26 Şubat 2013 Salı

Ev Yapımı Fındık Ezmesi Nasıl Yapılır?

 
Karadenizin simgelerinden olan fındığın yararlarını çoğumuz biliyoruz..
Bu kadar yararlı olan bir kuruyemişi sağlıklıklı bir şekilde tüketmeyi hepimiz isteriz değil mi?
Fındığın ezme olarak tüketimi Giresun ve yakın illerde çok yaygındır..
Bu lezzeti sizler de şarküteriden ya da marketten almak yerine evinizde katkı maddesiz sağlıklı bir şekilde hazırlayıp sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz..
*
Ben yapılışını ilk defa memleketim Şebinkarahisarda  görmüştüm..
Şebinkarahisarda gerçek anlamda fındık yetiştirilmez ama
Giresun fındıkları çok güzel şekillerde değerlendirilir.. 
Bazen burada ki gibi koca bir dibek içinde saatlerce fındığı döve döve ezmesini yaparlar..
Bazen pestil ve köme içinde değerlendirir,
hatta çuval çuval kabuklarıyla fırınlar ekmek pişirirler..   
 
Yaz tatilinde dedem yapmıştı bizim fındık ezmemizi ..
Lezzet olarak da hazır olanların kat be kat üstündeydi..
 
Siz de kendi fındık ezmenizi yapmak istersiniz değil mi?
 
Buyrun tarife o zaman..
 
Malzemeler
400 gr Giresun fındığı
3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı pudra şekeri 
 
Yapılışı
Fındıklarımızı kabuklu iseler kırıp kabuklarından ayıralım..
İç fındığımızı fırın tepsimize alalım ve 200 derecede 10-15 dakika kadar yanmayacak şekilde kontrollü olarak kavuralım.. (Arada karıştırırsak daha iyi sonuç elde ederiz)
 
(Dedem bu işlemi kuzinenin fırınında yapmıştı)
 
Fındıklarımızın mis gibi kokusu yayılıp, üzerindeki kabuklar ayrılmaya başlayınca
 kavrulma işlemi tamamlanmıştır..
Kavrulan fındıkları soğuması için 10 dakika kadar bekletelim..
Tamamen soğumuş ve koyu kabuklardan kısmen ayrılmış olan fındıklarımızı elimizde ovalayarak kabuksuz hale getirelim..
 
Fırınlayıp temiz hale getirdiğimiz fındıkları rondomuza sıvı yağ ve şeker ilavesi ile alalım..
 
(Fındığı ve pudra şekerini bir defa da değil de bir kaç seferde ezersek daha rahat ezeriz..)
 
Rondo yardımı ile fındık ve şekerin karışmasını sağlayalım..
Arada rondonun kapağını açıp yanda biriken kısmı kaşıkla sıyırıp aşağı ilave edelim..
 
Ezmemiz krema kıvamından biraz daha katı olacak kıvama gelince hazırdır..
Biz fındık parçalarının ağza gelir kıvamda olan halini seviyoruz..
Siz daha pürüzsüz istiyorum derseniz biraz daha rondoyu çalıştırabilirsiniz..
 
 
Hazırladığımız bu fındık ezmesini cam  kavanozda ve buzdolabında 1 aya yakın muhafaza edebilirsiniz. (kalırsa tabii :)) )
*Kavrulan fındığın dış kabuklarını çok bekletmeden çıkarırsanız iyi olur aksi halde çıkarmakta zorlanabilirsiniz..
*Rondoyu fındıkları koyunca ilk önce düşük hızda çalıştırın.. Fındıklar incelmeye başlayınca hızı artırabilirsiniz.
* Kavrulmuş fındığın aroması başlı başına bir lezzettir ;ben tercih etmiyorum..
 Yok ben daha baskın bir tad istiyorum derseniz fındıklarınızı ezerken bir pakette vanilya ilave edebilirsiniz.. 
*Ezmeye ilave edeceğiniz sıvı yağ, fındık yağı olursa daha güzel olur.. 
*Fındıklarınızı kavururken çok karartmamaya dikkat edin, ezmeniz de buna bağlı olarak koyu ya da açık renk olacaktır..
* Ezmenizi çikolatalı da yapabilirsiniz ..
Bunun için erittiğiniz bitter çikolatayı rondodoki fındıkların üzerine ilave edip biraz da bu şekilde karıştırmaya devam edin işlem tamamdır..   
 
Fındık ezmesi lezzetindeki çikolatalı toplarıma da bir göz atın istedim buyrun buraya


16 yorum:

  1. harika olmuş hemde ev yapımı hemde büceye uygun süpermiş bizimkilerde seviyorlar lakin çok yüksek ücretlere satılıyor bu fındık ezmeleri hemde fiskobirlik markalı olmasına karşın evet biz alabiliyoruz ama o küçücük kavonozlara 8 10 tl veremeyecek ama evinde bolca fındığı olan arkadaşlar için de bir fikir olmuş hemen deneyeceğim bir tarafı karadenizli bir evlat olarak bu tarifi yapmaktan geri kalmamalı sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emine Hanım bütçemizede sağlığımıza da gaaayet uygun..
      Sevilmeyecek bir lezzet değil ki bu haklısınız..

      Sil
  2. Eline sağlık harika olmuş:)

    YanıtlaSil
  3. ohhh miss gibi tertemiz ev yapımı

    eline sağlk canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ev yapımı gibisi yok teşekkür ederim..

      Sil
    2. Kalpkurabiyecim Denizcim yorumunu okudum yayınla yerine yanlışlıkla sil tuşuna basınca olanlar oldu yanlış anlamazsın inşallah...

      Sil
  4. size ne desem bilmiyorum sabah ilk açtığım blogların içindesiniz daha dün fiyatına baktım 8.5tl idi cumaya kurabiye siparişim vardı bende bimden alırım diye düşünmüştüm orada yarı fiyata ama sizde bedavadan biraz daha ucuz hemen yapıyorum sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kolay gelsin o zaman ihtiyacınıza binaen olmuş desenize..

      Sil
  5. merhaba sevgi hanım bloğunuz çok güzel
    az önce tarifinizi denedim gerçekten harika oldu
    teşekkür ederim
    hacer sezen
    edebiyatci01@hotmail.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim Hacer hanım biz de çok beğeniyoruz..
      Bloğum içinse ayrıca teşekkür ederim..

      Sil
  6. merhaba sevgi hanım fındık ezmesini yaptım ama ben fındıkları kısık ateşte tavada kavurdum nefiss bişey oldu tarif için çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meryem Hanım hiç farketmez ocak üzerinde tava içinde de kavurabilirsiniz fındıkları..
      Miktar az olursa o şekilde de kavuruyorum..
      Tarifi beğenmenize sevindim.. Afiyet olsun size..

      Sil
  7. DUYGU'DAN SEVGİLER :)
    SEVGİ HANIM BEN DE YAPTIM FINDIK EZMENİZDEN VE KOKUSUNA BAYILDIM; FAKAT ZAMANLA ŞEKERLENMEYE BAŞLADI :( NEREDE HATA YAPTIM DERSİNİZ???

    YanıtlaSil
  8. Epeydir düşünüyordum evde yapmayı ama tarifini bilmiyordum.teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum bırakan tüm ziyaretçilerime teşekkür ediyorum.. Yorumlarınız benim için değerli...
Bloğu olmayan ziyaretçilerim sizde yorum bırakabilirsiniz..
Yorumunuzu yazmak için
önce yorum kutusuna yorumunuzu yazın (ADINIZI EKLEMEYİ LÜTFEN UNUTMAYIN)
Daha sonra anonim yazan bölüme tıklayın ve soldaki yayınla yazan kutucuğu tıklayıp ,yorumunuzu bırakabilirsiniz ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...