19 Kasım 2011 Cumartesi

Elmalı Şekerpare

Hepinize hayırlı bir gün ve hafta sonu dileyerek başlayalım bugünkü postumuza;
Kızımın dünyaya gelişi çok sevindirdi biliyorsunuz ,evimizi şenlendirdi ama blogla arama azıcık mesafe koymama da sebep oldu sanki....
Minik hanımla ilgilenelim derken bloğa her gün biraz daha az zaman ayırır oldum ..
Ama kopmadım bilesiniz; bloğuma yazmak, yorumlarınızı okumak, birilerinin beni takip etiğini bilmek çok farklı ve hoş bir duygu...

Bugünkü tarifimiz olan elmalı şekerpare bayramdan kalma bir tarifti...
Bayram öncesi Giresun'dan çok miktarda gelmiş olan elmaları bozulmadan,
 değerlendirme çabası sonucu ortaya çıktı.
Aslında iyi de oldu
Güzel değişik bir tarife sahip oldum...
*
Ben elmaların neredeyse tamamını rendeledim ve elmalı kurabiyeler de kullandığımız harç gibi hazırlayarak eşit parçalara ayırarak dondurucuya attım..
Bu harcı yeri gelince kurabiye,tart veya turtalarda yada bu şekilde tatlılarda kullanmayı düşünüyorum..
Hazırda bu tarz malzemelerin bulunması işleri kolaylaştıracaktır.. 

Bu şekerpareler hem görünüm olarak göz doldurdu, hem de lezzet olarak benden ve tadanlardan tam not aldı diyebilirim..

Malzemeler
250 gr tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
1,5 çay bardağı pudra şekeri
3 yumurta(birinin sarısı dışı için ayrılacak)
2 yemek kaşığı yoğurt
1 su bardağı irmik
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un

İç malzemesi
5 iri elma
Yarım su bardağı şeker
1 tatlı kaşığı dolusu tarçın
Yarım çay bardağı ceviz içi(veya fındık)

Şerbet için
4 su bardağı toz şeker 
3 su bardağı su
Yarım limonun suyu

Yapılışı
Önce şerbetimizi hazırlayarak işe başlayalım ki, sonra soğuması için uzun süre beklemeyelim..
Tatlımız pişince ilk sıcaklığı çıkar çıkmaz üzerine ılık olarak şerbetimizi dökeceğiz.
Suyu, şekeri ve limon suyunu tencerede 15 dakika kadar kaynatalım ve soğumaya bırakalım.
Tatlımızın içini hazırlayalım.
Bunun için elmaların kabuklarını soyalım ve rendeleyelim, şekerini de ilave edip bir tavada suyunu tamamen çekene kadar pişirelim, sonra tarçın ve ceviz içini ekleyip karıştıralım ve tamamen soğuması için bir kenara alalım.
Hamuru hazırlamaya geçebiliriz.
Tamamen yumuşamış tereyağını ,yumurta, yoğurt ve şekeri karıştırma kabına alalım yoğurmaya başlayalım.  Sonra vanilya, kabartma tozu, irmiği ve de unu yavaş yavaş ekleyerek tam olarak kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim.
Hamurumuz yumuşak ve kolay şekillenen bir hamur olacak.
15 dk kadar hamuru dinlendirelim.
Hamuru şekillendirirken ben yukarıda ki kalıbı kullandım.
Bu kalıp Hatay(Antakya)nın merkezdeki çarşısından alınma...
Çok işime yarıyor,azıcık daha küçük olsa iyi olacak ama böylesi de güzel..
Kalıp sayesinde benim şekerpareler tam doyumluk oldular..
*
Kaynattım biraz farkındayım, tarifi anlatmaya geri dönelim ....
Tatlı hamurumuzdan avuç içi kadar (ya da daha küçük, hangi boyutta isterseniz) parçalar koparalım, sonra bunları avucumuzda top yapalım. Bu topun tam ortasına parmağımızı bastırarak çukur yapalım.
 Çukurun içine tamamen soğumuş olan elmalı içten koyalım. 
 Elimizde yuvarlayarak şekil verelim ve yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim.
*
 Ben şekerparelerimi hazırlarken önce biraz hamur aldım, kenarlarından kalıbı saracak şekilde bastırarak kalıba yerleştirdim.
 İç harcımdan biraz koydum.
Hamurdan bir miktar daha aldım ve bu iç harcımın üzerini kapattım. Ve tepsiye ters çevirdim
Üzerlerine yumurta sarısı sürelim. Ve önceden 200 derecede ısıtılmış fırında hafif kızarana kadar (çok fazla kızarmasın.) pişirelim.
Tatlımız piştikten sonra biraz soğusun.(tamamen soğumayacak dikkat)
Sıcağa yakın ılıklıktaki şerbetimizi kepçe kepçe tatlımızın üzerine dökelim. 
Biraz bekleyelim, şerbeti yeteri kadar çektikten sonra ters çevirelim. Bu şekilde de beklesinler biraz..
Sonrasında yine ters çevirelim.
Tatlımız şerbetini tamamen çekince servis tabağına alalım.
*Üstüne tepside kalan şerbeti gezdirin, tatlıların üstüne bol miktarda hindistan cevizi veya toz fıstık serperek, servis yaparsanız daha şık olacaktır.. 
*Benim kullandığım elmalar ekşiydi biraz, tatlı içinde hoş bir tat verdiler
*İç malzemenizin suyunu tamen çektirin ki su hamurunuzu şekillendirirken sizi zor durumda bırakmasın..
*Hamurun içine iç malzemeyi kafi derecede koyun aksi halde hamuru kapatmanız zorlaşacaktır..
*Şerbeti tatlının üzerine birden değil kepçe kepçe dökelim.
*Tatlı şerbeti çabuk çekiyor, servis etmeden bir saat önce şerbetlerseniz yeterli olacaktır.
*Bu tarifle 20 ye yakın iri şekerparem oldu..Siz boyutunu normal boyutlarda tutarsanız 30 a kadar çıkartabilirsiniz..
Diğer bir şekerpare tarifim için buraya bakabilirsiniz...
 
..........Afiyet Olsun.........

12 yorum:

  1. Ellerinize sağlık,
    tatlının şekli gibi eminim tadıda güzel olmuştur.
    sevgilerle...

    YanıtlayınSil
  2. Allah analı babalı büyütsün...

    Onlar varken başka birşey düşünemiyor ki inlan ::)


    şekerpare nefis gözüküyor eline sağlık olsun

    YanıtlayınSil
  3. benimde öyle bir kalıbım var ama tahtadan antepden almıştım şerbetli tatlı pek yapmıyorum elmalı denemek lazım

    YanıtlayınSil
  4. sunumu çok güzel olmuş canım.lezzetide harika olmuştur.ellerine sağlık canım.sevgiler.

    YanıtlayınSil
  5. gerçekten harikalar, elinize sağlık...

    YanıtlayınSil
  6. Şekerpare ve elma ,kulağa hoş geiyor.Denemek lazım bu iki karışımı...
    Ellerine sağlık

    YanıtlayınSil
  7. yok artık bunun da mı elmalısını yapmışlar :) harika olmuşş bayldım. ellerine sağlık.

    Kahve Dükkanı'ndan sevgiler...

    YanıtlayınSil
  8. Ellerinize emeklerinize saglik cok ama cok güzel görünüyor afiyetler olsun hayirli aksamlar .

    YanıtlayınSil
  9. kardeşiminde 4 aylık bebeği var. gerçekden küçük bebekli zor oluyor.

    tarifte çok lezzetli görünüyor bu saatte canım istedi:) ellerine sağlık...

    YanıtlayınSil
  10. çok güzel görünüyorlar.ellerine sağlık.seviler.

    YanıtlayınSil
  11. Allah sağlıkla büyütmeyi nasip etsin..
    Tatlı müthiş güzel görünüyor..
    Şekline bayıldııım..
    Ellerine sağlık canım..

    YanıtlayınSil
  12. o iyi olsunda boşver bloğu tatlım:)
    dilerim iyisiniz:)
    tatlılarda pek şahane ellerine sağlık olsun.),
    sevgiler..

    YanıtlayınSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...