27 Şubat 2013 Çarşamba

Trabzon Günlerindeydik..

 
24 Şubat bendenizin doğum günü olduğu gibi
 Trabzon ilinin de düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümüdür..
Eyüp Feshane Kültür Merkezinde 21 ve 24 şubatta organizasyonu yapılan bu günde Karadeniz ve özelliklede Trabzon kültürü yansıtılmaya çalışılmış..
Bize her yer Trabzon dercesine Trabzonlular ve Trabzon severler doldurmuştu her yeri..
 Eee bendeniz de Trabzonlu olmasam da bir Karadenizli olarak bu günden geri kalmadım..
*
Havanın sıcak olmasından dolayı katılım çok fazlaydı..
Gezebildiğimiz kadar gezdik ,gezip göremeyenler içinde ucundan kıyısından fotoğrafladık..
Feshanede değişik tarihler de, değişik illerin günleri tertip ediliyor
eğer siz de bizim gibi değişik kültürlere açıksanız kaçırmayın derim..
 
Lafı uzatmadan neler görmüşüz bakalım..
 
Karadeniz'in olmazsa olmazı karalahana sarması baş köşedeydi hemde kocaman tencerelerde..
Mıhlaması desen başka bir alem..
Tava tava yapılıp isteyenlere sıcacık servis yapılıyordu..
Hemen sağ köşede gördüğünüzse su böreği..     
 

 
Hamsi tava da yine tava tava yapılıp servis edilenlerdendi..
 
Karalahana ,hamsi olur da fasulye turşusu olmadan olur muydu? 

Trabzon dendi mi ilk akla gelenlerden birisi de ekmeği değil mi?
Özellikle Vakfıkebir ekmeği ve fırınları..
Birbirinden değişik çeşit ve boyda ekmeği bulabileceğiniz bir ortamdı burası..
 

 
Tepsi tepsi baklavalar ..
Bir izleyenimin özellikle hatırlatması ile düzeltiyorum..
Bu baklavanın adı burmalıymış .
Karadenize özgü fındıkla yapılan bir baklava çeşidi..
Görüntüsü nasılda göz doyurucu ama değil mi?
 
 
En çok ilgimi çeken bölümlerden biri de burasıydı..
Tereyağlar, çeşit çeşit peynirler, yoğurtlar ,mısır unları..
Özellikle mıhlamalık peynir almanın tam da yeriydi..
Aldık gitti..
 
 
Yazın yediğimiz o turuncu turuncu hurmaların kurularına rastladık burada..
O sulumu sulu  meyvenin bu denli kurutulabileceği ilginç geldi bize..
Tadına baktık memnun kaldık.. 

 
Keşkek, kavurma ,mumbar dolması, içli köfteler değişik köşelerdeydi..
 


Bildiğiniz gibi Trabzon dendi mi bakırcılıkta akla gelenlerden.
 


Sürmene bıçakları, Trabzon hasır bileklikleri ve tabii peştemalleri..
 

 
Aslında paylaşacak çok şey vardı ama onca kalabalık içinde çekebildiklerim bu kadarla kaldı..
Ha bir de araya karışmış olanlar vardı..
Mesela Hatay zeytinyağı ve zeytinlerini satan bir stantda benim çok kullandığım bu kurabiye kalıplarına rastladık.. Örnek buradan bakabilirsiniz..
Unutmadan belirteyim 28 mart gibi de Hatay günleri yapılacakmış ki kaçırmayı düşünmüyoruz..
 

9 yorum:

  1. Nekadar mutlu oldum bu yayını okuyunca anlatamam
    Benim çok geç haberim oldu bu etkinlikten katılmayı çok isterdim:(
    Sayenizde gitmiş kadar oldum duygulandım:(
    Memleketimin güzelliklerini görünce
    Çok teşekkürler
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pumpulininmutfağı aynı mutluluğu bende feshanede gezerken hissettim..

      Sil
  2. uf uf uf ne güzel görüntüler orda olmak isterdim herlade mide spazmi gecirirdim neyse biz görüntülerle idare edelim artik tesekkürler güzel resimler icin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bişey değil ne deek efendim zevkle...

      Sil
  3. trabzon günü bittimi gitmeyi çok istiyordum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ayın 21 ile 24 'ü arasındaydı bitti yani seneye takip edin inşallah kaçırmayın..

      Sil
  4. Sevgi Hanım merhaba,
    Tepsi tepsi baklava demişsiniz ya , o cümleyi düzeltebilir misiniz...

    O karadenizli kadınların pratik tatlısı "BURMALI" onun adı ! ve yörenin yaygın kuruyemişi fındıkla yapılır..Sizde Giresundan bilirsiniz ...Ben de Giresunluyum..

    Baklava Antep'in , Karadenizin ki "BURMALI" ... İnşallah bu tatlının patentini de Başka devletler almaz... Baklavaya Tek geçerim bu tatlıyı, antepliler kızmasın ama

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düzeltelim hemen öğrenmiş olduk sayenizde teşekkür ederim..

      Sil
  5. o zaman bizde hatay gününü bekleriz teşekkürler

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...