28 Mart 2012 Çarşamba

Güveçte Pastırmalı Sıcak Humus


Ülkemizde Humus denilince ilk akla Güneydoğu bölgesi ve genellikle de Hatay oluyor..
Aslında humus bir orta doğu mezesidir.
Humusun kelime anlamı ise nohutmuş.
Eşimin Hatay sevdası sayesinde tanıştım bende ,bu değişik lezzetle..
Hatta özellikle Hatay'da tatma fırsatı da bulmuştuk bakınız burası.. 
Biz o zaman soğuk olanını tatmıştık bol yeşillikler eşliğinde..
Hatayda sadece humus satan lokantalar var ve bu lokantalar genelde hijyen olarak çok sağlam olmasalar da sunulan humusun lezzeti genelde yerinde oluyor..


Geçmiş doğum günüm dolayısı ile de  burada sıcak ve de pastırmalı olanın denedik ki bayıldım..
Adeta tek başıma bitirdim desem yeridir..
Ben değişik tatlara açık olduğumdan bu lezzeti çok sevdim ama sevmeyenlerde olabilir tabi..
Örnek bu hafta sonu yemeğinde humusu ilk defa tadan kardeşimin ağzından olumlu yada olumsuz bir laf alamadık mesela.....
*
Davet sofralarınızda değişik lezzetler sunmaktan hoşlanıyorsanız buyrun tarife.. 

Malzemeler
1,5 su badağı haşlanmış nohut
7 yemek kaşığı tahin
3 diş sarımsak
1 çay kaşığı kimyon
1 limonun suyu
Yarım çay bardağı zeytinyağı(ayçiçek yağı değil)
1 çay kaşığı pulbiber
Tuz
7-8 dilim çemensiz pastırma
1 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı
Nohutu önceden ıslatıp tamamen yumuşayana kadar pişirelim..
Pişirdiğimiz nohutların kabuklarını soyalım. (isterseniz soymaya bilirsiniz de ama rondo da iyice parçalamış olmalısınız)
Kabuklarını soyduğumuz nohutları rondo da pürüzsüz kıvamda iyice ezelim.
Üzerine linom suyu,tahin,sarımsak ezmesi,zeytin yağı,kimyon ve tuzunu ekleyerek iyice karıştıralım.
Hazırladığımız bu karışımı  serviz tabağımıza yayarak alalım.. ( Ya da güveçlerimize bölüştürelim)
Sonra pastırmalarımızı bir tavada tereyağı eşliğinde bir iki dakika  soteleyelim.
Humusumuzun üzerine pastırmaları yağı ile birlikte paylaştıralım..
250 derecede fırında 2-3 dakika kadar humus ısınana kadar tutalım ve sıcak sıcak servis yapabilirsiniz..

*Pastırmanın kokusu hepimizce malum..
Size tavsiyem bu tarif için özellikle çemensiz pastırma kullanmanızdır, sonrasında size koku olarak geri dönüşümü az olsun.. 
*Kıvam olarak daha homojen bir kıvam isterseniz nohut'un  haşlama suyunu bunun için kullanabilirsiniz..
Koyu boza kıvamında olmalıdır ve belirtmeliyim ki humus durdukça koyulaşacaktır..
*Servis sırasında humusun yanında sıcak pide yada kızarmış ekmek sunarsanız güzel olur..

................Afiyet Olsun.............

12 yorum:

  1. offf olsada yesek:)
    ben çok severim humusu özellikle pastırmalısını
    ben tahinli yapıyorum yanlız
    ilk defa tahinsiz yapıldığını senden okudum
    tadını veren tahindir diye biliyorum ben
    acaba eksik olabilirmi tarifin
    yada bu şekildede hazırlanabilirmi
    ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Malzemeler arasında tahin var amaaaaa görmediniz sanırım..

    YanıtlaSil
  3. ellerıne saglık hafta sonu 1gun hatayda olacagız..onerılerın olursa beklerım yaıznı da okuyorum sımdı..masıl adresıme de yazabılrsın ıstersen tabuıı...kocamann sevgıler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kokoss Hatay merkez gezmek için yeterli zaten merkezdekii çarşıyı gezmelisin,künefe yemeden dönmemelisin ,kalesine çıkmalısın ,harbiyeyi görmelisin merkezde arkeoloji müzesi var ilk aklıma gelenler bunlar güzel bir haftasonu inşallah..

      Sil
  4. Ne zamandır yapmıyordum canım çekti ilk fırsatta yapayım.Ellerine sağlık,nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  5. hatay mı.. ? humus mu...? nerdeee? bayılırım. bunu bilmiyordum denemeliyim. sağol tarif için

    YanıtlaSil
  6. ayyy pastirmali olan herseye bayilirm:) beni can evimden vurdun be Sevgi!:)) Ellerine saglik...

    YanıtlaSil
  7. Sıcak ve pastırmalı en sevdiğim hali. Ellerine sağlık canım. Harika görünüyor. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. ayyy nasıl da canım cekti şimdi ama :) çok güzel görünüyor elinize sağlık. hemen yapmam lazım. :)


    blogger anneler birbirini izliyor, ben seni izlemeye aldım, bende seni bloguma beklerim

    YanıtlaSil
  9. blogunu çok sevdim:)))
    hediye çekilişinde bana çıkmanada çok sevindim:))
    hayırlı günler,sevgiler:))

    YanıtlaSil
  10. humusu şimdiye kadar hiç tatmadım tahin ile nohut birleşince nasıl bir tat çıkıyor ortaya çok merak ettim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Antakya mutfağında kullanılan bu lezzeti biz ailece çok seviyoruz..
      Tahin, nohut ezmesi,limon ve de yanında kornişon salatalık turşusu harika bir lezzet oluşturuyor.. Burada sıcak sunumunu paylaştım ama soğuk olarak sunumu da ayrıca lezzetli olur..

      Sil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...