2 Kasım 2013 Cumartesi

Un Helvası Nasıl Yapılır?


Un helvası Anadolu'nun hemen her yerinde yapılan bir helvamızdır..
Kimi çok kavurur, kimi az, kimi cevizli ,kimi tahinli yapılış şekilleri değişik olsa da seviyoruz un helvasını..
Bizim aile büyüklerimizde bu konuda çok beceriklidir..
Mevlit ,düğün, sünnet vb. bir araya gelişlerimizde  annem,teyzem, yengem geçer o kocaman helva tencerelerinin başına sabırla kavurur un helvamızı..
Arada bize de döner o tahta kaşığın sapı ,(al birazda sen kavur )sevabını alalım diye.. 
Sonrasında da afiyetle yemek düşüyor tabii öve öve..

Helva yapmak kolaydır aslında püf noktalarını kaçırmadan, sabırla kavurmaya devam edenler için..
Bu arada akraba günlerimizin de favori tatlısıdır..     

Malzemeler

250 gram tereyağı
2 su bardağı un

2,5 su bardağı su
1,5 su bardağı toz şeker


Yapılışı

Derince bir tencereye yağı alıp eritelim..
Unu ilave edip kısık ateşte kavurmaya başlayalım.
Kavrulan un ,yaklaşık yarım saat sonra sıvılaşmaya başlıyor.(buna bizim büyüklerimiz unun yağı kusması diyorlar). 
Kavurma işlemine unun rengi hafif kahverengi bir renk alana kadar devam edelim...

Bu arada su ve şeker başka bir tencerede kaynama noktasına getirelim..
Unun rengi istediğimiz koyuluğa gelince (kavurma işlemi aşağı yukarı 50 dakika sürüyor) şekerli suyu ilave edelim...
Ocağın altını açıp, un şerbeti çekip helva toparlanana kadar sürekli ve de dikkatli bir şekilde karıştıralım.
Bu aşamadan sonra, helvanın tam kıvamını alabilmesi için 5 dakika kadar daha kısık ateşte şekerli suyu çekene kadar hızlı hızlı karıştırıyoruz. 
Helvamız katılaşıp kıvam alınca ocağı kapatıp, 5 dakika kadar demlenmeye bırakalım.
 Kaşık yardımıyla servis tabağına helvamızı alabiliriz artık. 

*Un helvasını kavururken bir an bile unu kavurmadan bırakmamalı sabırla başında durmalıyız..Aksi halde unu yakabiliriz..
*Helvayı bazı yörelerde çok koyu renkte yapıyorlar.. Bizim tercihimiz yukarıda gördüğünüz kıvamdır..
*Un çok fazla kavrulunca renk koyulaşır ve helvanın tadı acılaşır..
* Helvanın şerbetinde su yerine sütte kullanabilirsiniz.. 

Servis ederken üzerine kavrulmuş toz fındık serperseniz çok çok lezzetli olur..

...........Afiyet Olsun........

6 yorum:

  1. Un helvası harika görünüyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. şu diyette bünyeye eziyet gibi fotolar ve bu net anlatım:)mutfağa girmeme ramak kaldı:))

    YanıtlaSil
  3. Ah Sevgi hem cok sevip hemde yapmaktan korkan ben yarin helva yapmaya karar verdim!Cok kilo yapiyor diye bazi seyleri yapmam ,cünkü hepsini bir anda tüketesim geliyor,ben hem koýu renklisini hem acik renklisini her türlüsünü cok severim,seninde ellerine saglik canim,insallah cocuklarda severek tüketiyordur,simdiden iyi pazarlar sana...

    YanıtlaSil
  4. rengi tam da benım sevdiğim kıvamda gerçekten ama ne kadar vakit alan bir helvaymış bu: ( ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  5. yaptım ve kaynanam çok beğendi şimdi başliicam yapmaya

    YanıtlaSil
  6. Helva harika gözüküyor ellerinize sağlık :) kavurma işlemi sırasında dediğiniz gibi çok dikkatli olmak gerekiyor yoksa hızlı bir şekilde yanıp kötü koku yapabiliyor :/

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...