Evde ekmek yapma işini sevdim galiba..
Aslında şu ortamda olması gerekende bu ama her zaman yapabilmem mümkün olmuyor..
Arada sırada değişik ekmekler deniyorum..
Bu ekmek en sonuncusu, normal unla yaptığım kolay ekmeğim..
Evde ekmek yapmanın en zevkli yönü pişerken eve yayılan o muhteşem ekmek kokusudur herhalde..
Tabii bir de o sıcacık ekmeği fırından çıkar çıkmaz tadabilmek..
*
Ekmek yaparken ekmek makinası kullanmıyorum..
Sebebine gelince ekmek makinalarının ekmek ebatları çok küçük, bize göre değil..(dev ailesi gibi hissettim bir an bizi)
Tepside yapınca daha büyük ekmekler elde edebiliyorum..
Eee hazır ekmek yapmaya kalkışmışken minicik bir ekmek yapmak olmaz ama değil mi?
Bir de ilk evlendiğim sıralarda memlekete gittiğimizde kayın validem bu şekilde tepside ekmek yapardı..
O ekmek nasıl güzel bir ekmek olurdu anlatamam size..
Sırrı unumu desem suyumu desem bilmiyorum..
İşte bu ekmek onun yanından bile geçemez belki ama benzeri oldu..
Size de gönül rahatlığı ile tavsiye edebileceğim bir ekmek..
Malzemeler
6 su bardağı un
1 yemek kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 yemek kaşığı dolusu kuru maya
Ilık su (sıcağa yakın)
Yapılışı
Tuz şeker ve mayayı biraz ılık su yardımı ile karıştıralım..
Unumuzu yoğurma kabımıza alalım..
Tuz, şeker ve mayalı suyumuzu unumuza ilave edelim..
Ilık suyumuzdan da yavaş yavaş ilave ederek ele yapışan kıvamda bir hamur elde edelim..
Hamurun kıvamını altta tepside görüyorsunuz..
Yağladığımız bir tepsiye yoğurduğumuz ekmek hamurumuzu mayalanmak üzere yerleştirelim..
Hamuru tepsiye kolayca yaymak için elinizi biraz ıslata bilirsiniz.
Bu şekilde tepsiye aldığımız ekmek hamurumuzun üzerini bir kapakla kapatalım .
Üzerini de örtelim.(sofra bezi ya da bir battaniye bu işi görür.)
Aman dikkat ekmek hamuru mayalanırken tepsiden taşabilir bu yüzden üzerine kapatacağınız kapak biraz yükseltili olursa iyi olur..
Aksi taktirde ben de olduğu gibi hamur kapağın kenarından taşar battaniyenize kadar bulaşır..
Hamurumuzu mayalanması için 1,5-2 saat kadar mayalandıralım..
*
Mayalanıp iki katı kabarmış olan hamurumuzu 180 derecede ısıttığımız fırınımızda üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz..
Üzeri kızarıp pişmiş olan ekmeğimizi soğuması için fırın ızgara telinin üzerine ters olarak çıkaralım..
Bu ekmeğimizin hamurlaşmadan soğumasını sağlayacaktır..
Daha sonra soğuyan ekmeğimizi çok fazla kurumaması için hava almayacak şekilde sarıp muhafaza edebiliriz..
Ekmek hamurunu ele yapışan bir kıvamda hazırlayınca piştikten sonra içi bu şekilde yumuşacık oluyor..
Kabuk inceliğine dikkatinizi çekerim incecik ama çıtır çıtır .
Daha önce yaptığım değişik ekmekler için buraya bakabilirsiniz..