavurmasının tadı bildiğiniz tavuk döner gibi oluyor..
Ben özellikle pilav üstü tavuk yapacaksam, tavuğu mutlaka bu şekilde kavurarak servis yapmayı tercih ediyorum.... Sarmısak ,limon suyu kekik ve köri tavukta lezzet patlamasına sebep oluyor..
Lezzet olarak on numara diyebilirim..
 
......Afiyet Olsun.....

8 yorum:

  1. Şu anda bende o "ne yapsam akşama " teleşı var.:)
    Evde fazla birşeyde kalmadı,alış verişe gitmek gerekiyorda,üşeniyorum:)
    Canım ellerine sağlık.
    Aynen lezzet tabağı olmuş
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melihacım ortak telaşımız desene..

      Sil
  2. ayneenn aynennn deli dana gibi dönüyorum evde.)
    bu tabak sahane tatlımm..

    YanıtlaSil
  3. Ne yapsan telaşı olur ama bu telaşta son nokta kahvaltı olur:)
    Ama böyle bir nefis yemek hiç te fena olmazdı:)

    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kahvaltı her zaman kabul göremeyebiliyor tabii bi de işin bu tarafı var..

      Sil
  4. ellerinize saglik güzel görünüyor arpa sehriye ile pürenin karisimi nasil merak ettim simdi denemek laziim selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yemek ve hobi Arpa şehriye ile püre karışmıyor ki sumunda yan yanalar sadece..
      Normalde de bunları servis tabağında ayrı köşelerde sunmaz mıyız? Azıcık şekil değiştirdiler sadece...

      Sil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...