Un helvası Anadolu'nun hemen her yerinde yapılan bir helvamızdır..
Kimi çok kavurur, kimi az, kimi cevizli ,kimi tahinli yapılış şekilleri değişik olsa da seviyoruz un helvasını..
Bizim aile büyüklerimizde bu konuda çok beceriklidir..
Mevlit ,düğün, sünnet vb. bir araya gelişlerimizde annem,teyzem, yengem geçer o kocaman helva tencerelerinin başına sabırla kavurur un helvamızı..
Arada bize de döner o tahta kaşığın sapı ,(al birazda sen kavur )sevabını alalım diye..
Sonrasında da afiyetle yemek düşüyor tabii öve öve..
Helva yapmak kolaydır aslında püf noktalarını kaçırmadan, sabırla kavurmaya devam edenler için..
Bu arada akraba günlerimizin de favori tatlısıdır..
Malzemeler
250 gram tereyağı
2 su bardağı un
2,5 su bardağı su
1,5 su bardağı toz şeker
Yapılışı
Derince bir tencereye yağı alıp eritelim..
Unu ilave edip kısık ateşte kavurmaya başlayalım.
Kavrulan un ,yaklaşık yarım saat sonra sıvılaşmaya başlıyor.(buna bizim büyüklerimiz unun yağı kusması diyorlar).
Kavurma işlemine unun rengi hafif kahverengi bir renk alana kadar devam edelim...
Bu arada su ve şeker başka bir tencerede kaynama noktasına getirelim..
Unun rengi istediğimiz koyuluğa gelince (kavurma işlemi aşağı yukarı 50 dakika sürüyor) şekerli suyu ilave edelim...
Ocağın altını açıp, un şerbeti çekip helva toparlanana kadar sürekli ve de dikkatli bir şekilde karıştıralım.
Bu aşamadan sonra, helvanın tam kıvamını alabilmesi için 5 dakika kadar daha kısık ateşte şekerli suyu çekene kadar hızlı hızlı karıştırıyoruz.
Helvamız katılaşıp kıvam alınca ocağı kapatıp, 5 dakika kadar demlenmeye bırakalım.
Kaşık yardımıyla servis tabağına helvamızı alabiliriz artık.
*Un helvasını kavururken bir an bile unu kavurmadan bırakmamalı sabırla başında durmalıyız..Aksi halde unu yakabiliriz..
*Helvayı bazı yörelerde çok koyu renkte yapıyorlar.. Bizim tercihimiz yukarıda gördüğünüz kıvamdır..
*Un çok fazla kavrulunca renk koyulaşır ve helvanın tadı acılaşır..
* Helvanın şerbetinde su yerine sütte kullanabilirsiniz..
Servis ederken üzerine kavrulmuş toz fındık serperseniz çok çok lezzetli olur..
...........Afiyet Olsun........
Un helvası harika görünüyor ellerinize sağlık
YanıtlaSilşu diyette bünyeye eziyet gibi fotolar ve bu net anlatım:)mutfağa girmeme ramak kaldı:))
YanıtlaSilAh Sevgi hem cok sevip hemde yapmaktan korkan ben yarin helva yapmaya karar verdim!Cok kilo yapiyor diye bazi seyleri yapmam ,cünkü hepsini bir anda tüketesim geliyor,ben hem koýu renklisini hem acik renklisini her türlüsünü cok severim,seninde ellerine saglik canim,insallah cocuklarda severek tüketiyordur,simdiden iyi pazarlar sana...
YanıtlaSilrengi tam da benım sevdiğim kıvamda gerçekten ama ne kadar vakit alan bir helvaymış bu: ( ellerinize sağlık:)
YanıtlaSilyaptım ve kaynanam çok beğendi şimdi başliicam yapmaya
YanıtlaSilHelva harika gözüküyor ellerinize sağlık :) kavurma işlemi sırasında dediğiniz gibi çok dikkatli olmak gerekiyor yoksa hızlı bir şekilde yanıp kötü koku yapabiliyor :/
YanıtlaSil